Uudet valtuutetut uskovat parempaan

Lappeenrannan valtuustoon Joutsenosta valittu Anni Kekki (kesk.), 31 näkee itsensä ja joutsenolaiset

Lappeenrannan valtuustoon Joutsenosta valittu Anni Kekki (kesk.), 31 näkee itsensä ja joutsenolaiset valtuutetut sillanrakentajina Lappeenrannan ja Imatran välillä.

Kekin mielestä Etelä-Karjalassa on jatkossa kaksi tärkeää keskusta, joiden on tehtävä yhteistyö luontevasti.

– Yhteistyökyvyttömyyden ongelma on täysin henkinen, itsetuntokysymys. Imatralaiset kokevat, että heitä alistetaan, Lappeenranta haluaa näyttää voimansa. Tähän on tultava muutos ja sellainen varmaan tuleekin.

Molemmilla kaupungeilla on Kekin mielestä toisiltaan paljon opittavaa.

– Lappeenranta voisi ottaa oppia Imatralta vaikkapa tapahtumien järjestämisessä, Kekki sanoo viitaten Imatran BB-viikkoon ja vastaavasti Lappeenrannan hiekkalinnaan.

ETELÄ-KARJALAN yrittäjien puheenjohtaja Pasi Saajanlehto (kok.), 53 istuu jatkossa Imatran kaupunginvaltuustossa. Saajanlehdolla on kokemusta yhteistyöstä koko maakunnan alueella ja selkeä näkemys Imatran ja Lappeenrannan yhteistyön tarpeesta.

– Yhteistyö on välttämätöntä. Yhteistyö ei ole nollasummapeliä, siitä hyötyvät kaikki. Jos me imatralaiset annamme osaamistamme Lappeenrannan ja koko Etelä-Karjalan käyttöön, niin ei kai se meiltä ole mitään pois.

Saajanlehdon mielestä eväät yhteistyön kehittymiselle ovat paremmat kuin aikaisemmin.

– Keskustelijat ovat osin vaihtuneet, silläkin voi olla merkitystä, Saajanlehti arvioi.

LAPPEENRANNAN valtuustoon nousseelle SDP:n Sanna Kujalalle, 26 Imatran ja Lappeenrannan yhteistyökyvyn aiemmat ongelmat ovat mysteeri.

– Yhteistyötä ei ole tehty, niin paljon kuin olisi ollut toivottavaa. Enemminkin on oltu tukkanuottasilla. Syiden suhteen en ole päässyt vielä pintaa syvemmälle.

Henkilökemioiden kontolle hän ei halua yhteistyön takkuamista asettaa.

– Pikemminkin taustalta löytyvät taloudelliset näkökulmat. Meillä on kuitenkin koko maakuntaa ajatellen tukku yhteisiä huolia, kuten työttömyys ja maakunnan vetovoima, joissa yhteistyötä tarvitaan.

SDP:N listalta Imatran valtuustoon noussut Niina Malm, 26 näkee yhteistyössä tai sen puutteessa omat hyvät ja huonot puolensa. Malmin mielestä kaikkien pitää kuitenkin ymmärtää, ettei kukaan, sen enempää kunta kuin ihminenkään, pärjää yksin.

Metalliliiton nuorisotoiminnassa mukana olleen Malmin mukaan seudullisen tai alueellisen yhteistyön tekeminen on kiinni aloitteellisuudesta.

– Kompromissit ovat osa yhteistyötä. Niin ikävää, kuin kompromissien teko joskus onkin.

Malmin mielestä kaupungit voisivat tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä muun muassa nuorisotoimessa. Rajallisia resursseja ei ole järkevää hajottaa vaan pikemmin yhdistää.

LAPPEENRANNAN valtuuston uutena valittu kokoomuslainen Anna Kajava, 23 uskoo Imatralta ja Lappeenrannasta löytyvän yhteistyökykyä ja -halua.

– Yhteistyötä on aktivoitava ja kehitettävä. Kaupunkien keskinäinen kilpailu ei sinällään ole pahasta, mutta se ei saa olla tavoitehakuista eikä maakunnan kokonaisedun vastaista.

Kajavan mielestä jo kaupunkien kokoero aiheuttaa reaktioita yhteistyössä.

– Voihan Imatralla olla jonkin sortin pelkoja pikkuveljen asemaan joutumisesta.

Kajavan mukaan yhteistyötä korostetaan puheissa, jatkossa toivottavasti myös teoissa.

Konkreettista yhteistyötä kaupungit voisivat tehdä muun muassa nuorisotoimessa, julkisessa liikenteessä ja varsinkin matkailussa.

KUVATEKSTI

Anni Kekki.

Pasi Saajanlenhto.

Sanna Kujala.

Niina Malm.

Anna Kajava.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen