Kuitua ja lähileipää

Lappeenrannassa suositaan poikkeuksellisen paljon paikallisia leipomoita.

LEENA SALLINEN

Lappeenrannan kauppojen leipätiskeillä viljaprosentit eivät paljon puhuta. Ostajat puhuvat enemmän kuidusta, ja tiskin molemmin puolin suositaan paikallista leipää.

– Ollaan perinteisellä rieska-alueella, muistuttaa keskustan K-supermarket Rakuunan kauppias Jarkko Kolehmainen.

Perinteiden lisäksi tietysti tarjonta vaikuttaa leipäostoksiin, Kolehmaisen mukaan Rakuunassa on suosittu niin sanottuja kotileipomoita. Suomen leipuriliiton paikallisyhdistykset valitsivatkin hiljattain Rakuunan Etelä-Karjalan ehdokkaaksi vuoden 2009 leipäkaupaksi.

– On haluttu osoittaa, että tämänkokoinen kauppa pystyy tarjoamaan laajan leipävalikoiman, sanoo Kolehmainen.

Rakuunassa suurin menekki on Vaasan ruispaloilla, jotka ovat Suomen suosituin leipä. Asiakkailla on myös vankat paikalliset suosikkinsa.

– Korpelan ruisleipä. Siinä on oikea rukiin maku ja sopiva happamuus, Kirsti Hulkkonen esitteli ostoksensa.

– Hiivaleipää ostetaan myös. Nyt on kaurarieska mielessä, mutta vaihdellen otetaan erilaisia leipiä.

Isoäitinsä kanssa ostoksilla ollut Anne Hulkkonen kertoi myös suosivansa ruisleipää.

– Lapsuudessa on oppinut syömään terveellistä leipää. Lähinnä katson, että leivässä on tarpeeksi kuituja.

Kuitupitoisuutta tutkii leivästä myös Heli Lehtonen.

– Ruisleipää ja rieskaa ohrasta kauraan. Joskus tulee kokeiltua uusia leipiä. Seuraan myös tarjouksia.

– Useimmin ostan ruispaloja, mutta kun tekee mieli kunnon ruisleipää, ostan paikallisen leivän. Siihen riittää pelkkä voi päälle.

Olavi Antikainen osti Rikkilän kauraleipää.

– Tämä menee myös kahvileipänä kun en lettivehnästä käytä.

– Välillä pitää vaihtaa lajia, mutta kyllä ne melkein eteläkarjalaiset leivät on, mitä ostan. Onhan se aina kotiinpäin.

Lappeenrannan Prismassa leipäosaston vastaava Miia Naumoff tiesi kertoa, että paikalliset leivät ovat Lappeenrannassa vahvemmassa asemassa kuin muualla Suomessa.

– Niiden ostajissa ei ole ikäeroa.

Ykkössuosikki Prismassakin on Vaasan ruispalat.

– Terveellisyys on nousussa ja herkutteluleipiä menee enemmän kuin muutama vuosi sitten, Naumoff kertoi.

Prisman leipäosastolla on Fazerin leipomo, jonka tiskistä Matti Mononen valitsi kaksi herkkuchiabattaa.

– Ajattelin herkutella ja nämä näytti hyviltä. Yleensä syön ruisleipää.

Monosen mukaan leivän pitää olla mahdollisimman terveellistä ja kuitupitoista.

– Parasta on tuore leipä, jota äiti paistaa.

Timo Strengell kertoi suosivansa paikallista.

– Ruisleipää tai ohrarieskaa ja karjalanpiirakoita, kun olen tällä seudulla ikäni asunut.

Kummipoika Otto Kurronen paljasti lasten suosikin.

– Tykkään paahtoleivästä.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Anne ja Kirsti Hulkkonen

Heli ja Niilo Lehtonen

Olavi Antikainen

Matti Mononen

Timo Strengell ja Otto Kurronen

Kirjoittaja:
Leena Sallinen