Villatehtaalta kohti Siperiaa

Veiterän Alpo Kaartinen kohtaa maajoukkueen mukana maailman jääpallohuiput. Komennus loukkaantuneen pelaajan tilalle toi äkkilähdön pelimatkalle.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Yllättävä puhelinsoitto pisti Alpo Kaartisen kalenterin uusiksi. Tavallisesti miehen arkipäivät hurahtaa Parocilla, mutta torstaina Veiterän takalinjojen ankkuri viipotti vesisateessa Kisapuiston tekojäällä Suomen jääpallomaajoukkueen mukana.

– Tuli äkkilähtö, kun maajoukkueen valmentaja Antero Levänen soitti ja sanoi, että minun pitää tulla loukkaantuneen pelaajan tilalle. Kiitokset vaan töihin, kun sain vapaata ja pystyin tulemaan mukaan, Kaartinen sanoo.

Kesällä kasvattajaseuraansa palannut Kaartinen valittiin syksyllä Suomen maajoukkue-ehdokkaiden rinkiin.

– Viime kausi meni Mikkelissä kyllä hyvin, mutta silti kutsu tuli tietyllä tapaa yllätyksenä. Antero oli siellä valmentajana, mikä varmasti vaikutti valintaan. On ainakin nähnyt minun pelaavan.

Perjantaina Kaartisen, 26, työmatka suuntautuu Ihalaisten sijaan Ob-joen törmälle Siperiaan, televisiosta tutun Kazakstanin liepeille.

Välietappina toimii Moskova, jossa maajoukkuekaravaani vaihtaa raiteilta yläilmoihin.

Suomi pelaa viikonloppuna Novosibirskissä perinteisessä Russian Government Cupissa, jossa vastaan luistelee Ruotsi, Norja ja kaksi Venäjän maajoukkuetta.

– Ottelut tulevat olemaan kovatasoisia, sillä Venäjällä on kasassa kaksi parasta mahdollista joukkuetta ja Ruotsikin on parhaillaan liikkeellä. Paikan päälle odotetaan jopa 10 000–20 000 katsojaa, Kaartinen kertoo.

Oletko aiemmin käynyt Siperiassa?

– En. En ole käynyt ylipäänsä Venäjällä. Kulttuurimatka on luvassa, mitä olen kentän ulkopuolisista asioista kuullut.

Suomi lähtee matkaan nuorella haastajamaajoukkueella, jonka pelaajista on tarkoitus kasvattaa runko sinivalkoisten seuraavalle mitalisukupolvelle.

– Niinhän sitä on puhuttu, että uusi sukupolvi tulee. Ei tiedä meneekö siihen kaksi vai kolme vuotta, mutta kuitenkin.

– Meillä on nyt joka tapauksessa kasassa nuori, taitava ja varmasti hyvin motivoitunut porukka. Monella varmasti yli kymmenen pelivuotta jäljellä.

Kaartinen on ollut yksi Veiterän avainpelaajista tappioitta sujuneella alkukaudella. Vuosi sitten lähes nuupahtamisen partaalla ollut Veiterä on luonut nahkansa pikavauhtia.

Väsyneen kuoren alta paljastui mitalinjanoinen joukkue.

– Aiemmin täällä oli enemmän sitä, että voisi tehdä näin ja näin. Nyt tehdään. Porukassa on tekemisen meininki johtoporrasta myöten, Kaartinen suitsuttaa.

– Vanha jengi on taas kasassa ja meillä on hyvä henki. Alkukaudella on tullut ihan asennevoittoja. Olemme taistelleet loppuun asti huonoillakin jäillä.

– Peleissä on nähty, että luistin kulkee. Se kertoo, että kesäharjoittelu oli kunnossa. Se mikä kesällä tehtiin, tehtiin kunnolla.

Maajoukkuemies ei ole omaa jääpallotulevaisuuttaan kovin pitkälle suunnitellut.

– Tarkoitukseni on aina ollut vain kehittyä pelaajana enemmän ja enemmän. Olen aina katsonut eteenpäin kausi kerrallaan. Nyt sopimuksen myötä on varmaa, että tämä ja ensi vuosi menee Veiterän kanssa.

– Kyllähän sitä välillä lenkkipolulla miettii, että minkä takia tätä hommaa tekee. Tällaiset tilaisuudet antavat kuitenkin lisää potkua.

l l l

Suomen maajoukkue kaatoi varamiehisen Veiterän eilisillan tunnin sparrausottelussa 0–7.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Alpo Kaartinen kohtasi oman seurajoukkueensa ensimmäisessä pelissään maajoukkueen mukana. Kaartinen ei kuulunut takavuosina nuorten maajoukkuerinkiin, mutta vuosien varrella kertyneet pääsarjapelit ovat hioneet taidot Suomen huipputasolle

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen