Kolme suurinta päättänevät jatkossakin Lappeenrannassa

Demarien jatko kaupunginhallituksen johdossa on muiden käsissä. Keskusta ja kokoomus voivat halutessaan viritellä porvaririntaman. Pienet ryhmät ovat yhdessä suuri neuvotteluosapuoli.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. SDP:n kannatuksen romahdus Lappeenrannan kuntavaaleissa luo useita mahdollisuuksia pian alkaviin neuvotteluihin johtavista luottamushenkilöpaikoista.

Jos demarit, keskusta ja kokoomus sopivat kolmen suuren yhteistyön jatkamisesta, 20 valtuutetun demariryhmä pitää jatkossakin kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden.

Siinä tapauksessa keskusta ja kokoomus, joilla molemmilla on uudessa valtuustossa 16 paikkaa, joutuvat sopimaan keskenään kaupunginvaltuuston puheenjohtajuudesta.

On myös mahdollista, että Lappeenrantaan syntyy porvaririntama. Keskusta ja kokoomus tarvitsevat enemmistöä varten tuekseen vain neljä muuta valtuutettua pienryhmistä. Tarjokkaita varmasti löytyy ainakin Myö-liikkeestä ja kristillisdemokraateista, ehkä myös vihreistä.

Porvaririntaman syntyessä demarit jäävät vallan kamarien ulkopuolelle.

Nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) sanoo, että hänen mielestään puheenjohtajuus kuuluu demareille suurimpana ryhmänä myös jatkossa.

Hän ei usko puolueensa jäävän neuvotteluissa sivustakatsojaksi.

– Kutsumme suurimpana ryhmänä muut neuvotteluihin, ja mielestäni kolmen suuren yhteistyö on edelleen hyvä lähtökohta, tietenkin pienryhmillä täydennettynä. Se on toiminut hyvin.

Arvela arvelee, että niin Lappeenrannan kuin maakunnallisetkin luottamuspaikat saadaan jaettua rakentavassa ja hyvässä hengessä. Arvela kertoo toivovansa, että Imatrakin ilmoittaisi vielä tulevansa mukaan sosiaali- ja terveyspiiriin.

NYKYISEN kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) vastaa kysymykseen porvaririntamasta, että ketään ei ole tarkoitus jättää eteisen puolelle.

– Kuntapolitiikka vaatii lähtökohtaisesti kolmen suuren yhteistyötä.

Järvenpää odottaa, että suurin ryhmä demarit kutsuu kaikki ryhmät neuvotteluun jo tällä viikolla.

Järvenpää nostaa esiin myös maakunnalliset avainpaikat, sosiaali- ja terveyspiirin ja maakuntaliiton hallitusten ja valtuustojen puheenjohtajuudet ja muun miehityksen.

– Kaupunginjohtaja Seppo Miettisen ehdotus, että niillä olisi yhteinen valtuusto, on mielestäni pohdinnan arvoinen. Ongelma on tietysti Imatra, mutta sekin voi ymmärtääkseni vielä teknisesti liittyä sosiaali- ja terveyspiiriin.

KAUPUNGINHALLITUKSEN jäsen Ari Torniainen (kesk.) sanoo, että neuvotteluissa on oltava avoin kaikille vaihtoehdoille.

– Kolmen suuren yhteistyö on yksi mahdollisuus. Nyt tarvitaan laajaa vastuunkantoa, sillä edessä on isoja asioita.

Torniainen toivoo, että demarit kutsuvat alkuneuvotteluihin mahdollisimman laajan joukon. Hän muistuttaa kuitenkin, että demarit eivät enää ole kovinkaan paljon keskustaa ja kokoomusta suurempi ryhmä.

– Toivon yhtenäisyyttä myös maakunnallisesti niin, että Imatrakin on mukana. Antaa heidän kuitenkin tehdä omat ratkaisunsa. Lappeenrannassa on nyt ykkösasiana ensi vuoden budjetti. Valintoja mietitään sen jälkeen.

MYÖ-LIIKKEEN edustaja kaupunginhallituksessa, Antti O. Arponen, sanoo vaalituloksen antavan mahdollisuuden moniin kuvioihin.

– Paikkojen jakaminen on puhdasta matematiikkaa. Porvariyhteistyö kiinnostaa, sillä sehän toimi kahdeksan vuotta sitten kolmen vuoden ajan ennen kokoomuksen vaalien alla tekemää irtiottoa.

Arponen laskee, että pienemmät ryhmät muodostavat yhdessä 19 valtuutetun ryhmän. Hän antaa ymmärtää, että sillä joukolla neuvotellaan hyvinkin erilaisista mahdollisuuksista, jos ryhmä on yhtenäinen.

– Epäilen kuitenkin, että kolmen suuren yhteistyö jatkuu. En usko demareiden jättämiseen ulkopuolelle, vaikka vaalit muuttivatkin tilannetta. Isot pojat päättävät.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kaupunginvaltuutetut Antti O. Arponen (myö), Eeva Arvela (sd.), Heikki Järvenpää (kok.) ja Ari Torniainen (kesk.) pienpalaverissa eilisessä valtuustokokouksessa. Kolme suurta ja vaa’ankieli.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen