Vasemmistoliitto ja vihreät isojen ryhmien kelkkaan Lappeenrannassa

Luottamuspaikkojen varmistaminen oli ryhmille tärkeää. Isojen ovi on auki muillekin pienryhmille sunnuntai-iltapäivään saakka.

LAPPEENRANTA. Kunnallispolitiikan palikat pantiin taas kerran uusiksi Lappeenrannassa lauantaina. Vasemmistoliitto ja vihreät ovat sopineet yhteistyöstä demareiden, keskustan ja kokoomuksen kanssa, eivätkä osallistu pienryhmien tekniseen vaaliliittoon. Pienryhmät kertoivat yhteisestä vaaliliitosta perjantaina.

Vasemmistoliiton ja vihreiden isojen ryhmien kanssa tekemä tekninen sopimus sisältää sekä tulevan valtuustokauden luottamuspaikkojen jakaantumisen ryhmien kesken että näkemyksiä yhteistyöstä seuraavien neljän vuoden aikana. Vihreitä isojen kelkkaan innoitti lupaus heille tärkeiden asioiden hoidosta.

– Meille on luvattu riittävästi luottamuspaikkoja ja meille tärkeiden asioiden, kuten ilmasto-ohjelman, ottamista huomioon. Katsoimme, että asioita saa paremmin eteenpäin yhdessä isojen ryhmien kanssa, Virpi Junttila (vihr.) kertoi lauantaina ennen muiden pienryhmien kanssa sovittua palaveria.

MYÖ-LIIKKEEN, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten piti lauantaina neuvotella vihreiden osallistumisesta pienryhmien yhteistyöhön. Junttilan mukaan vihreät ilmoittivat sopimuksesta isojen ryhmien kanssa, koska ”tarkoitus ei ole riidellä, vaan hoitaa asioita mahdollisimman hyvällä yhteistyöllä”.

Jaakko Kokon (vas.) mukaan yhteistyö isojen ryhmien kanssa oli ”puhdas tekninen toimenpide, kun Ryhmä 19:n homma meni vähän epävarmaksi”.

Vasemmistoliitolle oli tärkeintä varmistaa luottamuspaikkojen saaminen, muutoksia ryhmän poliittisiin näkemyksiin ei Kokon mukaan olla tekemässä.

ISOILLA RYHMILLÄ on vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa sopimus luottamuspaikkojen jakamisesta seuraavalla valtuustokaudella.

Yhteistyösopimuksen tehneet ryhmät eivät tässä vaiheessa julkista paikkajakoa, sillä isojen ryhmien neuvottelut paikoista jatkuvat tänään sunnuntaina. Ovi muillekin on avoinna.

– Sunnuntaihin kello 16:een saakka porukkaan pääsevät muutkin, mikäli halukkuutta on. Me ei tässä toimita aktiivisesti. Meillä on sopimus, jota ei tässä vaiheessa avata. Julkistamisen ensimmäinen vaihe on 12. tammikuuta, kun uusi valtuusto kokoontuu paikoista päättämään, Heikki Järvenpää (kok.) sanoo.

RYHMÄ 19 otti tiedon vasemmistoliiton ja vihreiden yhteistyösopimuksesta isojen ryhmien kanssa harmistuneesti ja voimattomuutensa tunnustamalla vastaan. Ryhmä 19:stä tiedotustilaisuudessa perjantaina kertonut Antti O.Arponen (myö) suhtautui kaikkeen tulevaan yhteistyöhön varsin skeptisesti.

– Vaikea se on tässä vaiheessa yhteistyöstä puhua kenenkään kanssa, muuta en viitsi sanoa. Myö ei tietenkään pystytty lupaamaan enempää kuin matematiikka antaa myöten. Jos isot pojat on luvannut vihreille lautakuntien puheenjohtajuuksia, niin sillehän myö ei mahdeta mitään, Arponen kertoo.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö