Holiday Club Resortsin kauppa voi vauhdittaa Rauhan kylpylää

Brittiomistaja vaihtui kotimaiseen. Toimitusjohtaja uskoo rahoituksen löytymisen helpottuvan.

HEIKKI SOPANEN

HOLIDAY Club Resortsin (HCR) siirtyminen briteiltä suomalais-omistukseen voi olla onnenpotku Rauhan kylpylähotellin rakentamiselle Joutsenoon. HCR:n toimitusjohtaja ja tuore osakas Vesa Tengman sanoo, että edellytykset rahoituksen löytymiseen paranivat omistajavaihdoksella huomattavasti.

– Tehty ratkaisu ei suinkaan tuonut rahoitusta hankkeelle. Vahva suomalaisomistus on kuitenkin hankkeen kannalta selvästi parempi kuin jos omistaja on Monacossa toimiva brittiyhtiö, joka on päättänyt olla sijoittamatta Pohjois-Eurooppaan, Tengman arvioi.

Hän sanoo, että aika näyttää, saadaanko kylpylän rahoitus kuntoon vai ei.

– En ole missään vaiheessa luvannut muuta kuin että teemme parhaamme. Yleensä se riittää.

HCR:n torstaisessa tiedotteessa yhtiö kertoo, että tarkoitus on jatkaa kasvua investoimalla uusiin kohteisiin Himoksella ja Saimaalla eli Rauhassa.

Tengmanin mukaan HCR tähtää edelleen siihen, että kylpylän rakentaminen alkaa vielä tänä vuonna.

– Mittari kuitenkin raksuttaa koko ajan, ja samanaikaisesti rahan hinta nousee, mikä ei ainakaan paranna rahoituksen saamista.

NYKYISESSÄ taloustilanteessa ainoa valopilkku on Tengmanin mielestä rakennuskustannusten halpeneminen.

– Kylpylähotellin nouseminen Rauhaan on joka tapauksessa todennäköisempää kuin että se ei sinne nousisi. Osapuolien täytyy vain olla kärsivällisiä ja jaksaa ponnistella luovien ratkaisujen löytymiseksi. Meillä on jo lähes kymmenen miljoonaa euroa kiinni Rauhassa.

Tengman mainitsee rakennerahaston mahdollisuuden, sillä Lappeenrannan ja Imatran seudut on nimetty äkillisen rakennemuutoksen alueiksi metsäteollisuuden saneerausten vuoksi.

Valtiolta on luvassa alueelle rahaa uudenlaisten työpaikkojen ja yritysten synnyttämiseksi.

Tengman sanoo, että tällaisessa 60-70 miljoonan hankkeessa viimeisten miljoonien löytyminen on aina vaikeinta.

– Viimeiset väännöt tehdään sitten, kun urakkasopimus on valmis ja rahoituksen rakenne selvillä.

TENGMANIN mukaan osakekaupat, joilla London & Regional Properties myi omistamansa HCR:n osakkeet suomalaisille ostajille, on luonnollinen jatko aikaisemmille omistusjärjestelyille.

– He luopuivat jo aikaisemmin muista kiinteistöomistuksistaan, joita olivat hankkineet Suomesta ja Ruotsista 2004-2005. Heidän omistuksessaan oli helmikuun 2008 jälkeen enää HCR, joka ei ole heidän pääbisnestään. On ymmärrettävää, että halusivat myydä myös HCR:n.

HCR:n ostivat yhtiön toimiva johto, työeläkevakuutusyhtiö Varma, valtion omistama Suomen Teollisuussijoitus ja ryhmä suomalaisia yksityissijoittajia. Kauppahintaa ei kerrota julkisuuteen.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen