Pien-Saimaa saattaa olla nykyistä paljon surkeammassa tilassa

Läntisen Pien-Saimaan epätavallinen käyttäytyminen keskellä talvea kielii veden tilassa olevan jotakin todella vakavaa. Itäisellä Pien-Saimaalla leväongelmaa ei ole havaittu. Vesiensuojeluyhdistys aloittaa säännöllisen sinileväseurannan Pien-Saimaalla ens

HEIKKI SAIRANEN

Läntisen Pien-Saimaan epätavallinen käyttäytyminen keskellä talvea kielii veden tilassa olevan jotakin todella vakavaa. Itäisellä Pien-Saimaalla leväongelmaa ei ole havaittu. Vesiensuojeluyhdistys aloittaa säännöllisen sinileväseurannan Pien-Saimaalla ensi keväänä.

LAPPEENRANTA. Pien-Saimaan tilanne on vakava. Sinilevä kukkii yhä paksun jääpeitteen alla. Mikään ei mene sääntöjen mukaan, eikä läntinen Pien-Saimaa käyttäydy kuten sen pitäisi käyttäytyä. Itäisellä Pien-Saimaalla leväongelmaa ei ole havaittu.

Limnologi Marja Kauppi Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta vaatii hätäkokousta koolle vesistön pelastamiseksi. On tutkittava, miksi sinilevää esiintyy niin paljon ja vieläpä keskellä talvea.

– Vesistö on antanut varoituksia, joten nyt tarvitaan tehokkaita vesiensuojelutoimenpiteitä, Kauppi esittää.

– Lahdessa Vesijärvi-projekti on saanut levän melko hyvin aisoihin. Samantyylinen projekti sopisi hyvin myös Pien-Saimaalle.

Pien-Saimaa saattaa olla vieläkin huonommassa kunnossa kuin mitä nykyiset mittaustulokset kertovat. Sen myöntää myös limnologi Marja Kauppi. Vesistössä saattaa olla sellaisia tekijöitä, joita ei nykyisillä mittauksilla pystytä määrittämään.

– Se on täysin mahdollista. Siksi tilanne on nyt todella vakava. Kun sairastaa tarpeeksi kauan, jossakin vaiheessa tauti tulee esille. Kun toleranssi ylittyy, tilanne räjähtää silmille.

Mysteerinä sinilevätilannetta pitää myös Saimaa vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja, limnologi Pena Saukkonen.

– Viime syksy oli kuitenkin sateiden osalta aivan poikkeuksellinen. Sadevesien mukana on ilmeisesti tullut joitain sellaisia aineita, jotka ovat tälle sinilevälle sopivia.

– Kaikki vain voi olla monien yhteensattumien summa. Kaikki tekijät ovat olleet kohdallaan sinileville.

Kaikki ovat ymmällä. Sinilevätutkijatkin ovat ihmeissään. Sekä levän kasvukausi että levinneisyys ovat poikkeuksellisia. Levän piti hävitä, kun Saimaa jäätyi, mutta leväpä ei sille korvaansa letkauttanut. Viimeistään ensi keväänä levän pitäisi olla kuitenkin pois.

– Kun jäät sulavat, Kauppi ja Saukkonen sanovat.

– On epätodennäköistä, että keväällä olisi sinilevää, mutta kaikki on mahdollista, jos tosiaan on käynyt niin, etteivät mittaustuloksemme kerro koko totuutta, Kauppi lisää.

Lappeenrannan kaupunki ottaa raakavetensä Sunisenselältä.

Saimaan vesiensuojeluyhdistys ottaa uudet näytteet ensi keskiviikkona Sunisenselältä. Saukkonen arvioi leväkasvun keskeytyvän, kun jäällä on nyt paksu lumikerros ja levien valonsaanti on vähentynyt.

– Ensi viikolla olemme viisaampia, ovatko levät hajonneet vai kukkivatko ne edelleen. Ensi keväänä yhdistys aloittaa säännöllisen sinileväseurannan Pien-Saimaalla. Näytteitä otetaan parin viikon välein.

– Samanlainen seuranta on Hanhijärvellä. Tiedot päivitetään nettisivullemme. Sinne tulevat sinilevähavainnot myös muista järvistä.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Huhtiniemen veneranta oli viime marraskuussa paksun mönjän peitossa. Pakkanen ja jää eivät sinilevää lannistaneet.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen