4H-piiristä kuoriutui yksityinen kotipalvelujen markkinaveturi

Ruokolahtelaisen 4H-Palvelut Oy:n ei tarvinnut lähteä bisnekseen. Kolmannen sektorin toimija vain huomasi yhtenä päivänä olevansa sen keskellä. 4H:n aatteellisessa hengessä pyöritetään nyt Kaakkois-Suomen suurinta hyvinvointipalveluja tarjoavaa yksityistä

HANNU OJALA

IMATRA. Neljän viikon välein Ritva ja Pekka Toreniuksen kotona Haikolankadulla Imatran Meltolassa siivotaan omakotitalon kolmessa kerroksessa lattiasta kattoon.

Parin tunnin siivouskarusellia pyörittävät ruokolahtelaisen 4H-Palvelut Oy:n työntekijät. Talon emäntä sanoo hoitavansa vain valmistelut ja tekevänsä korkeintaan kevyitä töitä.

– Kudon mieluummin mattoa kuin siivoan, mikä on kaiken lisäksi erittäin raskasta työtä, Ritva Torenius avaa suhdettaan siivoamiseen.

Toreniukset ovat olleet siivouspalvelun säännöllisiä asiakkaita jo useamman vuoden.

– Se lähti kipeästä olkapäästä, kun mattojen pudistelusta ei tullut mitään.

Yhden kerran jälkeen isäntäväki huomasi, että siivouspalvelujen ostaminen on kätevä tapa hoitaa raskaimmat työt. Sellaista on esimerkiksi ikkunoiden peseminen. Homma vie vanhemmalla iällä kohtuuttoman paljon aikaa ja vaatii nuoremmalle ihmiselle paremmin sopivaa kiipeilyä ja venyttelyä.

– Tässä talossa on 13 ikkunaa, joissa on jokaisessa kuusi pintaa. Peseminen veisi itseltäni aikaa varmasti kaksi päivää.

Kertasiivouksen hinta nousee sataan euroon, mutta kotitalousvähennyksen jälkeen lasku puolittuu. Ritva Torenius laskee vuosittaisten kustannusten jäävän alle 500 euron.

Toreniukset ovat melkein tyypillinen kotipalveluasiakas perinteisestä 4H-toiminnasta yhtiöitetylle palveluyritykselle. Tyypillistä asiakasta kun ei toimitusjohtaja Helena Puustisen mielestä ole olemassakaan.

Kolmannen sektorin palveluna alkanut toiminta Kymen-Vuoksen 4H-piirissä on tuttu tarina siitä, kuinka yksi asia johtaa toiseen.

Kun lopulta perustettiin itsenäinen osakeyhtiö, se oli syntyhetkestään alkaen lajissaan Kaakkois-Suomen suurin henkilöstöllä mitaten.

Viime vuoden tilinpäätöstietoihin yrityksen palkkalistoille on kirjattu 96 kotipalvelutyössä ollutta. Hallinnon kanssa henkilöstövahvuus on yli sata.

– Varsinkin opiskelijat tekevät osa-aikaisesti töitä. Täysaikaisiksi työpaikoiksi muutettuna määrä on hieman yli 70, Helena Puustinen tarkentaa.

Yrityksen kotipaikka on Ruokolahdella, mutta toiminnan paino on alueen kaupungeissa. Suurin toimisto on Lappeenrannassa.

Kotipaikan valinta juontaa yli kymmenen vuoden päähän, kun 4H-piiri käynnisti Tervalan toimintaa Ruokolahdella. Puustisen mukaan Imatran seudun kehitysyhtiön ja Ruokolahden kunnan taannoisen aktiivisuuden takia kotipaikkaa ei haluttu muuttaa, vaikka toimiala on aivan erilainen.

Tervala on tällä hetkellä ainoa tappiota tuottava osa liiketoiminnassa. Päättyneellä tilikaudella vielä Young Hands Oy:n nimellä toiminut yritys teki 776 000 euron liikevaihdon ja kirjasi toiminnastaan runsaan 5 000 euron liiketappion.

Toimitusjohtaja Puustinen uskaltaa luvata, että tämän vuoden päätteeksi viivan alle kirjataan plussalla alkava tulos, ja Ruokolahden kunta saa yhteisöveroa viimeistään vuodelta 2010.

Pari viikkoa sitten yrityksen johto ja henkilöstö pysähtyivät aamupäiväksi miettimään tulevaisuuttaan. Purtavaksi jäi kahdenlaista evästä.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Heikkilän mielestä toiminta on tärkeä pitää joustavana. On mahdoton päättää, mitä palveluja tulevaisuudessa kysytään.

Helena Puustinen pitää samalla välttämättömänä, että aivan kaikkeen ei lähdetä mukaan. Jo nyt kotiin tuotujen palvelujen lisäksi raivaussahaporukka siistii voimalinjan alustaa ja työntekijät siivoavat suuria helppoja kohteita.

Jatkossakin toiminnan tärkein alue on yksityisen ihmisen koti ja pihapiiri.

Työ ei ole pelkästään siivoamista ja terveydenhoitoa. Se on yhtä lailla seurana olemista.

Yksinäisten vanhusten määrä kasvaa, ja tehtäväkenttä heidän itsensä tai perhepiirinsä maksamille palveluille laajenee.

– 4H-toiminnassa yksi H tarkoittaa hyvyyttä. Yrityksenä meidän pitää toimia kannattavasti, mutta emme tee äärimmäistä bisnestä.

Helena Puustisen mukaan periaate pitää laskutuksen kohtuullisena.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kun Ritva Torenius pääsee siivouspalvelun asiakkaana valitsemaan ikkunoiden pesemisen ja maton kutomisen välillä, kutominen voittaa.

4H-PALVELUT OY

Kymen-Vuoksen 4H-piirin 100-prosenttisesti omistama yritys

Yrityksen kotipaikka Ruokolahti

Tarjoaa hyvinvointipalveluja Kaakkois-Suomen alueella

Asiakkaista lähes 80 % yksityisiä henkilöitä

Liikevaihto vuonna 2007 oli 776 902 euroa

Maksetut palkat 496 028 euroa

Liikevoitto -5 257 euroa

Tilikauden tulos -8 638 euroa

Oma pääoma 4 385 euroa

Vieras pääoma 215 818 euroa

Kirjoittaja:
Hannu Ojala