Lappeenrannan valtuusto äänesti budjetista vain kerran

Sosiaalidemokraatit eivät hyväksyneet päiväkotien kilpailutusta. Sammonlahden kuntoilu- ja monitoimikeskus synnytti paljon keskustelua, mutta suunnittelumäärärahasta ei äänestetty.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi Lappeenrannan ja Joutsenon ensi vuoden yhteisen budjetin lähes yksimielisesti. Ainoa ja odotettu äänestys koski päiväkotien kilpailutusta, jonka valtuusto hyväksyi äänin 28-22.

Valtuusto sai tilaisuuden puhua budjettikeskustelussa lähes kaikista Lappeenrannan asioista. Tällä kertaa valtuutetut puhuivat 3,5 tuntia ja käyttivät 24 puheenvuoroa.

Päiväkotien kilpailutuksen lisäksi valtuutetut olivat hyvin erimielisiä Sammonlahden kuntoilu- ja monitoimikeskuksen rakentamisesta, mutta 100 000 euron suunnittelumääräraha meni läpi ilman äänestystä. Suuri enemmistö oli kuitenkin sen kannalla.

Lappeenrannan vanha valtuusto istui maanantaina viimeistä kertaa ja lopetti työnsä illalliseen Raatihuoneella.

SDP esitti, että päiväkoteja ei kilpailuteta. Demareita tukivat kristillisdemokraattien Marjatta Laakko ja Matti Mölsä sekä Myön Matti J. Kuronen ja vasemmistoliiton Jaakko Kokko.

Raimo Paalanen (sd.) ihmetteli, miten kilpailutus voi tuoda lisäarvoa, kun kaupunki tarjoaa päiväkotitilat ja asetus määrää henkilökunnan mitoituksen. Hän pelkäsi, että lisäarvo saadaan palkkojen alentamisesta.

Sammonlahden monitoimihallin puolustamisen aloitti demarien ryhmäpuheessa Eeva Arvela, jonka mukaan kasvavan länsialueen lapsiperheet, opiskelijat ja ikääntyvät tarvitsevat hallia. Raimo Paalanen puolusti sitä terveydellisin näkökohdin.

Keskustan ryhmäpuhuja Heikki Kaipia piti rakentamispäätöstä vaikeana. Halli ei ole niin tärkeä hanke, että se pitäisi rakentaa velaksi. Vihreiden Jukka Himasen mielestä Lappeenrannassa ei pidä haaveilla uusista liikuntahalleista tai museoista, vaan panostaa perustehtäviin, terveydenhuoltoon ja kouluihin. Rakennusten korjausvelka on lyhytnäköistä politiikkaa.

Kokoomuksen Jyri Hänninen piti fiksumpana tapana kehittää Sammonlahden lähiliikuntapaikkoja. Myös vanhan urheilutalon saneeraus ja laajennus voisi olla järkevää. Samalla kaupungin keskustaan saataisiin messutilat.

Kokoomuksen Markus Iitiä puolusti palvelujen kilpailutusta ja edullisimpia tapoja niiden tuottamiseen. Asumisen hintaa tulisi saada alemmaksi Lappeenrannassa. Iitiää huolestuttivat myös liian pienet remonttimäärärahat ja katujen kesäaikainen kunnossapito.

Myön Erkki Räsänen epäili, että kaupungin ensi vuoden budjetti perustuu liian optimistiseen verotulojen kasvuennusteeseen. Velkataakka ylittää ensi vuonna reilusti kipurajan, sata miljoonaa euroa.

Kristillisdemokraattien Matti Mölsä kiitti erityisesti kulttuurille suunnatusta lisämäärärahasta. Vasemmistoliiton Jaakko Kokko halusi lisää julkista rakentamista, kun yksityinen rakentaminen hiipuu. Hän piti hyvänä viestinä, että kaupunki ei edelleenkään irtisano tai lomauta.

Kokko esitti maaseudulle kiertävää terveysbussia, jotta ihmisten ei tarvitse mennä flunssan tai reseptien uusimisen takia terveysasemille. Keskustan Markku Paavoseppä kertoi saaneensa esityksiä jo kuntalaisilta, ja asia olisi hänen mielestään ratkaistavissa, mutta kokoomuksen Ilpo Hakula tyrmäsi sen saman tien. Hän sanoi, että asiakas joutuu odottamaan bussissa samat kuusi-seitsemän tuntia kuin terveysasemalla.

Valtuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) totesi nelivuotisen valtuustokauden saldoksi 1 400 nettotyöpaikkaa kauppaan, palveluihin ja uuteen teknologiaan. Hänen mielestään kaupunki on pystynyt tasapuolisesti parantamaan palveluja niin keskustassa kuin sen ulkopuolella.

Joutseno-liitos oli Järvenpään mielestä iloinen asia, mutta matkan varrella tehtiin myös virheitä. Joutsenon Energian 23 miljoonan investointeja olisi pitänyt katsoa säästeliäämmin ja jättää pikkuisen rahaa myös reserviin. Hän arvioi, että vuodet 2010 ja 2011 ovat Lappeenrannalle tosi vaikeita palvelujen säilyttämiseksi.

KUVATEKSTI

MARLEENA LIIKKANEN

Lappeenrannan vanha valtuusto oli maanantaina koolla viimeistä kertaa. Keskustan Jouni Kemppi murehti, että koulujen korjauksiin ei saatu tarpeeksi rahaa. Oikealla saman ryhmän Ari Torniainen ja vasemmalla Jorma Nisonen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen