Kosmopoliitti mailataituri rentoutuu lumimaailmassa

Etelä-Afrikan helle vaihtui Helsinki-Vantaan lentoasemalla vedeksi ja tuuleksi. Lappeenrannassa tervehtivät sen sijaan huuruiset puut ja valkoinen maa.

LAPPEENRANTA. Antti Ahokas lensi keskeltä Etelä-Afrikan hellekesää Etelä-Karjalan lumiseen jouluun.

Golfammattilainen oli iloisella mielellä hyvin sujuneiden kisojen ja perheen jälleennäkemisen ansiosta, mutta pääkaupunkiseudun talvikeli piiskasi maanantaina kirjaimellisesti vasten kasvoja.

– Helsinki-Vantaalla satoi vettä ja tuuli 10 metriä sekunnissa. Ajattelin jo, että jaahas, tällainen joulu tällä kertaa. Tyttöystävä Annika kuitenkin lupasi, että kotona Lappeenrannassa on erilaiset näkymät, ja niin tosiaan on, Ahokas hehkuttaa kotikaupunkinsa linnoituksessa lumisten puiden katveessa.

Joulunviettopaikka oli Ahokkaalle itsestäänselvyys. Siteet kotimaisemiin ovat edelleen vahvat.

– Joulun aika on oikea rauhoittumisen hetki. Kotia ja tätä ympäristöä on oppinut arvostamaan, kun on paljon poissa.

– Tykkään Lappeenrannasta ihan kaupunkinakin. Pelireissuilla toimitaan isoissa kaupungeissa, joissa kenttien ulkopuolella on aina aikamoinen sirkus.

Päättyvä vuosi toteutti Ahokkaan golfunelmat. Huhtikuussa tilille tuli uran ensimmäinen haastajakiertueen voitto Argentiinan Buenos Airesissa.

Vaiherikkaan kauden jälkeen Ahokas oli haastajakiertueen rankingissa 19:s, mikä toi rajoitetun pelioikeuden Euroopan kiertueelle.

– Olen aina unelmoinut Euroopan kiertueesta. Urheilijan vietti on vienyt eteenpäin, ja nyt siitä on tullut totta, sanoo Ahokas ja muistuttaa suuren kiitoksen kuuluvan huippuvalmentajilleen. Vuosikausia tehty perustyö jatkuu yhä, Ahokas sanoo.

Euroopan kiertueen kilpailujen järjestelyt on hoidettu viimeisen päälle. Lisäksi Ahokas tekee nyt työtään entistä useampien silmäparien seuraamana.

Joulunalusviikonlopun kisaan Etelä-Afrikan Paarlissa järjestäjät odottivat jopa 100 000 katsojaa.

– Kilpailu oli muutenkin ylivoimaisesti hienoimmin järjestetty, missä olen ollut. Katsojia oli lopulta 70 000–80 000, ja tukea tuli kaikille pelaajille. Hieno kokemus.

Valioluokan ammattilaisia ei päästetä Euroopan kiertueella pelillisesti helpolla.

– Kentät ovat pidempiä, roughit pidempiä ja griinit liukkaampia. Avausten pitää osua aina ladulle, jotta peli sujuisi.

Ahokas on moderni huippugolfari, joka pystyy keskittymään olennaiseen hälinästä huolimatta.

Nuorukainen on selvinnyt viikonlopun kierroksille jo kahdesti, kun kisoja on takana kolme.

– han samaa ilmaa ne isotkin pojat hengittävät. Kaikkihan sen tietää, mutta se pitää itse nähdä ja kokea. Hyvä alku on mentaalisesti tärkeä, kun tunnet olevasi siellä kuin kotonasi.

Ahokas haluaa olla voittotaistelussa mukana.

– Viimeisen päivän kutina on se juju. Kun aamulla puuro ei oikein maistu ja viimeiselle kierrokselle lähtiessä tietää, että nyt on jo jotain saavutettu ja voi pistää kaiken peliin.

Aatonaattona Ahokas selaili jo lentolippuja seuraavalle etapilleen, mutta sen vuoro on vasta vuonna 2009. Sitä ennen ohjelmassa on joululoma perheen ja ystävien sekä tietysti SaiPan pelin parissa.

Mutta mitä toivot uudelta vuodelta?

– Golfin osalta ainakin, että kausi onnistuu ja pidän korttini Euroopan kiertueelle. Käytännössä se tarkoittaisi pelioikeuskategorian paranemista. Seuraavalla kaudella saisi pelata kaikki kilpailut, paitsi majorit.

– Pitää silti olla realisti. Vuoden päästä tilanne voi olla minkälainen tahansa. Euroopan kiertueen paikan pitäminen ei ole ihan helppoa.

– Noin muuten toivon, että elämän suunta pysyy samanlaisena ja kotopuolella hommat kunnossa.

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Kotimaisemissaan joulua viettävä Antti Ahokas haluaa jakaa maailmalla saamiaan oppeja ja kokemuksia eteenpäin kotimaisen golfin hyväksi. – Se vain pitää tehdä fiksusti ja harkitusti, jotta oppi menee oikeaan osoitteeseen, junioritoimintaa mielenkiinnolla seuraava Ahokas sanoo.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen