Pelastuslaitos turvautuu paperikarttojen apuun

Nimikylttien vaihtorumba on loppusuoralla Lappeenrannassa ja Joutsenossa. Palopäällikkö myöntää, että sekaannukset ovat hätätilanteissa mahdollisia.

JOHANNA SJÖHOLM

HÄTÄKESKUS ja pelastuslaitos lähtevät vuoteen 2009 osittain erikoisjärjestelyjen varassa. Syynä on se, että kuntaliitosalueiden hätäkeskusten osoitetietojärjestelmää ei saada vuoden alussa ajan tasalle.

Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitoksen myötä alueella muuttuu noin kuudenkymmenen tien nimi. Uudet nimet astuvat voimaan vuodenvaihteessa.

Asiantuntija Osmo Malmi Kaakkois-Suomen hätäkeskuksesta kertoo, että helmi-maaliskuulle kestävän siirtymäajan yli mennään manuaalivarmistuksella.

– Vanhojen teiden nimille luodaan synonyymit uusista nimistä. Siirtymäajan loppupuolella uusi nimi tulee ensin ja vanha nimi muuttuu synonyymiksi, Malmi kertoo.

Hätäkeskuspäivystäjien ja kaikkien pelastusviranomaisten käytössä on myös karttojen perinteiset paperiversiot. Niihin on merkitty aakkosittain kaikkien muuttuvien katujen uudet ja vanhat nimet.

PALOPÄÄLLIKKÖ Arto Mäkelä Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta myöntää, että tiennimien muutokset voivat aiheuttaa sekaannuksia.

Mäkelän mukaan väärinkäsitykset ovat mahdollisia aina, koska eri kunnissa on samannimisiä teitä, järviä ja lampia.

– Joskus on käynyt niin, että sairaankuljetus on lähetetty väärään kaupunkiin. Nyt kun tiennimiä vaihtuu, epäselvyyksien mahdollisuus on tavallista suurempi. Kaikkiin ihmisten tekemiin järjestelmiin sisältyy inhimillisen erehdyksen riski. Toivotaan kuitenkin, että muutosvaihe sujuu ongelmitta.

Mäkelä painottaa huolellisuuden merkitystä niin pelastusviranomaisten kuin hätäkeskukseen soittavien kansalaistenkin toiminnassa.

– Kun hätäkeskukseen soittaa, pitää malttaa vastata rauhallisesti kyselyihin osoitteesta. Näin saadaan varmistettua, että hälytysajoneuvo lähtee oikeaan osoitteeseen.

TIENNIMIEN vaihtorumba on hyvässä vauhdissa Lappeenrannassa ja Joutsenossa. Tiemestari Matti Himmin mukaan kaikki uudet nimikyltit on jo asennettu vanhojen alle.

– Uusien kylttien suojana on vielä vaalea muovi.

Vanhat tienviitat poistetaan heti vuodenvaihteen jälkeen noin kolmen päivän kuluessa.

Nimenvaihdokset ovat sujuneet Lappeenrannassa ja Joutsenosta sopuisasti.

Lappeenrannan apulaisgeodeetin Kari Hartikaisen mukaan kolmesta tiestä on tullut vielä viime hetkillä oikaisuvaatimukset, Lappeenrannassa nykyisestä Rantatiestä sekä Joutsenossa Kuusitiestä ja Moisiontiestä.

Nimitoimikunta ehdotti Rantatien nimeksi Hanhijärventietä, mutta lopulta siitä tuleekin Piuniementie. Moisiontielle ehdotettu nimi Urhojentie vaihtuu Toivolankorveksi. Kuusitiestä puolestaan tulee nimitoimikunnan ehdottama Kerkkäkuja. ES

KUVATEKSTI

TUULI TRUHPONEN

Keskuskatu Lauritsalassa muuttuu vuodenvaihteessa Kauppalankaduksi.

Osoitteet monissa rekistereissä

Kunta vastaa osoitteistosta.

Kunnan rakennusvalvonta voi ohjeistaa osoitenumerokilpien yksityiskohdista.

Väestörekisterikeskus pitää yllä henkilö- ja osoitetietoja Suomen kansalaisista ja maassa vakinaisesti asuvista ulkomaalaisista.

Postilla on kaikki postinsaajat kattava osoiterekisteri.

Posti vastaa postinumeroiden ylläpidosta.

Maanmittauslaitoksen maastotietokanta sisältää tien- ja kadunnimet. Se pitää myös kiinteistörekisteriä.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm