Lappeenrannan päiväkerhotyö juhlii 40-vuotista taivaltaan

Parhaina vuosina 1980-luvulla mukana oli peräti 1 000 lasta. Juuri tällä hetkellä joissakin päiväkerhoryhmissä on vielä vapaita paikkoja.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan seurakuntayhtymän päiväkerhotyö täyttää tänä vuonna 40 vuotta. 1960-luvulla päiväkerhoja perustettiin ympäri Suomea ja Lappeenrantaan seurakunnan päiväkerhotoiminta rantautui 40 vuotta sitten.

– Aloitimme päiväkerhotoiminnan kolmella kerholla, sanoo johtava lapsityönohjaaja Kirsi Kosola.

Toiminnan aloitti lastenohjaaja Margit Kaarna. Toiminnanohjaajana seurakuntayhtymässä toimi tuolloin Sinikka Hurmalainen.

Parhaina vuosina 1980-luvulla mukana oli peräti 1 000 lasta. Monien yhteiskunnallisten muutosten vuoksi lapsia seurakuntien päiväkerhoissa on nykyisin vähemmän. Tänä päivänä Lappeenrannan seurakuntayhtymän päiväkerhoissa lapsia on 220.

– Toiminta lapsityön puolella on kuitenkin laajentunut. Päiväkerhojen lisäksi on myös perhekerhoja, avoimia päiväkerhoja, pyhäkouluja ja koululaisten iltapäivätoimintaa.Myös verkostoyhteistyö mm. kaupungin päivähoidon kanssa on monipuolista.

Päiväkerholla tarkoitetaan lasten parissa tapahtuvaa kristillistä kasvatustoimintaa kasteopetuksen hengessä. Päiväkerhotyön yhtenä tärkeänä tavoitteena on tukea kotien kristillistä kasvatusta.

Kosolan mukaan kerhot on tarkoitettu 4-6-vuotiaille lapsille ja ne toimivat kahden-kolmen tunnin ajan kaksi kertaa viikossa. Kerhossa lapset syövät omia eväitä.

– Kerho-ohjelmaan kuuluu muun muassa hartaushetki, liikuntaa, luovaa toimintaa, leikkejä sekä yhteisiä laulu- ja satutuokioita.

Kerhotoiminta on maksutonta.

Lappeenrannan seurakuntayhtymässä on 13 päiväkerhopistettä eri puolilla kaupunkia. Kerholaisia on 220 ja niissä työskentelee kokoaikaisesti 10 lastenohjaajaa.

Seurakuntayhtymän lapsityössä työskentelee yhteensä 30 lastenohjaajaa, kolme lapsityönohjaajaa ja yksi toimistosihteeri.

Viikoittain lapsityön toiminta tavoittaa 700 kerholaista ja lasten vanhemmat mukaan laskettuna yli tuhat seurakuntalaista.

– Toimintavuoden aikana päiväkerhoihin otetaan lisää lapsia, jos ryhmiin mahtuu. Juuri tällä hetkellä joissakin päiväkerhoryhmissä on vielä vapaita paikkoja, Kosola sanoo.

Päiväkerhotyön juhlapäivä alkaa sunnuntaina 5.10. kello 10 Lappeen kirkossa perhemessulla, jossa myös siunataan lapsityönohjaajat Kirsi Kosola, Ritva Asikainen ja Heli Sallinen työhönsä. Messun jälkeen ohjelmalliset kirkkokahvit Lappeenrannan seurakuntakeskuksessa, Koulukatu 10:ssa, jossa voi myös tutustua juhlanäyttelyyn ”Lastenohjaajien voimavarat”. Näyttely avoinna 5.-27.10.

Maanantaina 6.10. kaikille perheille avoin iltaluento ”Perheen monet tunnehaasteet” Koulukatu 10:ssa kello 18.30-20. Luennoitsijoina Väestöliitosta Minna Oulasmaa ja Anja Saloheimo. Luento on maksuton ja lastenhoito on järjestetty.

Päiväkerhojen lisäksi on myös perhekerhoja, avoimia päiväkerhoja, pyhäkouluja ja koululaisten iltapäivätoimintaa.

Kirsi Kosola

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen