Orkesterin fanikerho hurmaantuu musiikista

Lappeenrannan kaupunginorkesterin ystäväyhdistys on yhtä vanha kuin orkesterikin. Se juhlii 100 vuottaan konsertilla 31.1.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Bravissimo eli Lappeenrannan Musiikinystäväin yhdistys on kaupunginorkesterille sama asia kuin SaiPalle sen faniyhdistys.

– Isoja orkestereita kuuntelee mielellään, mutta aina matkalta palattuaan voi todeta, kuinka hyvä orkesteri meillä täällä Lappeenrannassa on. Se on juuri niin hyvä kuin sitä on viime vuosina suitsutettukin, ja Tibor Bogányi lähes parasta mitä orkesterille voi kuvitella, Bravissimon puheenjohtajana kohta 10 vuotta toiminut Rauni Mali sanoo.

Ystäväyhdistys perustettiin samaan aikaan kuin orkesterikin vuonna 1909. Alkuaikojen tehtävä rahojen keruu orkesterille on vaihtunut viidakkorumpuna olemiseen.

– Bravissimon jäsenet saavat hurmaantua musiikista ja ohhotella sen ihanuutta aivan lapsellisuuteen asti ja mielellään kertoa siitä ympäri kaupunkia.

– Meidän tehtävämme on levittää musiikin ilosanomaa ja vakuttaa, että heittäytyminen musiikkiin on sallittua, jopa toivottavaa. Me olemme, kuten kunnon fanit aina, kaupunginorkesterin puolella joka tilanteessa, Mali sanoo.

Lappeenrannassa orkesterin ystäväyhdistys on iso, sillä on jäseniä noin 200. Vertailun vuoksi lukuja suurien kaupunkien suurista orkesteriystäväyhdistyksistä: Lahdessa jäseniä on 500, Helsingissä 450, Turussa 200 ja Tampereella 300.

Musiikinystävät käyvät konserteissa ja saattavat jäädä paikan päälle vielä musiikin tauottuakin. Yhdistys järjestää tilaisuuksia, joissa musiikintekijät kertovat urastaan ja musiikista.

– Muistan varmaan lopun elämääni, kuinka edellinen kapellimestari Jan Söderblom kertoi avoimesti uransa vaiheista ja vaikeuksista.

– Bravissimo voisi olla linkkinä konserteissa käyvien ihmisten välillä. En nyt sano, että tuntisin Bravissimon jäsenet syvästi, mutta kyllä se jonkinlaista yhteisyyttä on.

Yhdessä viime vuosien asiassa Mali olisi Bravissimon toivonut toimineen terävämmin.

– Meidän olisi pitänyt vaatia päättäjiltä tiukemmin Lappeenrantaan uutta konserttisalia silloin kun sen rakentamista kaavailtiin Galleriaan eikä vain vaieta, Mali sanoo.

Yhdistys viettää 100-vuotista taivaltaan – tietenkin musiikin merkeissä.

– Lappeenrannan kaupunginorkesteri soittaa hyväntekeväisyyskeikan musiikkiopiston Helkiö-salilla eivätkä pääsyliputkaan maksa mitään.

– Ohjelmassa on yllätysnumeroita, kapellimestari Tibor Bogányi ja intendentti Milko Vesalainen juontavat, luvassa on kuulemma stand upiakin, Rauni Mali kertoo.

l l l

Bravissimo! 100 vuotta -konsertti Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-salissa la 31.1. klo 18.

Pekka Hölkki

Rauni Mali on muutenkin kuin virkansa puolesta Bravissimon puheenjohtajana Lappeenrannan kaupunginorkesterin tiukka fani.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola