Tali-Ihantala-keskus etenee, vaikka ehdokkaat vastustavat

Valtiovarainministeriö esittää miljoonaa euroa syksyn lisäbudjettiin. Heikki Järvenpää uskoo keskuksen toteutumiseen. Etelä-Karjalan liitto myöntänee maakuntarahan. Vain kokoomuslaisten ehdokkaiden enemmistö tukee keskuksen rakentamista.

LAPPEENRANNAN kuntavaaliehdokkaiden enemmistö vastustaa Tali-Ihantala-keskuksen rakentamista Etelä-Saimaan vaalikoneessa. Hanke etenee kuitenkin kuin juna, kun valtion kahden miljoonan euron rahoitus on varmistumassa.

Maan hallitus varasi elokuussa miljoona euroa valtion ensi vuoden budjettiin. Nyt valtiovarainministeriö ehdottaa toista miljoonaa jo tämän vuoden lisäbudjettiin Tali-Ihantala-nimisen tieto- ja näyttelykeskuksen rakentamiseen Lappeenrantaan.

Hallitus päättää lisätalousarviosta ensi tiistaina.

– Uskon nyt vakaasti, että hanke toteutuu. Selkä taittui siinä vaiheessa, kun valtion rahoituspäätös tuli elokuussa, sanoo näyttelykeskusta suunnittelevan toimikunnan puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.).

Etelä-Karjalan liiton maakuntaraha on ollut kiinni valtion rahoituksesta. Maakuntahallitus käsittelee sitä 10. lokakuuta. Maakuntarahalla on tarkoitus kattaa puolet käsikirjoitus- ja suunnittelukustannuksista. Sen osuus on 183 000 euroa.

Heikki Järvenpään mukaan kaupungin oma kahden miljoonan euron rahoitus on jo hyväksytty viime ja tämän vuoden budjetteihin.

Järvenpää ei vetäisi ihmeempiä johtopäätöksiä vaalikoneen vastauksista. Hän arvioi, että ehdokkailla ei ole riittävästi tietoa Tali-Ihantala-näyttelykeskuksen suunnitelmista.

– Kaupunginvaltuusto on asian käsitellyt kahteen kertaan, eikä sieltä ole tullut kuin muutama soraääni.

Jos ja kun Etelä-Karjalan liitto myöntää maakuntarahan, arkkitehtuurikilpailu polkaistaan käyntiin. Sen jälkimainingeissa alkaa myös nimikilpailu.

– Tali-Ihantala-keskus on pelkkä työnimi. Tuleva nimi on jotain muuta, joka kuvaa paremmin keskuksen tarkoitusta. Tali-Ihantala on vain yksi osa kokonaisuutta, Järvenpää toteaa.

Yksityistä rahoitusosuutta on hänen mukaansa ajateltu kerätä vuosina 2009-2010, lähinnä säätiöiltä. Jos kaikki menee hyvin, rakentaminen voisi alkaa Linnoituksessa vuonna 2010.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsenet kannattavat vaalikonevastausten perusteella keskuksen rakentamista, mikäli rahoitus on järjestyksessä. Ainoa vastustaja on Paula Kuikka-Kiljunen (vihr.).

– Olen edelleen sitä mieltä, että sitä ei pitäisi rakentaa Linnoitukseen. Kasarmialue olisi ollut parempi vaihtoehto, mutta ei kai asialle enää mitään mahda. Asia on päätetty, kun valtuusto on antanut rahat.

Kuikka-Kiljunen ihmettelee puheita, että uusia toimintoja ei saisi aloittaa, jos niistä tulee kaupungille uusia käyttökuluja.

– En tiedä, mitä saa rakentaa ja mitä ei, kun sitä kuitenkin tehdään koko ajan.

Etelä-Saimaan vaalikoneeseen on vastannut 280 ehdokasta, joista peräti 55 prosenttia ei kannata Tali-Ihantala-keskuksen rakentamista. Myönteisesti siihen suhtautuu 26 prosenttia. Loput eivät osaa sanoa kantaansa.

Vain kokoomuksen ehdokkaissa on enemmän näyttelykeskuksen rakentamisen kannattajia kuin vastustajia. Muissa puolueissa vastustajia on selkeä enemmistö. Demarien ehdokkaista keskustaa ei haluaisi rakentaa 48 prosenttia ja keskustan ehdokkaista 53 prosenttia.

Myön ehdokkaista keskuksen jättäisi rakentamatta 67 prosenttia sekä vihreistä ja kristillisdemokraateista yli 70 prosenttia. Vasemmistoliiton ja kommunistien kaikki ehdokkaat vastustavat Tali-Ihantala-keskuksen rakentamista.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Tali-Ihantala-keskuksen uudisosa on tarkoitus rakentaa Linnoitukseen näiden kahden rakennuksen väliin.

Kasarmialue olisi ollut parempi vaihtoehto.

Paula Kuikka-Kiljunen

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen