Valtuuston viimeinen kokous

Joutsenon kaupungin viimeisestä tilinpäätöksestä on tulossa erittäin hyvä. Pekka Lukkarin mielestä yhdistyminen oli parasta tehdä, kun oli vielä neuvotteluvaraa.

Joutsenon kaupunginvaltuuston viimeinen kokous kesti maanantai-iltana kolme varttia. Siihen sisältyi kiitoksia, ansiomerkkien jakamista, keskustelua kaupungin taloustilanteesta ja lääkäripäivystyksestä sekä myös suruviesti.

Yhdistyminen Lappeenrantaan ei olisi ollut taloudellinen pakko, sillä Joutsenon kaupungin viimeisestä tilinpäätöksestä on tulossa yksi parhaimpia, vt. talousjohtaja Kirsi Niinimäen mukaan jopa erittäin hyvä.

– Yksi syy oli Joutsenon Energia Oy:n myynti. Toiminta oli suunnattu kaupungin lakkauttamiseen, ja siksi kehittämistä ei juuri ollut. Työtä on tehty liitoksen toteuttamiseksi, osittain henkilöstövajauksella, Niinimäki selosti syitä hyvään tilinpäätökseen.

Valtuuston puheenjohtajan Pekka Lukkarin (kesk.) mielestä Joutsenon asioita on hoidettu vastuullisesti. Valtuustossa voidaan olla ylpeitä, että Joutseno liittyy Lappeenrantaan erinomaisessa tuloskunnossa.

– Joutsenon talous ei ole niin huono, mutta se on haavoittuva, jos esimerkiksi metsäteollisuuden alasajo toteutuu. Isompi yksikkö selviää kriiseistä paremmin. On viisasta tehdä ratkaisut, kun neuvotteluvaraa vielä on.

Keskustelun aloittanut valtuutettu Riitta Munnukka (kesk.) muistutti, että ennen yhdistymispäätöstä Joutsenon taloustilanteesta annettiin synkkä kuva.

Munnukka harmitteli myös lääkäreiden iltapäivystyksen lopettamista. Keskussairaalassa joutuu jonottamaan jopa kuudesta kahdeksaan tuntia. Johtavan lääkärin Pekka Keräsen mukaan päiväaikainen lääkäriin pääsy on kuitenkin helpottunut.

Lääkärivaltuutettu Kari Puolakka (kok.) piti häpeänä, että keskussairaalan päivystys- ja osastopotilaita makuutetaan käytävillä. Myös odotusajat ovat kohtuuttomat.

Valtuutettujen lisäksi viimeiseen kokoukseen oli kutsuttu entisiä eturivin kunnallisvaikuttajia pitkäaikaisen valtuuston puheenjohtajan Maunu Lakan (kesk.) johdolla.

– 22 vuotta sitten jäin pois, ja tulin nyt ensimmäistä kertaa valtuuston kokoukseen. Maltoin olla poissa, Lakka kertoi.

Varsinaisista valtuutetuista olivat poissa viimeisestä kokouksesta vain kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd, kuumeessa) ja Kai Paavilainen (sd.).

Jokainen valtuutettu sai lähtiäislahjaksi Joutsenon pöytästandaarin ja historiateoksen.

Viimeinen kokous alkoi hiljaisella hetkellä. Valtuuston puheenjohtaja Lukkari kertoi suruviestin kaupungin työllisyysasioista vastanneen Eija Pakarisen menehtymisestä sairauskohtaukseen.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

160 vuotta kunnallista vaikuttamista. Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin saivat oikealta Markku Huotarinen ja Heikki Seppänen sekä hopeisen Matti Ahvonen, Titta Karppinen, Riitta Munnukka, Tuula Partanen, Heikki Ruohio ja Pentti Tamminen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen