Etelä-Karjala ja Kymenlaakso jatkossakin yhdessä

URPO LAANINENEtelä-Karjala ja Kymenlaakso muodostavat vuodesta 2010 alkaen t

URPO LAANINEN

Etelä-Karjala ja Kymenlaakso muodostavat vuodesta 2010 alkaen täyden palvelun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen eli Ellun. Sen päätoimipaikkana pysyy Kouvola. Ellu muodostuu nykyisistä TE-keskuksista, tiepiireistä ja ympäristökeskuksista.

Aluehallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä teki esityksensä Elluista keskiviikkona. Asia lähtee nyt lausuntokierroksille, mutta aluejakojen ei uskota enää muuttuvan.

Kaakkois-Suomessa ratkaisu merkitsee tiepiirin jakamista. Nykyinen tiepiiri käsittää myös Etelä-Savon.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Timo Puttonen pitää ratkaisua kompromissina.

– Olisimme Etelä-Karjalassa halunneet vahvemman Kaakkois-Suomen, jossa myös Etelä-Savo olisi mukana, koska tiepiiri on nykyisin yhteinen. Kymenlaakso halusi taas yhteistyöhön Päijät-Hämeen kanssa.

– Kai tämä vääntö päättyi sitten Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kesken tasapeliin, kun vanhat veljekset jatkavat keskenään. Tämä on ratkaisu, jonka kanssa voi elää, Puttonen kommentoi.

Etelä-Karjalan ei pitäisi maakuntajohtaja Puttosen mukaan menettää aluehallinnon työpaikkoja muualle. Nykyiset TE-keskuksen ja ympäristökeskuksen sekä Tekesin palvelut säilyvät Lappeenrannassa.

Ympäristökeskuksen Lappeenrannan yksikkö on nimenomaan erikoistunut metsäteollisuuden ympäristönsuojeluun.

Suomeen on tarkoitus perustaa väylävirasto, joka tarkoittaa ratahallintokeskuksen ja merenkulkulaitoksen yhdistämistä. Puttonen odottaa, että Lappeenrannassa toimiva merenkulkupiiri vahvistuu entisestään.

Myöskään työsuojelupiirin tehtävien ei pitäisi siirtyä Lappeenrannasta mihinkään. Vain piiripäällikkö voi siirtyä muualle.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen