Konnunsuolla arvuutellaan vankilan ja koko kylän kohtaloa

Konnunsuon baarissa uskotaan kylän elämän jatkuvan. Taloihin muuttaa uusia asukkaita. Vankilan pellot siirtyvät paikallisten viljelijöiden käyttöön.

JOUTSENO. Konnunsuon baarissa arvuuteltiin sunnuntaina vankilan kohtaloa mieli maassa. Vankilan lakkauttaminen vie Joutsenon Konnunsuolta 150 työpaikkaa.

Kylä kuitenkin jatkaa elämäänsä. Näin uskoo Konnunsuon baarin kiinteistön yhdessä miehensä kanssa omistava Eira Rastas. Samoin uskovat myös muut kyläläiset.

Lintuharrastajien, kulttuuriväen ja vankien omaisten kautta maan tuntema baari avasi ovensa sunnuntaina puolen päivän aikaan.

Edellisenä iltana baarissa pidettiin Halloween-juhlat eikä niihin olisi kaivattu vankeinhoitolaitoksen suunnitelmia, joiden vaihtoehdot ovat kaikki Konnunsuon kylän kannalta huonoja.

Miten Konnunsuon kylän sitten käy, jos vankila lopetetaan ja alueelta katoaa kerralla 150 työpaikkaa?

– Se on kyllä arvoitus. Täällä on paljon hienoja taloja. Varmasti niissä asuu joku jatkossakin, Rastas arvelee.

Joutsenon keskustassa asuva Sari Sainio on toinen Konnunsuon baarin nykyisistä yrittäjistä. Hänkään ei usko, että kylä kuolee, jos ja kun vankila lakkautetaan.

– En ainakaan haluaisi sitä uskoa. En ole asiaa itse niin kovasti tutkinut, mutta yksi meidän asiakkaista juuri muistutti, että kuntaliitoksen jälkeen Konnunsuo on maantieteellisesti Lappeenrannan keskustassa, Sainio sanoo.

– Me olemme Lappeenrannan maantieteellisen keskustan ainoa baari.

Sainiota vapaapäivänään baariin auttamaan tullut Esa Hippeläinen on harmissaan kaikkien joutsenolaisten puolesta. Vankilan työpaikkojen häviäminen on kova isku koko alueen elinkeinoelämälle.

Hippeläinen muistuttaa, että myös metsäteollisuudesta on hävinnyt ja saattaa vielä jatkossakin hävitä paljon työpaikkoja.

Lemiläinen Heikki Kangas rakentaa Konnunsuon naapurikylään Nevalaan omakotitaloa. Hän toivoo, ettei ainakaan tutuksi käynyt kahvittelupaikka häviä.

– Täällä on komeat pellot. Toivottavasti ne säilyvät viljeltyinä. Pellot on raivattu suolle ja ne soistuvat uudelleen, jos kukaan ei hoida niitä.

Kankaan mukaan lähellä Konnunsuota sijaitseva Nevalan kylä oli juuri sopiva paikka uudelle kodille.

– Minä käyn töissä Imatralla, hän kertoo.

Autojen tuunausta harrastavat Heikkerin veljekset Antti ja Lauri piipahtivat Konnunsuon baariin autotallityömaansa tauolla.

– Minun elämääni vankilan lopettaminen ei varmaan vaikuta ainakaan suoraan millään tavalla. En ole millään tavalla siihen sidoksissa, Antti Heikkeri tuumii.

Heikkerillä on oma firma ja hän urakoi uusiin ja vanhoihin taloihin ovia. Heikkeri arvelee, että korjausrakentaminen voi vähentyä alueella.

– Asukasmäärä pienenee, kun ihmisten pitää muuttaa täältä työn perässä muualle, hän sanoo.

Konnunsuon vankilan laajoille pelloille löytyy Antti Heikkerin mukaan varmasti halukkaita ottajia.

– Jos vankilan pellot menevät myyntiin, paikallisilla viljelijöillä on varmasti ostohaluja. Ymmärtääkseni osa pelloista on jo nyt vuokralla.

Veljeksistä Lauri on myös asunut Konnunsuolla.

– Asuin täällä pari vuotta. Muutin sitten Karhuvuoreen Lappeenrantaan.

Lauri Heikkerin mukaan Konnunsuolta löytyy tilaa myös harrastuksille ja harrastajille, muillekin kuin lintujen bongaajille.

– Tällä meillä on harrastustoimintaa. Rakennamme parhaillaan autotallia, Heikkeri kertoo.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Konnunsuolta ei ole pitkä matka Lappeenrannan keskustaan. Konnunsuon baarin kiinteistön omistavat Eira ja Vesa Rastas uskovat, että kylän talot pysyvät asuttuina, vaikka vankila lopetettaisiinkin.

Esa Hippeläinen esittelee baarissa vanhoja jalkakahleita.

Harri Kangas pistäytyi baariin kahville omakotitalonsa rakennustöiden lomassa.

Antti Heikkeri luki baarissa Etelä-Saimaan uutista vankilan lopettamisuhasta.

Kuntaliitoksen jälkeen Konnunsuo on maantieteellisesti Lappeenrannan keskustassa.

Sari Sainio

Kirjoittaja:
Matti Saarela