Bingon pelaaminen loppuu kohta Lappeenrannassa

Pelaajakaarti väheni ja liikevaihto pieneni. Lappeenrannan Pelikeskus on avoinna vielä noin kuukauden päivät. Bingo ei pystynyt tavoittamaan uusia asiakkaita. Nuoremmat ihmiset harrastavat mieluummin muita pelimuotoja.

LAPPEENRANTA. Lappeenrannassa ei bingota enää joulun jälkeen. Valtakadulla sijaitseva Lappeenrannan Pelikeskus lopettaa toimintansa joulukuun 19. päivänä.

Pelikeskuksessa on ollut kaksi kokopäiväistä työntekijää ja yksi osa-aikainen. Pelikeskuksen bingosta vastaava Reijo Rinkinen sanoo, että työntekijät irtisanotaan.

– Valitettavasti joudumme toimimaan näin, mutta minkä teet, kun toiminta ei ole enää kannattavaa, Rinkinen sanoo.

Lappeenrannan Pelikeskus ehti olla toiminnassa kolmisen vuotta. Pelikeskuksen liikevaihto on ollut laskeva lähes sen koko historian aikana. Viime vuonna liikevaihto oli 300 000-400 000 euroa. Pelikeskuksen toimintaa pyörittävät Etelä-Karjalan Urheilun tuki ja Lappeen Riennon tuki. Pelikeskuksen tuotto on mennyt maakunnan urheilulle ja liikunnalle.

– Urheiluseurojen ei kannata pyörittää tappiollista toimintaa. Pariin vuoteen toiminta ei ole ollut tuottavaa.

Reijo Rinkisen mielestä bingo ei pystynyt tavoittamaan uusia asiakkaita. Pelaajakunta väheni ja ikääntyi. Nuoria bingo ei saavuttanut. Nuoremmat ihmiset harrastavat mieluummin muita pelimuotoja.

– Pelitarjontaa on aivan valtavasti.

– Kun pelaajakaarti väheni ja liikevaihto pieneni, meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lopettaa Pelikeskus.

Vaikka Lappeenrannan Pelikeskus on tullut tiensä päähän, Pelikeskuksen bingosta vastaava Reijo Rinkinen ei pidä mahdottomana, että bingoaminen jatkuisi Lappeenrannassa vielä joskus tulevaisuudessa.

– Jos joku kuu löytyisi taivaalta jatkaa toimintaa, mutta kuka jatkaa ja missä tiloissa, se on täysin epäselvää.

Rinkisen mukaan se on joka tapauksessa selvää, että Etelä-Karjalan Urheilun Tuki ja Lappeen Riennon tuki lopettavat Pelikeskuksen.

– Harmin paikkahan tämä on. Bingohalli on ollut monelle sosiaalinen paikka.

Parikymmentä vuotta sitten Etelä-Karjalassa oli useita bingosaleja. Kun Lappeenrannan Pelikeskus sulkee ovensa, maakunnassa voi pelata bingoa enää Imatran Vuoksenniskalla Hannu Hanhen bingohallissa.

Bingo rantautui Suomeen Ruotsin kautta 1960-luvun lopussa. Maailmanlaajuisesti bingoa pelataan noin sadassa maassa. Suomalainen bingo eroaa muiden maiden bingoista palkintojensa osalta: pelissä ei jaeta rahavoittoja. Bingossa voitoista kerätään pisteitä, jotka muutetaan ostokorteiksi. Ostokortit voi käyttää valitsemissaan liikkeissä. Yhden pisteen arvo on yksi euro.

Bingon pelivaihto Suomessa on noin sata miljoonaa euroa vuodessa. Bingon tuotosta jaetaan vuosittain miljoonia euroja urheilu- ja nuorisotyöhön. Bingo työllistää kokopäiväisesti noin 500 henkilöä.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MARLEENA LIIKKANEN

Bingoaminen loppuu Lappeenrannassa joulun alla.

Kun pelaajakaarti väheni ja liikevaihto pieneni, meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lopettaa Pelikeskus.

Reijo Rinkinen

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen