Kunnat toivovat Pien-Saimaan ympäristöselvitykseen EU-rahaa

Tarkoitus on selvittää, mistä ja kuinka paljon Pien-Saimaaseen tällä hetkellä tulee kuormitusta. Kunnat haastavat mukaan talkoisiin Pien-Saimaan suojeluyhdistyksen.

SEIJA HACKMAN

Pien-Saimaan alueen kunnat toivovat saavansa Pien-Saimaan ympäristöselvityksen tekeille EU-rahoituksen avulla. Päätöstä selvitykseen osallistumisesta omin varoin ovat lykänneet Lemi ja Savitaipale. Lappeenranta ja Taipalsaari ovat jo lupautuneet osaltaan rahoittamaan työtä.

Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on toivonut voivansa ensi vuonna aloittaa kartoituksen Pien-Saimaan tilanteesta. Tarkoitus ottaa näytteet ainakin suurimmista Pien-Saimaaseen laskevista ojista.

– Nähtäisiin, mitä ja mistä kuormitusta eniten tulee. Näin voitaisiin tehdä tarkempi toimenpideohjelma siitä, mitä Pien-Saimaan hyväksi voitaisiin tehdä. Ajatuksena on, että kalatalouskeskus tekisi yhteenvedon myös kalaston tilasta ja päivittäisi kalastonhoitosuunnitelman, vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Ympäristökeskus arvioi tarvitsevansa kartoitukseen noin 50 000 euroa, josta se itse maksaisi 10 000 euroa. Lappeenrannan osuus vesilaitoksen kanssa yhdessä olisi 20 000 euroa, Taipalsaaren ja Lemin osuus 8 000 euroa ja Savitaipaleen osuus 4 000 euroa.

Lappeenranta, Lappeenrannan Vesi Oy ja Taipalsaaren kunta ehtivät jo myöntää pyydetyn summan ennen kuin Länsi-Saimaan seutukunnassa virisi ajatus EU-hankerahan mahdollisuudesta. Lemi ja Savitaipale lykkäsivät omia päätöksiään, kunnes mahdollisuus on selvitetty.

– Jos rahaa saadaan, kuntien osuutta voidaan vastaavasti pienentää, kunnanjohtaja Jari Willman kertoo.

Ympäristökeskus itse ei valtion viranomaisena voi saada hankerahaa. Rahan hakija voisi kuntien mielestä olla esimerkiksi viisi vuotta sitten perustettu Pien-Saimaan suojeluyhdistys, joka tilaisi työn ympäristökeskukselta.

Tarve ympäristöselvitykseen ymmärretään Länsi-Saimaan kunnissa.

– Selvä asia on, että jotain tarvitsee tehdä. Tarvitaan vain tietoa siitä, mitä pitäisi tehdä ensimmäisenä, kun pakko on priorisoida, Jari Willman toteaa.

Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen pitää selvitystä niin hyvänä hankkeena, että uskoo EU-rahoituksen sille järjestyvän. Hän toivoo myös Pien-Saimaan suojeluyhdistykseltä aktiivisuutta asiassa.

Savitaipaleella on Pien-Saimaan kunnista vähiten rantaa Pien-Saimaalle, mutta ympäristösihteeri Jarmo Karhula toivottaa ajanmukaisen selvityksen umpinaisen Lavikanlahden tilasta hyvin tervetulleeksi.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Voimakkaat sinileväkukinnot ovat tänä syksynä kertoneet omaa kieltään Pien-Saimaan tilasta. Kuva on otettu Huhtiniemen venerannasta 19. marraskuuta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman