Yhä vieläkin Konnunsuon poikia

JOUTSENO. Konnunsuosta ja vankilasta tuli Pertti Vuoren lapsuudenmaisema vauvaiästä lähtien. Yhä vie

JOUTSENO. Konnunsuosta ja vankilasta tuli Pertti Vuoren lapsuudenmaisema vauvaiästä lähtien. Yhä vielä hän tuntee olevansa konnunsuolainen, vaikka on asunut nykyisessä kodissaan Punnanlahdessa jo kymmeniä vuosia.

– Paljon keksittiin lapsena kaikkea kivaa, luvallista ja luvatonta. Tosin vankilanjohtajan poikaa ei otettu kaikkein hurjimpiin leikkeihin, Vuori naurahtaa.

Kauppa kylälle tuli heti sotien jälkeen, mutta viljaa ja lihaa sai vankilaltakin.

– Vankilan lakkauttamisaikeet tuntuvat järjettömiltä. Vielä ei ole puhuttu lainkaan siitä, mitä rakennuksille ja kylälle sitten tehdään. Valtio on itse möhlinyt, kun on päästänyt rakennukset huonoon kuntoon. Ei kai niitä voi kylmilleen jättää tyhjänäkään.

Vuori toivoo, että osattaisiin katsoa 10 – 15 vuotta eteenpäin.

– Rakennukset palvelisivat jatkossakin vankilana, joksi ne on rakennettu. Kun eduskunta ja ministeri Brax sen ymmärtäisivät. Vankilanjohtaja Lea Lehtonen on suurenmoinen ihminen ajamaan vankilan asiaa.

Kotiseutu- ja kansanperinneharrastus yhdisti Pertti Vuorta ja hänen jo edesmennyttä puolisoaan Pirkko-Liisa Vuorta. Opettajantyönsä ohella Vuori hoiti aikoinaan paikallismuseota. Oma sekä oppilaitten kiinnostus ajoi tutkimaan paikallishistoriaa tarkemminkin.

Kotiseutu- ja perinnetietoa hän on tallettanut moneen kirjaan. Parhaillaan hän kirjoittaa 14:stä Suomen puolelle jääneestä Viipurin piirin lottaosastosta sekä jatkaa Joutsenon kansallispukukirjan kirjoittamista Leena Stenbergin kanssa. Se valmistuu ensi vuoden Joutsenon 370-vuotisjuhliin.

Juhlia vietetään, vaikka Joutseno silloin onkin Lappeenrannan kaupunginosa.

– Henkisesti olen ollut kuntaliitosta vastaan, mutta tosiasioiden edessä olen nöyrtynyt. Joutsenolaisuuden katoaminenkin on luonnollista, pakostihan se ajan mittaan sulautuu lappeenrantalaisuuteen.

KUVATEKSTI

SARI PULLINEN

Haastattelun aikana puhelin ehtii soida pariin otteeseen. Vuorelta tarkistellaan sotatapahtumien päivämääriä ja paikallishistoriaa.

80-vuotias

Kotiseutuneuvos Pertti Vuori

Syntynyt 25.11.1928 Helsingissä

Valmistui Helsingin yhteiskunnallisen korkeakoulun vankeinhoitolinjalta, työskenteli Konnunsuon vankilassa mm. vankilaopettajana

1957 luokanopettajaksi Heinolan seminaarista, työskenteli Joutsenon keskuskoululla opettajana 32 vuotta

Leski, 2 lasta, 7 lastenlasta

Kirjoittanut useita osia Tulentallojain tarinoihin sekä historiikkeja

Ei syntymäpäivävastaanottoa

Kirjoittaja:
Sari Pullinen