Neljästoista hyppyri nurin

Saimaanharjun hyppyrimäki on jo hiljentynyt ja puretaan pois. Paavo Talonpoika laskee, että Etelä-Karjalassa on jo kaadettu 13 hyppyrimäkeä.

VESA SALMINEN

TAIPALSAAREN Saimaanharjun hyppyrimäki liittyy pian mukaan Etelä-Karjalan purettujen mäkien pitkälle listalle.

– Mahdollisimman pian kunta panee sen nurin, Taipalsaaren Veikkojen puheenjohtaja Kimmo Kylämies sanoo.

– Jos ei sen suurempaa innostusta äkkiä löydy ja pelasta sitä. Ei mäellä ole ollut enää käyttöä. Se on huonossa kunnossa ja vaarallinen, Viime vuodet hyppyrimäki on ollut lähinnä lasten ja nuorten kiipeilypaikkana.

Taipalsaaren Veikot rakensi hyppyrimäen yksityiseltä vuokratulle maalle 1980-luvulla. TsV piti mäkeä kunnossa ja vastapainoksi Taipalsaaren kunta maksoi maavuokran ja sähköt.

Vuokrasopimus umpeutui Kylämiehen mukaan vuoden 2002 alussa ja sähkösopimus purettiin 2004.

Viimeinen kilpailu mäestä hypättiin vuonna 2005. Mäkirahjus sai kukkeimpina päivinään muun muassa olympiavoittaja Toni Niemisen ponnistamaan paikan päälle. Perimätiedon mukaan myös Matti Nykänen olisi mäessä nähty.

HIIHTOLIITON mäkihypyn ja yhdistetyn valiokunnassa olosuhdeasioista vastaava Paavo Talonpoika on laskenut, että Etelä-Karjalasta on purettu 13 hyppyrimäkeä.

Maakunnan suurin ja kaunein, Lappeenrannan Huhtiniemen 75 metrin mäki räjäytettiin puuröykkiöksi marraskuussa 2005 hetkeä ennen kuin mäki ehti kaatua itsekseen. Viimeksi purettiin Joutsenon Ahvenlammen kaksi puumäkeä vuosi sitten syksyllä.

– Imatra on nyt se pääpaikka ja Mellonmäki, Talonpoika sanoo.

MELLONMÄESSÄ saatiin juuri valmiiksi talkoovoimin ja vähän Imatran, Joutsenon ja Lappeenrannan tuellakin isomman mäen tornin remontti. Sama talkooporukka Veijo Strandénin ja Pekka Korhosen johdolla rakensi vuosi sitten Mellonmäen hyppyrin viereen junioreille tarkoitetun K36-hyppyrimäen.

Hyvät koulutusmäet, mutta osin hyppääjistä jo hiljentyneet, seisovat vielä Konkalammella ja Somerharjussa, jonka ohjelmassa on vielä perinteinen uudenvuoden mäkikisa. Myös Ahvenlammella on pieni aloittelijoitten mäki, jossa Talonpoika lupaa vielä vetää talvella mäkikoulun, jos innokkaita ilmaantuu.

Hiihtoliiton mäkikalenterissa on kilpailut Mellonmäessä 24.-25. tammikuuta. Kansallisten kisojen ja veteraanicupin vetonaulaksi toivotaan viime talvena hyppypuvun taas päälleen vetänyttä Matti Nykästä.

Konkalammella hypätään puolestaan helmikuun alussa Itä-Suomen aluecupia.

– Puhutaan kovin lentomäistä, mutta ylivoimaisesti tärkeintä on 20-metristen mäkien rakentaminen ja uusien juniorien kouluttaminen, Talonpoika muistuttaa.

RAKENNUSOSASTON johtaja Erkki Kallonen Taipalsaaren kunnasta ei vielä tiedä tarkkaa ajankohtaa hyppyrimäen purkamiselle, mutta viimeistään keväällä homma aiotaan ottaa työlistalle.

– Pitäisiköhän meidän maksaa TsV:lle, että ne purkaisivat itse rakentamansa mäen, Kallonen naurahti.

Vaikka luonnonmäki ei ole suuren suuri, Kallosen mukaan talkootöinä sen purkaminen voi olla liian riskialtista, ja joka tapauksessa työmaa on kunnan vastuulla.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen