Rautjärven Aseman kirjaston aukioloajat säilyvät

Sivistyslautakunnan mielestä kävijämäärät eivät tue aukioloaikojen lisäämistä.

ANSSI KEMPPINEN

RAUTJÄRVI. Tiistain ensimmäinen tunti on Rautjärven Asemanseudun Aseman kirjaston vilkkainta aikaa. Tunnin aikana käy keskimäärin lähes kymmenen asiakasta, mutta eilen kävijöitä oli vain kaksi.

– Tavallisesti ihmiset ovat jo ovella odottamassa, mutta luultavasti tämä lumen tuoma liukkaus on karsinut asiakkaita, sanoo Rautjärven kirjastonjohtaja Kaisa Myllymäki.

Rautjärven sivistyslautakunta päätti pitää Aseman kirjaston nykyiset aukioloajat entisellään. Aukioloaikoja supistettiin tämän vuoden helmikuussa kuudella tunnilla, ja päivissä viidestä kahteen.

Päivän ensimmäinen asiakas Pirjo Pajari toteaa, että nykyisiin aukioloaikoihin ei olla täällä tyytyväisiä, ihan yksiselitteisesti.

– Kirjaston pitäisi olla auki joka päivä. Ei sitä aina tahdo muistaa, että minä päivänä kirjasto olikaan auki ja mihin kellon aikaan.

Pajarin mukaan kutsutaksiasiakkaillakin on liian paljon asioita hoidettavana, ja useimmiten juuri kirjasto jää ohjelmasta pois.

– Kirjastokäynnillä ei saisi olla kiire.

Hannele Karppinen käy Aseman kirjastolla usein, ja lainaa kirjoja laidasta laitaan. Osan kirjoista hän saa Rautjärven pääkirjastosta Simpeleeltä tai Imatralta.

– Minulle nykyiset ajat sopivat, sillä en ole enää työelämässä mukana. Varmaan ajat ovat hankalia sellaisille, jotka käyvät töissä.

Karppisella ei ole syntynyt kirjastokäyntiin vakioaikaa, vaan hän käy kirjastossa niin tiistaina kuin torstainakin.

Myllymäki katsoo, että kävijämäärätilastojen mukaan Aseman kirjaston aukioloaikoja ei ole tarvetta lisätä. Helmikuun aukioloaikojen supistusten jälkeen kirjastossa on käynyt keskimäärin 70 asiakasta viikossa.

– Se on ikävää, että aukioloaikoja vähennetään, mutta väki vähenee, sanoo Myllymäki.

Tilastojen mukaan helmikuun supistukset ovat vähentäneet asiakkaita noin kymmenellä prosentilla vuodesta 2007, jolloin kirjasto oli auki joka päivä.

Myllymäen mukaan myöskään henkilöstön lisäämiselle ei ole tarvetta eikä kunnassa halua.

Kirjastotoimen neljä ihmistä hoitavat nyt pääkirjaston, Aseman kirjaston ja kulttuuritoimen. Aseman kirjaston aukioloaikojen lisääminen vaatisi uuden osa-aikaisen työntekijän, ja rahaa noin 15 000 euroa.

Aseman kirjaston aukioloajojen lisäys nousi esille, koska valtuutettu Mika Vanhatalo teki asiasta lokakuussa valtuustoaloitteen.

Myös asemanseutulaiset ovat vastustaneet aukioloaikojen supistuksia muun muassa adressilla.

l l l

Aseman kirjasto on avoinna tiistaina klo 13-19 ja torstaina 9-17.

KUVATEKSTIT

SEPPO RAUTIOVAARA

ANSSI KEMPPINEN

Hannele Karppinen kävi palauttamassa pinkan kirjoja.

Kirjastonjohtaja Kaisa Myllymäki lainaa Pirjo Pajarille kirjaa. Pajarin mukaan osa asiakkaista haluaisi tulla kirjastoon joka arkipäivä lukemaan päivän tuoreet lehdet.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen