Suurten kustannusjahti voi avata uusia saumoja pienyrityksille

Luumäellä elvytysprojektin projektipäällikkönä aloittanut Saku Nikka myöntää, että aika on haastava. Hän ottaa kuitenkin haasteen innostuneena vastaan.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Projektipäällikkö Saku Nikan ensimmäinen työpäivä Luumäellä osui suomalaisen yritys- ja työelämän synkkään hetkeen. Tiedot irtisanomisista ja lomautuksista täyttivät koko maanantaisen uutispäivän.

Saku Nikka kääri samalla päivämäärällä hihansa uudessa työssään Luumäellä, jossa hän vastaanotti Jurvalan teollisuusalueen elvytysprojektin projektipäällikön tehtävät, ensialkuun osa-aikaisena.

Jurvalan tehdas sulki ovensa viime vuonna. Kymmeniä jäi työttömäksi. Se oli Luumäellä musta päivä.

Saku Nikka myöntää, että aika on haastava. Hän ei aio rajoittua yksin Jurvalan teollisuusalueen elvyttämiseen, vaan keskittyy koko kuntaan.

INSINÖÖRIKSI vuonna 1996 valmistunut Nikka on ollut suurimman osan työvuosistaan UPM:n palveluksessa. Aiemmin Voikkaalla, sittemmin Kaukaalla. Kolme vuotta hän työskenteli UPM:n palveluksessa Kiinassakin.

– Rakensimme paperikonetta. Sitten jäin sinne kunnossapidon kehittämisestä vastaavaksi, hän selittää Kiinan aikaa. Luumäen kunnan projektiin hän tulee Laroxilta, jonka palveluksessa osittain jatkaa tämän kuun loppuun saakka.

– Suomeen palattuani Kaukaalla huomasin Suomen metsäteollisuuden tilanteen muuttuneen ja ajattelin, että nyt on hyvä aika tarttua uusiin haasteisiin, joita Larox silloin tarjosi.

Laroxin visiitti jäi lyhytaikaiseksi, kun Luumäen projektipäällikön tehtävä tuli hakuun.

– Siinä kiinnosti uudenlainen mahdollisuus vaikuttaa yrittämisen tulevaisuuteen.

Ensivaiheessa Nikka aikoo tutustua luumäkeläisiin yrittäjiin ja heidän tarpeisiinsa. Työhuoneeseensa kunnantalossa hän ei aio hautautua. Tarkoitus on liikkua aktiivisesti kentällä.

Nikan mielessä muhii muun muassa globaalin hankintaverkoston hyödyntäminen. Hän valaisee asiaa hieman:

– Yrityksille tarjotaan esimerkiksi muualta tuotujen komponenttien kasaamista täällä. Näin voidaan mahdollisesti parantaa yrityksen kustannustehokkuutta.

– Isot karsivat kustannuksia, mutta eivät työt mihinkään katoa. Perusteollisuutta ajetaan alas, on oikeasti keksittävä jotain uutta. Pienyrittäjille se avaa ehkä uusia saumoja, Nikka pohtii.

KUVATEKSTI

MATTI RIIHELÄ

Projektipäällikkö Saku Nikka ottaa uuden työnsä mielenkiintoisena haasteena. Hän tietää, että tuloksia odotetaan.

Saku Nikka

Ikä: 37

Perhe: Avovaimo ja kaksi tytärtä.

Koulutus: Insinööri.

Syntymäpaikka: Kuusankoski.

Kotipaikka: Kouvola

Tehtävä Luumäellä: määräaikainen projektipäällikkö.

Projektin kesto: Puolitoista vuotta.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä