SDP:n kannatus romahti Lappeenrannassa

Myös keskusta menetti kannatustaan. Kokoomuksen kannatus kasvoi, ja perussuomalaiset nousivat uutena puolueena kaupunginvaltuustoon.

HEIKKI SOPANEN

SDP:n kannatus romahti uuden Lappeenrannan ensimmäisissä kunnallisvaaleissa. Puolue menetti yksitoista valtuustopaikkaa verrattuna edellisten vaalien yhteenlaskettuun demarivaltuutettujen määrään Joutsenossa ja Lappeenrannassa.

Ääniä katosi yli 1 400, mutta puolue säilytti 20 valtuutetulla Lappeenrannan suurimman valtuustopuolueen aseman. Lappeenrannan uudessa valtuustossa on 71 valtuutettua.

Lappeenrannan tulosta analysoitaessa pitää muistaa, että edellisissä vaaleissa Lappeenrannan valtuustoon valittiin 51 ja Joutsenon valtuustoon 35 valtuutettua. Uudessa Lappeenrannan valtuustossa on 15 valtuustopaikkaa vähemmän.

Keskusta menetti myös suhteellista kannatustaan valtuustopaikoilla mitattuna. Se menetti viisi paikkaa, vaikka sen äänimäärä kasvoi lähes 600 äänellä edellisiin vaaleihin. Puolue sai 16 valtuustopaikkaa.

Vaalien selvät voittajat Lappeenrannassa olivat kokoomus ja perussuomalaiset. Kokoomus lisäsi äänimääräänsä 1 300 äänellä ja sai yhden lisäpaikan. Sillä on uudessa valtuustossa 16 paikkaa.

Perussuomalaiset nousivat noin 1 100 äänellä ja kahdella valtuutetulla uudeksi puolueeksi valtuustoon.

Myö-liike sai seitsemän valtuutettua, kuten edellisissäkin vaaleissa, mutta sitoutumattomat menettivät yli 700 ääntä vuoteen 2004 verrattuna. Kristillisdemokraatit säilyttivät viisi valtuutettua, vaikka lisäsivät äänimääräänsä 800 äänellä.

Vihreillä on uudessa valtuustossa neljä valtuutettua. He saivat 300 ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Vasemmistoliitto säilytti ainoan valtuustopaikkansa.

Uudessa valtuustossa on kymmenen joutsenolaista. Heistä ainoastaan Elsa Silvennoinen (kesk.) on uusi valtuutettu. Kaikki muut ovat tällä hetkellä Joutsenon valtuustossa.

Kaikkiaan Lappeenrannan valtuustoon valittiin 28 uutta valtuutettua. Heistä puolenkymmentä on ollut joskus aikaisemmin valtuustossa, ja nuoria valtuutettuja uusista on myös puolenkymmentä.

Lappeenrannan istuvista valtuutetuista putosi viisi ja joutsenolaisista yksitoista.

Valtuusto säilyi varsin keski-ikäisenä. Naisia uudessa valtuustossa on 26 ja miehiä 45.

Vaalitulos on varsin herkullinen johtavia luottamushenkilöpaikkoja ajatellen. Jos mennään totutun kaavan mukaan, demarit säilyttävät kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden suurimpana puolueena.

Kokoomus ja keskusta sopivat valtuuston puheenjohtajuuden keskenään, sillä niillä on yhtä monta valtuutettua. Myö-liikkeen painoarvo putosi vaalituloksen myötä entisestään.

Demarien selvän romahduksen jälkeen on toki mahdollista, että porvaripuolueet pelaavat demarit paitsioon ja ottavat itselleen kaiken mahdollisen. Se lienee kuitenkin epätodennäköistä, sillä ennen vaaleja kaikki painottivat vaalien jälkeisen yhteistyön tärkeyttä.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Tapio Murto, Heikki Järvenpää ja Tuomas Telkkä seurasivat muun muassa konkari-Järvenpään ja tulokas-Telkän keskinäistä äänimääräkisaa sunnuntai-iltana.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen