Ydinkeskustan yrittäjät tyrmäävät Anttilan muuton Myllymäkeen

Anttilan siirtyminen sotii yrittäjien mielestä kaikkia ydinkeskustan kehittämisen periaatteita vastaan. Halosen toimitusjohtaja Pekka Halonen ja Suni Oy:n toimitusjohtaja Tapani Suni penäävät kaupungilta johdonmukaisuutta.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan ydinkeskustan yrittäjät eivät anna Anttilalle muuttolupaa Myllymäkeen. Yrittäjät eivät näe siinä mitään hyvää hyvällä tahdollakaan. Kaupunkikeskusta Lakes ry:n mielestä Anttilan siirtyminen on vastoin ydinkeskustan kehittämisen periaatteita.

Lappeenrannan kaupunginhallitus ja tekninen lautakunta pohtivat Anttilan muuttoa Myllymäkeen huomenna maanantaina. Suni Oy:n toimitusjohtaja Tapani Suni ennakoi, että Anttila lähtee Lappeenrannan keskustasta, vaikka sen rakentaminen sinne vaatii alueen yleiskaavan vastaisen kaavamuutoksen.

– Kaupungin pitäisi uskaltaa heiluttaa tahtipuikkoa rohkeammin kaavoituksen osalta, Suni vaatii.

Jos Anttila saa luvan muuttaa, se tarkoittaa Sunin mukaan jatkossa sitä, että kaavoitusta johtaa ja sitä myös pitää johtaa rakennusliikkeet ja sijoittajat.

– Ei kuulosta hyvältä, jos jokainen saa mitä haluaa.

Kauppakeskus Oprin toinen omistaja Tapani Suni sanoo ymmärtävänsä Anttilan halun siirtyä Myllymäkeen. Hänen mukaansa jokainen yrittäjä ja jokainen yritys tekee ratkaisut, missä haluavat toimia. Se on luonnollinen lähtökohta.

Oprin osalta Suni ei ole huolissaan. Suni uskoo, että ydinkeskustassa toimiva kauppakeskus pärjää jatkossakin.

– Anttilan lähtö todennäköisesti vain parantaa Oprin tilannetta.

Kaupungin kannalta Anttilan lähtöä keskustasta Suni ei pidä loogisena. Hänen mukaansa linjakkuus on kaukana, kun toisella suunpielellä puhutaan keskustan kehittämisestä ja toisaalla taas kehityssuunta on se, että keskustasta pakenevat kaikki merkittävät veturiyritykset.

– Kaupungin pitää toimia johdonmukaisesti.

Myös Veljekset Halonen toimitusjohtaja Pekka Halonen vaatii johdonmukaisuutta. Hänen mukaansa Lappeenrannan keskustaa pitää kehittää, ja toivoo, että myös kaupunki osallistuu siihen voimakkaasti.

– En tunne Lappeenrannan kaavatilannetta kovin tarkoin, mutta kehitys on vaarallinen, jos kaikki siirretään Myllymäkeen. Me kuitenkin pysymme ja haluamme myös pysyä aivan ydinkeskustassa, Halonen sanoo.

Lappeenrannan kaupunkikeskusta Lakes ry tuomitsee Anttilan lähdön Myllymäkeen. Lakesin toiminnanjohtaja Johanna Ruotsi peräänkuuluttaa päätöksenteossa suunnitelmallisuutta ja johdonmukaisuutta.

– Onko tapahtunut joki strateginen muutos valtuuston aiempiin päätöksiin nähden, Ruotsi kysyy?

Ruotsi ihmettelee myös sitä, millä perusteella nyt annetaan poikkeuslupa tälle hankkeelle ja millä perusteella se sitten joltain muulta evättäisiin.

Tapani Suni on huolestunut ydinkeskustan kilpailukyvystä. Kun Suni Oy:n toimitusjohtaja asettaa vaakakuppiin ydinkeskustan kehittämisen ja Myllymäen, jossain vaiheessa hänen mukaansa vaaka kellahtaa toiseen suuntaan niin pahasti, että on vaikeaa millään toimenpiteillä saada vaakaa enää tasapainoon.

– Onhan meillä keskustassa pantu mukulakiveä katuun, mutta se ei riitä, Suni katsoo.

Suni-konsernin toimitusjohtaja pitää tärkeänä, että rakennusalan suhdanteiden jäähtyessä olisi hyvä saada citykortteli ja siihen liittyvä paikoitushanke liikkeelle.

– Tässä voisi kaupunki olla mukana kaavoituksen ja autopaikkojen osalta. Jos ydinkeskustassa ei ole kilpailukykyistä tarjontaa ja parkkipaikkoja, kumisevat komeat kadut tyhjyyttään.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Kauppakeskus Oprin toinen omistaja Tapani Suni sanoo ymmärtävänsä Anttilan halun siirtyä Myllymäkeen. Kaupungin kannalta Anttilan lähtöä keskustasta Suni ei pidä loogisena.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen