Rajan yli pääsee Nuijamaalla nyt jonottamatta

Joulun pyhien ja vuodenvaihteen henkilöliikenteestä ennakoidaan ennätysvilkasta. Tavaraliikenteessä ruuhkia syntyy nyt vain muutamana päivänä viikossa.

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Nuijamaan raja-asemalla Venäjälle suuntautuva rekkaliikenne on vähentynyt lokakuun puolivälistä lähtien.

Tavallinen tienkäyttäjäkin on huomannut, etteivät rajalle jonottavat rekat enää ruuhkaudu pitkiksi jonoiksi Kuutostielle ja Nuijamaantielle.

Missään huopatossutehtaan hiljaisuudessa ei Nuijamaan raja-asemalla silti eletä. Tulliylitarkastaja Petri Kukkosen mukaan raskasta liikennettä on nyt vilkkaina päivinä aivan yhtä paljon kuin viime vuoden marraskuussa.

Samaa todistavat myös tullin omat tilastot. Transitoliikenne kasvoi Nuijamaan rajalla vielä tämän vuoden kolmannella neljänneksellä heinä-syyskuussa 22 prosenttia vuoden 2007 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

– Autojen kokonaismäärä on laskenut, mutta rekkojen määrä on kasvanut vielä hieman, Kukkonen kertoo.

Rekkaruuhkia rajalle on syntynyt vielä marraskuun puolellakin. Tällä hetkellä viikon liikennemääriä kuvaava käyrä muistuttaa kamelin kyttyrää.

– Päivittäinen liikenne kasvaa loppuviikkoa kohti ja laskee sitten viikonlopun aikana. Vilkkaimpina päivinä tästä kulkee noin 500 rekka päivässä, ja viikonlopun hiljaisina päivinä rajan ylittävien rekkojen määrä putoaa noin sataan yksikköön vuorokaudessa, Kukkonen selvittää.

Suomen puolella Nuijamaan tulli pystyy selvittämään vielä tuon 500 rekkaa vuorokaudessa, mutta Venäjän tullin läpäisykyky ei ole aivan yhtä hyvä. Kukkosen mukaan tällaisina päivinä jonoja alkaa muodostua.

Ne kuitenkin purkautuvat varsin nopeasti, koska liikennemäärät eivät nyt ole raja-aseman kapasiteetin ylärajoilla kuin muutamana päivänä viikossa.

Joulun ja uuden vuoden pyhinä tullissa tehdään kuitenkin jälleen pitkää päivää ja töissä ovat kaikki, jotka vain suinkin voivat töissä olla. Kukkosen mukaan juhlapyhinä Suomeen on tulossa ennätysmäärä venäläisiä matkailijoita. Kun viime vuonna vuodenvaihteen vilkkaampina päivinä rajan ylitti Nuijamaalla noin 12 000 ihmistä vuorokaudessa, nyt ennustetaan matkailijoista ja työmatkalaisista koostuvan ihmisvirran paisuvan 14 000 rajanylitykseen vuorokaudessa.

Matkailua vilkastuttaa joulu ja venäläisille tärkeä uuden vuoden juhla. Tammikuussa alkavat myös alennusmyynnit, jotka vetävät Etelä-Karjalaan ostosmatkailijoita.

Venäjältä Suomeen ja Suomesta Venäjälle pyrkii juhlapyhien aikana todella paljon henkilöautoja ja busseja. Noin 90 prosenttia rajanylittäjistä on ulkomaalaisia, suurin osa venäläisiä.

– Tämä liikenne ei jakaannu tasaisesti, vaan tuloliikenne Suomeen ajoittuu aamupäivän tunneille ja paluuliikenne iltapäivään, Kukkonen sanoo.

Se tietää ruuhkia rajalla.

Nuijamaan uudella raja-asemalla matkustaja- ja tavaraliikenteellä on omat terminaalit.

– Aikaisempina vuosina olemme voineet vuodenvaihteen ruuhkapäivinä ohjata osan henkilöautoista tavaraliikennekeskuksen kautta. Sillä on kaksi ylimääräistä kaistaa, Kukkonen kertoo.

Rajaliikenteen vähenemisen arvellaan johtuvan maailman finanssikriisistä, joka on vähentänyt muun muassa autojen kysyntää myös Venäjällä.

Kukkola ei lähde arvailemaan kuinka pitkä maailmantalouden laskusuhdanteesta tulee. Sitä ei tiedä vielä kukaan.

Venäjä ei kuitenkaan häviä mihinkään ja myös Venäjän talous kääntyy jälleen ennemmin tai myöhemmin ripeälle kasvu-uralle. Ruuhkat ja rekkajonot tulevat takaisin.

KUVATEKSTI

MIKA STRANDÉN

Nuijamaan raja-aseman tulliylitarkastajan Petri Kukkosen mukaan joulunpyhien ja uuden vuoden turistiliikenteestä tulee ennätysvilkas.

Kirjoittaja:
Matti Saarela