LOAS pokkasi rakennustietopalkinnon

Opiskelija-asuntosäätiö aikoo jatkaa perinne-kohteiden rakentamista Rakuunamäellä. Saneeratut arvorakennukset ovat opiskelijoiden suosiossa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANNAN seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS sai keskiviikkona alueellisen rakennustietopalkinnon.

LOAS on koko toimintansa ajan pyrkinyt kehittämään rakennuttamista kestävän kehityksen hengessä ja on ottanut asuntotuotantoonsa myös vanhoja ja arvokkaita rakennuksia, kehuu Rakennustietosäätiön Lappeenrannan päätoimikunta palkitsemisen perusteita.

LOAS:n toiminnanjohtaja Seppo Muukkonen oli hieman yllättynyt valinnasta.

– Edelliset palkinnon saajat ovat olleet tunnettuja ja arvostettuja alan toimijoita, ja nyt meidät nostettiin tähän hyvään seuraan.

Muukkonen on kuitenkin mielissään tunnustuksesta. Hän arvelee säätiön jatkavan historiallisten ja arvokkaiden kohteiden rakentamista opiskelija-asunnoiksi.

– Myimme äskettäin rakennusliike NCC:lle Vanhan aseman alueelta rakentamattoman tontin. Saimme kaupassa kolmen vuoden option yhteen Rakuunamäen vanhaan paksuseinäiseen tiilirakennukseen, joka on Adolf Ehrnroothin aukion laidalla.

Muukkosen mukaan kohteen rakentaminen kiinnostaa säätiötä, ja se toteutuu, jos asuntojen kysyntä kehittyy toivotulla tavalla.

– Sitä on nyt kolme vuotta aikaa suunnitella.

RAKENNUSPERINNÖN vaaliminen ei ole ollut itsetarkoitus LOAS:n toiminnassa. Muukkosen mukaan säätiö tekee kuitenkin sitä työtä mielellään.

– Voimme tehdä molempia; säilyttää vanhaa tuleville polville ja samalla rakentaa uusia asuntoja opiskelijoille hyvissä ja kaupunkimiljöön kannalta keskeisissä paikoissa. Se on aina iso ja haastava mahdollisuus, johon on mielenkiintoista tarttua.

Muukkosen mukaan vanhat kohteet ovat olleet myös opiskelijoiden suosiossa, koska ne ovat historiallisesti arvokkaissa paikoissa, lähellä kaupungin palveluja ja hyvien liikenneyhteyksien varrella.

– Jonot vanhoihin saneerattuihin kohteisiin ovat jatkuvasti pitkiä ja kun sisään pääsee, kukaan ei haluasi lähteä sieltä enää pois.

LOAS sai palkintotoimikunnalta kiitosta myös siitä, että se pitää asuntojaan hyvässä kunnossa, ja kohteiden valmistumisesta ensimmäiseen peruskorjaukseen kuluva aika on jatkuvasti kaventunut. Säätiö on kunnioittanut myös asuntojen toimivuuteen ja viihtyisyyteen liittyviä arvoja tehokkuutta unohtamatta.

Muukkonen sanoo säätiön keskittyvän nyt peruskorjauksiin. Yksi kohde on työn alla ja seuraavan kohteen saneeraamista jo suunnitellaan.

– Olemme yrittäneet toimia niin, että rakennusvelkaa ei syntyisi.

Rakennustieto Lappeenrannan johtaja Markku Huoso piti palkintovalintaa helppona.

– Viime vuonna palkinto meni Lappeenrannan kaupungin satamalaitokselle satama-alueen hienosta toteutuksesta. Silloin LOAS jäi valinnassa niukasti kakkoseksi, mutta nyt oli aika palkita vanhojen rakennusten korjauksissa huolella tehty työ yhteistyössä Museoviraston kanssa.

LOAS aloitti arvorakennusten kunnostuksen jo vuosia sitten Rakuunamäellä, jossa vanha tiilivarasto rakennettiin opiskelija-asunnoiksi.

Jatkoa seurasi Liisankadun vierellä Rakuunaportissa. LOAS kunnosti kaksi yli satavuotiasta taloa asunnoiksi.

Viimeisin vanha kohde valmistui Helsingintien ja Snellmaninkadun kulmauksessa olevalle tontille. 1950-luvun Koljonlinnan kivitaloon tehtiin perusteellinen korjaus. Talon omisti VR ja se olisi purettu ilman säätiön väliintuloa.

Alueellinen rakennustietopalkinto myönnetään yksityiselle henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka edistää hyvää suunnittelu-, rakennus- tai kiinteistönpitotapaa tuottamalla ja jakamalla tietoa.

Rakennustieto Lappeenrannan toimialueena ovat Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kymenlaakso ja Heinolan alue Etelä-Hämeestä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki