Italialaiselle turkismogulille myymälä Lappeenrantaan

Giorgio Magnani on tunnettu yrittäjä turkispiireissä. Italiassa turkisliikkeen asiakkaille tarjotaan viiniä, Suomessa vain espressoa.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Hienossa italialaisessa turkismyymälässä asiakkaille tarjotaan myymälän baarista lasillinen viiniä tunnelman kohottamiseksi.

Suomessa lainsäädäntö pakottaa turkkiostoksilla olevan asiakkaan tyytymään espressoon ja cappuccinoon.

– Viime viikonloppuna avajaisissa saimme tarjota viiniä ja shampanjaa poliisin erikoisluvalla, kertoo Lappeenrannassa Kauppakadulla sijaitsevan upouuden Magnani Mexa -liikkeen johtaja Sergei Stanislavtshuk.

Hän muutti Lappeenrantaan syyskuussa perustaakseen ja johtaakseen uutta italialais-venäläistä turkisliikettä.

Myymälähankkeen takana on Stanislavtshukin lanko, merkittävä italialainen turkisliikemies Giorgio Magnani, joka perusti Romagna Furs -yhtiön 1971. Magnani on tuttu suomalaisille turkistuottajille.

– Magnani on iso turkisalan yrittäjä, joka on ollut bisneksessä pitkään, sanoo Turkistuottajat Oyj:n viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.

Magnani on vuosikaudet ollut säännöllinen vieras neljä kertaa vuodessa järjestettävässä Turkistuottajien huutokaupassa Vantaalla.

Magnanin yli 4 000-neliöisiä toimitiloja lilliputtivaltio San Marinossa keskellä Italiaa pidetään alan ihmisten joukossa varsin näyttävinä. San Marinossa sijaitsevat mittavat varastot, laboratorio ja suuri show room, näytöshuone ostajille.

Tuotteista 70 prosenttia tehdään San Marinossa tai Italiassa ja 30 prosenttia Kiinassa. Turkikset Magnani ostaa huutokaupoista ympäri maailman, Vantaan ohella Kööpenhaminasta, Torontosta, Seattlesta…

Lappeenrannan 250-neliöinen myymälä on sisustettu italialaisin kalustein täysin samoin kuin isäntäyhtiön suurmyymälä.

Myös muhkeat punaiset nahkasohvat ovat Lappeenrannassa samanlaiset kuin San Marinon myymälässä.

– Sohvat saimme yhteistyökumppaniltamme Fendiltä lahjaksi uuteen liikkeeseen, Stanislavtshuk sanoo.

Fendi on italialainen muotitalo, joka on tunnettu muun muassa käsilaukuistaan ja muista nahkatuotteistaan.

Magnani Mexa kulkee valtavirtaa vastaan. Turkiksiin erikoistuneita liikkeitä on Suomessa koko ajan vähemmän, ja uusi iso myymälä on alalla suorastaan sensaatio.

Magnani Mexa luottaa Lappeenrannan asemaan Venäjän rajalla. Romagna Fursin tuotteita myydään jo ympäri Venäjää, mutta omaa liikettä sillä ei Venäjällä ole.

– Oli järkevämpää perustaa liike Lappeenrantaan kuin Venäjälle. Olemme tässä Pietarin vieressä ja kuitenkin EU:ssa, joten voimme tuoda turkikset Italiasta ilman tulleja, sanoo Stanislavtshuk.

Suomessa 3 000 euroa maksava Magnani Mexan turkki maksaa Pietarissa tai Moskovassa 8 000 euroa. Venäläisasiakas saa hyvän hakupalkan matkastaan rajan taakse.

Halvimmat Magnani Mexan turkissomisteiset takit maksavat noin 500 euroa. Kallein soopeliturkki maksaa 27 500 euroa. Väliin mahtuu vaikkapa pinkiksi värjätty reilun 11 000 euron chinchillaturkki. Valikoimissa on myös laukkuja ja päähineitä.

Magnani Mexa työllistää tällä hetkellä kaksi ihmistä. Myöhemmin myös Stanislavtshukin vaimo aloittaa myös työt yrityksessä

Stanislavtshuk on tyytyväinen liikkeen sijaintiin entisissä pankin tiloissa.

– Viemme arvokkaimmat turkikset yöksi entiseen pankkiholviin turvaan.

Hän ei pelkää varkaita tai eläinaktivistien hyökkäyksiä – jos pelkää, ei Stanislavtshukin mukaan kannata ollenkaan ryhtyä yrittäjäksi.

Turvallisuutta tuovat hälytysjärjestelmät ja se, että liikkeeseen pääsee vain ovikelloa soittamalla.

SERGEI STANISLAVTSHUK

Magnani Mexa Oy:n omistaja yhdessä Giorgio Magnanin kanssa.

Syntynyt 1965 Moldovassa, opiskellut liikunnanopettajaksi Pietarissa.

Vaihtoi liikunnanopettajan työt yrittäjyyteen. Harjoitti muun Venäjällä muassa auto- ja teräsalan kauppaa.

Asui välillä Italiassa ja Ranskassa.

Puhuu moldovaa, venäjää, englantia, italiaa, ranskaa ja espanjaa.

Sisar on naimisissa 1971 perustetun Romagna Furs -yhtiön omistajan Giorgio Magnanin kanssa.

Asuu Lappeenrannan satamassa. Vaimo ja 3,5 vuotias tytär muuttavat Lappeenrantaan myöhemmin.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara