Miettinen esittää Anttilalle kolmea vuotta Hyrymäessä

Keskolle esitys ei riitä. Aluejohtaja Timo Heikkilä pitää viittä vuotta taloudellisesti minimiaikana. Jos sitä ei tule, Kesko etsii tavaratalolleen muun sijoitusvaihtoehdon.

LAPPEENRANTA. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esittää Anttilan tavaratalolle kolmen vuoden määräaikaa rakennusliike Oka Oy:n rakentamaan liikekiinteistöön Hyrymäessä.

Anttilalle kolme vuotta ei ole riittävä aika.

– Se on ajatuksena mahdoton ja poissuljettu vaihtoehto, sanoo Keskon Kaakkois-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.

– Anttila ei siirry Hyrymäkeen kolmen vuoden määräajalla. Viisi vuotta on minimi järkevälle siirtymiselle, koska muutoista aiheutuvat taloudelliset kustannukset ovat liian suuria.

Kaupunginhallitus päättää lausunnostaan ensi maanantaina. Lopullisen päätöksen tekee ympäristö- ja rakennuslautakunta tammikuussa.

Heikkilän mukaan tulevat sijoituspaikkaratkaisut muotoutuvat vasta sen jälkeen. Kesko haluaa pitää Anttilan jatkossakin Lappeenrannassa.

– En usko tilanteemme muuttuvan niin vaikeaksi, että Anttila ei voisi pysyä kaupungissa.

– Anttilan liiketoiminta on siellä merkittävää, ja vaikka Venäjän ostosmatkailu hiipuisi muutamaksi vuodeksi, Lappeenranta on meille merkittävä kauppapaikka tulevaisuudessa.

MIETTINEN teki ratkaisunsa kuultuaan asiassa kaupungin lakimiestä ja kaavoitusosastoa. Hänen mielestään Anttilan siirtymisellä määräajaksi Myllymäkeen ei ole merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

– Kolmen vuoden määräaika ei vaaranna nykyisen asemakaavan toteuttamista.

Kaupunginjohtaja korostaa myös muita poikkeusluvan puoltamiseen liittyviä ehtoja.

– Poikkeus koskee vain Anttilan käyttöön tulevia tiloja. Tärkeää on myös se, että vuoden kuluessa luvan myöntämisestä kaupungille on esitettävä sitova suunnitelma Anttilan sijoittumisesta yleis- ja asemakaavassa kyseiselle toiminnalle varatulle alueelle.

Miettisen mukaan tällä varmistetaan se, että kysymys on vain väliaikaisesta ja määräaikaisesta poikkeamisesta.

– Muiden tilojen osalta kiinteistöön voi sijoittaa vain voimassa olevan asemakaavan ja rakennusluvan mukaisia tiloja.

Ehdot ovat Miettisen mukaan yksiselitteisiä, eikä niistä tingitä. Hän uskoo Anttilalle jäävän riittävästi aikaa hakea pysyvää ratkaisua toimitiloilleen.

ANTTILAN uuden liikepaikan etsimisestä ei ole puuttunut vauhtia eikä vaarallisia tilanteita, kuten urheiluelämässä on tapana todeta.

– On se ollut ainakin polveilevaa. Syitä on varmaan sysissä ja sepissä, Heikkilä kommentoi asioiden sujumista diplomaattisesti.

– Tulin itse mukaan tähän Anttila-kuvioon vasta siinä vaiheessa, kun rupesi näyttämään siltä, ettei sinne Hyrymäkeen ole ehkä mahdollista siirtyä. Nyt olemme tilanteessa, jossa on katsottava vaihtoehtoja.

Heikkilän mukaan mikään vaihtoehto ei ole poissuljettu.

– Liikealan ihmisinä meidän on ollut pakko tutkia Hyrymäen sijasta muita vaihtoehtoja, koska tilanne on hyvin epävarma.

Heikkilän tarkoittama epävarmuus näkyy jälleen kerran uutena esityksenä.

– Yhdessä vaiheessa olimme tämän yhden vaihtoehdon varassa, mutta olemme avanneet nyt silmiämme enemmän. Pitää olla valppaana, eikä voi jäädä odottelemaan. Jos jää luu vetävän käteen, ei sekään ole hyvä tilanne kaupalle, Heikkilä kommentoi Hyrymäen käänteitä.

Miettinen myöntää, että Anttilan sijoituspaikasta on muodostunut hankala yhtälö ratkaistavaksi.

– Kun katsoo kaupan nykyisiä asiakasmääriä ja myyntiä, tarvittavat neliöt eivät mahdu perinteiseen keskustaan.

Miettisen mukaan liikekeskustaa on laajennettava.

– Ensisijaisesti se voi laajentua Leirin alueelle, jonne kaavat on jo hyväksytty. Myös muita kaupallisia palvelualueita on katsottava. Ne koskevat Simolantien vartta sekä Myllymäen ja Hyrymäen alueita.

Sen verran Siperia on kaupunkia opettanut, että Miettisen mukaan tonttitarkastelu pitää tehdä kaupungin johdolla ja päättämässä järjestyksessä.

Kaupunginhallitus on jo päättänyt käynnistää keskustan eteläisten osien yleiskaavoituksen. Siinä yhteydessä päätetään, millaisia kaupalliset palvelut ovat siellä jatkossa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki