Jätehuollon keskittäminen kuohuttaa jätteenkuljetusalaa

Kuljettajien mielenilmaus täytti Lappeenrannan torin jäteautoista. Kunnan kilpailuttama jätehuolto säästäisi asiakkaille muutaman kymmenen euroa vuodessa. Työntekijät ovat huolissaan alan työpaikoista.

LIISA MAYOW

LAPPEENRANTA. Parisenkymmentä jäteautoa tukkii Lappeenrannan kauppatorin ympäristön. Autoista kiipeää alas tuohtuneita miehiä.

Lappeenrannan kaupunki suunnittelee jätteenkuljetuksen keskittämistä ja kilpailuttamista, ja jätehuoltoalan työntekijät pelkäävät kilpailuttamisen vievän alalta työpaikkoja. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn maanantaina.

– Pienyrittäjälle tämä on elämän ja kuoleman kysymys. Jos tarjouskilpailua ei voita, seuraavaan kierrokseen on niin pitkä aika, ettei kalustoa välttämättä ole varaa pitää kunnossa siihen asti, sanoo Pekka Suurpää jätehuoltoyritys Suurpää Oy:stä.

Jätealalla työskentelee Etelä-Karjalassa satakunta henkeä. Mielenosoittajien mukaan tarjouskilpailujen voittajat polkevat hintoja.

Lassila & Tikanojan luottamusmiehen Jarmo Honkasen mukaan yrityksestä lähtee vuoden vaihteessa kolme työpaikkaa Parikkalan ja Rautjärven tarjouskilpailun häviämisen takia.

– Täällä ovat kaikki Imatralla ja Lappeenrannassa ajavat kuskit. Yksikään ei hyväksy näitä suunnitelmia, Honkanen sanoo.

Kilpailuttamisen hoitaa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, jonka omistavat alueen kunnat yhdessä. Yhtiön toimitusjohtajan Mika Suomalaisen mukaan kuljetusyritysten huoli on liioiteltua.

Hänen mukaansa muualla Suomessa siirtyminen keskitettyyn jätehuoltoon on tuonut huomattavia säästöjä, eikä kilpailuttaminen ole aiheuttanut massatyöttömyyttä tai yrityskuolemia.

Suomalaisen mukaan Etelä-Karjalan alue jaetaan pienempiin urakka-alueisiin, joista pienyrityksetkin voivat kilpailla.

– Joka vuosi tulee jokin alue kilpailutettavaksi. Sen verran pystyvät kaikki odottamaan. Jos kuljettajia pannaan pihalle, niin se kertoo siitä, että kilpailuttaminen tehostaa toimintaa ja säästää kuntalaisten rahoja.

Säästöä tulisi yksittäisille asiakkaille muutamia kymmeniä euroja vuodessa, Suomalainen arvioi. Kuntaliiton tutkimuksen mukaan ero 240 litran jäteastian hinnassa on noin 11 prosenttia.

– Jos omakotitalon jätehuoltomaksut ovat nyt vuodessa 200 euroa, maksaa kunnan järjestämä jätehuolto kolmisenkymmentä euroa vähemmän.

Kilpailuttaminen säästäisi hänen mukaansa lisäksi vuodessa alueen kunnille yhteensä noin miljoona euroa.

Taloyhtiöt voivat kilpailuttaa jäteyhtiöitä jo nyt, mutta neuvotteluvaraa ei Suomalaisen mukaan yksittäisellä taloyhtiöllä juuri ole.

– Hinnat ovat kaikilla samat. Kyse on siitä, ajaako pihalle sininen vai vihreä auto.

Joutseno on jo siirtynyt keskitetysti kilpailutettuun jätehuoltoon. Imatra päätti jo keskittämisestä, mutta alueen jätteenkuljetusyritykset valittivat asiasta.

Mika Suomalainen ennustaa yritysten valittavan myös Lappeenrannan päätöksestä. Se lykkäisi kilpailuttamista ainakin vuodella eteenpäin.

Parikkalassa ja Rautjärvellä siirrytään keskitettyyn jätehuoltoon vuoden vaihteessa. Jäteautojen kuljettajat toivovat, että Lappeenranta odottaisi ja katsoisi, miten vaihto sujuu.

– Tässä hosutaan nyt liikaa. Palvelun laatu heikkenee väistämättä. Pitäisi katsoa rauhassa, luottamusmies Jarmo Honkanen toivoo.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Lappeenrannan Oksasenkatu täyttyi perjantaina jäteautoista.

Kirjoittaja:
Liisa Mayow