Kangaskosken rajavartioasema lopetti toimintansa

Vuodenvaihteessa menee kiinni neljä rajavartioasemaa. Partiointi jatkuu entiseen tapaan.

ANSSI KEMPPINEN

RAUTJÄRVI. Kangaskosken rajavartioaseman rajamiehet partioivat jo tänään Parikkalan Kolmikannan asemalta. Perjantaina partiot kävivät viemässä rajamerkkejä, gps-paikantimia ja asekaappeja Kolmikantaan sekä löytyneitä rojuja jätepisteeseen.

– Ei tässä ole vielä ehtinyt tulla haikeita ajatuksia, sillä tavaroiden siirrossa ja siivouksessa on ollut niin kiire, sanoo rajavartiomestari Jussi Marjakangas.

Kangaskosken rajavartioasema laitetaan loppusiivouksen jälkeen lopullisesti kiinni vuodenvaihteessa, jolloin Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen alueella sulkeutuvat myös Ylämaan Leinon, Rautjärven Niskapietilän ja Parikkalan Pitkäpohjan asemat. Organisaatiomuutos yhdistää toimintoja toukokuussa myös Vainikkalassa ja Nuijamaalla.

Vanhempi rajamies Tuomo Sikiö toteaa, että rajavartioaseman vaihtoon on ehtinyt totutella. Työmatkakin parikkalalaisella lyhenee.

– Ainoa asia, mikä tuntuu typerältä on mennä paikkaan, jossa uusi vartioasema on vielä keskeneräinen.

Sikiö toteaa, että muutoksia on käyty läpi jo vuodesta 2006.

Kangaskosken asemalla on 13 rajamiestä ja yksi keittäjä. Vain yksi rajavartija lähtee omasta halustaan Pelkolaan, mutta muut Kolmikantaan. Kolmikantaan rakennettaan myös uusi rajavrtioasema.

Vartioasemien yhdistämisellä Rajavartiolaitos hakee säästöjä ja lisää tehokkuutta toimintoihin. Isompi yksikkö kestää enemmän muutoksia.

– Täällä kaikki todella tuntevat toisensa, ja pieni yhteisö on joustava. Kolmikannan 50 ihmisen yksikössä voi olla erilaista, sanoo Marjakangas.

Kangaskosken vartiopäällikkö Veijo Heino sanoo, että partiointi jatkuu yhtä hyvänä. Vain autolla ajellaan partiointipaikoille sitten enemmän.

– Aseman vieressä asuville paikallisille asukkaille turvallisuuden tunne varmaan heikentyy. Myös heidän lupa-asiamatkat pitenevät, sanoo Heino.

Kangaskosken rajavartioasema on seissyt paikallaan yli 50 vuotta. Rakennus on todennäköisesti pian myynnissä Senaattikiinteistöllä.

– On tälläkin viikolla käynyt joku utelias katsomassa rakennusta.

Parhaimmillaan vartion vahvuus on ollut 24 rajamiestä. Talossa on asunut rajavartijoita perheineenkin. Aseman henkilöstön elämästä ja tapahtumista kertoo paksu vartioaseman historiikki.

– Saattaa se tippa tulla silmään, kun avaimia luovutetaan, sanovat Heino ja Marjakangas.

Anssi Kemppinen

Ylirajamies Kimmo Anttonen, vanhempi rajavartija Petri Koskela, vanhempi rajavartija Tuomo Sikiö, rajavartiomestari Jussi Marjakangas ja vartiopäällikkö Veijo Heino tekivät perjantaina vielä täyttä työvuoroa Kangaskosken rajavartioasemalla.

Ylirajamies Kimmo Anttonen ja pelkääjän paikalle sujahtanut vanhempi rajamies Tuomo Sikiö lähtevät partiointiin.

Hiekka-auto kävi vielä perjantaina hiekoittamassa tietä Kangaskosken rajavartioasemalle.

Presidenttikin odottelee muuttoa.

Rajavartiolaitoksen asemien yhdistämiset

1.1.2009 Ylämaan Leinon vartioasema yhdistetään Virolahden Vaalimaan rajavartioasemaan ja Rautajärven Niskapietilän vartioasema Imatran Pelkolan rajavartioasemaan.

Rautjärven Kangaskosken aseman sekä Parikkalan Saarella sijaitsevan Pitkäpohjan aseman toiminnot siirretään Parikkalan Kolmikannan rajavartioasemaan.

Muutokset koskevat noin 80 henkilöä.

1.5.2009 Lappeenrannan Vainikkalan rajavartioaseman rajavalvontatoiminnot yhdistetään Nuijamaan rajavartioasemaan. Vainikkalaan perustetaan nykyisestä henkilöstöstä rajatarkastusasema.

Vainikkalasta siirtyy kymmenkunta rajavartiomiestä Nuijamaalle.

Yhdistämisten jälkeen Kaakkois-Suomen rajavartioston rajavartioasemista jäävät jäljelle Parikkalan Kolmikanta, Imatran Pelkola, Virolahden Vaalimaa sekä Lappeenrannan rajavartioalueella Nuijamaa. Vainikkalasta tulee rajatarkastusasema.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen