Levä kukkii yhä jään alla Saimaalla

Sunisenselällä levämassa on 20-kertainen normaalitalveen verrattuna.

KAISA JUNTUNEN

MYRKYLLINEN sinilevä jatkaa kukintaansa Saimaan vesistössä Lappeenrannan ja Taipalsaaren alueilla. Edes pakkaset ja jäiden tulo eivät ole lannistaneet levää. Ennennäkemättömästi ryöpsähtäneelle kasvulle ei ole löydetty tarkkaa syytä.

Sekä levän kasvukausi että levinneisyys ovat poikkeuksellisia. Levä on jatkanut kasvuaan kohta puoli vuotta, ja samalla se on levittäytynyt koko ison vesialueen kattavaksi massaesiintymäksi.

– Olemme mitanneet shokeeraavia lukuja, toteaa limnologi Marja Kauppi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta.

Viime vuoden leuto talvi ja runsaat sateet voivat olla yhtenä syynä. Sateista valui vesistöön ravinteita, joita levä on hyödyntänyt kasvussaan.

KAAKKOIS-SUOMEN ympäristökeskus on tutkinut vesinäytteitä Lappeenrannan Sunisenselältä ja Taipalsaaren Riutanselältä. Levää on laajoina lauttoina rannasta ulapalle ja pinnasta pohjaan.

– Kun kairasimme jäätä, niin Sunisenselällä levän saattoi nähdä jään alla, Kauppi kertoo.

Sunisenselällä levämassaa mittaava klorofylliarvo oli tammikuun pistokokeissa noin 20-kertainen normaalitalveen verrattuna.

– Nyt on tosi kyseessä, ja tarvitaan tehokkaita vesiensuojelutoimenpiteitä, Kauppi painottaa.

LAPPEENRANNAN kaupunki ottaa raakavetensä Sunisenlahdelta, mutta kaupunki vakuuttaa, ettei akuuttia ongelmaa ole.

– Meillä on käytössä tekopohjavesiprosessi, joka seuloo sinilevän. Siinä Saimaasta pumpattava vesi sekoittuu imeytysaltaiden kautta varsinaiseen pohjaveteen. Tutkimuksissamme ei ole löytynyt jälkiä levistä, kertoo terveystarkastaja Maija Ripatti.

LEVÄNKASVU oli kiihkeimmillään viime marraskuussa. Tutkijat toivovat kasvun keskeytyvän, kun vedenpinnalle sataa lunta ja levien valonsaanti vähenee. Toisaalta on pelättävissä, että levä jatkaa kasvuaan läpi talven.

– On mahdollista, että levä vaihtaa lajia sellaiseen, joka sietää pimeää, Kauppi toteaa.

Kukinnan aiheuttaja on Anabaena-suvun sinilevä, joka pystyy muodostamaan myrkkyä. Maksalle vaarallista mikrokystiinimyrkkyä on mitattu vedestä sekä Sunisen- että Riutanselällä.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen