The Switchin liikevaihto kasvaa jopa 60 prosenttia

Taantuma ainoastaan hidastaa tuulivoiman kysynnän kasvua. Yhtiö saa uudet 3 700 neliön toimitilat Lappeenrannan Selkäharjusta ja palkkaa uusia työntekijöitä.

OUTI SALOVAARA

LAPPEENRANTA. Tuulivoimaloille tehonmuokkaimia ja generaattoreita valmistavan The Switchin liikevaihdon ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 60 prosenttia.

Talouskriisin aikoina se on paljon, vaikka jääkin jälkeen viime vuodesta. Silloin The Switchin liikevaihto peräti kolminkertaistui edellisvuodesta 53 miljoonaan euroon. Tänä vuonna liikevaihdoksi on budjetoitu 80 miljoonaa euroa.

– Kyllä toimintaympäristö on vaikeutunut. Asiakkailla on tiukempaa maksujen ja rahoituksen kanssa, mutta pohjakysyntä ei ole hävinnyt, sanoo The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen.

Lappeenrannassa The Switchin uusien toimitilojen harjakaisia perjantaina juhlinut väki on tyytyväisenä pistänyt merkille, että niin OECD:n johtajat kuin USA:n tuore presidentti Barack Obamakin puhuvat painokkaasti tuulivoiman ja muiden uusiutuvien energioiden ja ilmastonmuutoksen vastustamisen puolesta.

Suomessa on voimakasta tuulivoimateollisuutta. The Switchin ohella merkittäviä tekijöitä ovat tuuliturbiinivaihteita valmistava Moventas ja Haminaan isoa tehdasta puuhaava tuulivoimalavalmistaja Winwind, jonka alihankkija The Switch on.

Kotimaassa ei kuitenkaan pahemmin suosita tuulivoiman rakentamista, joten yhtiöiden päämarkkinat ovat muualla. The Switchin tuotannosta 95 prosenttia menee vientiin, kuten Intiaan ja Kiinaan.

Yksittäisistä maista eniten tuulivoimaa rakennetaan Yhdysvaltoihin. Seuraavana on Kiina.

Talouskriisi ja kiristyvät vaatimukset uusiutuvan energian käytöstä ovat saaneet vipinää aikaan myös Suomessa. Työ- ja elinkeinoministeriön käsittelyssä on parhaillaan uusiutuvien energiamuotojen käyttöön liittyvien investointiavustusten paketti, jonka suuruus on 60 miljoonaa euroa.

Paketista on tarkoitus rahoittaa muun muassa tuulivoimapuistoja ja biovoimalaitoksia.

Ennen talouskriisin alkua arvioitiin, että tuulivoiman kysynnän kasvu maailmassa olisi tänä vuonna 25 prosenttia. The Switchin sähkökoneliiketoiminnan johtaja Jorma Laukkanen arvioi, että kasvu jää 15–20 prosenttiin.

The Switchin kasvun edellytykset paranevat olennaisesti, kun yhtiön uudet toimitilat Lappeenrannan Selkäharjussa valmistuvat. Kaupunkiyhtiö Lappeenrannan Yritystila Oy rakentaa The Switchille toimitilat, joihin se tulee vuokralle.

Yhteensä 3 700 neliön tilat valmistuvat keväällä. The Switchin väki pääsee muuttamaan nykyisistä Technopoliksessa yliopiston lähellä olevista toimitiloista Selkäharjuun toukokuussa, ja tuotanto käynnistyy kesäkuussa.

Tontti Selkäharjussa on niin suuri, että tarvittaessa tehtaan koon voi tuplata.

Lappeenrannassa yhtiön on tarkoitus valmistaa 300–400 pieni- ja keskikokoista eli enintään 20 tonnia painavaa tuulivoimageneraattoria vuodessa. Lisäksi Lappeenrannassa valmistetaan prototyyppejä.

Tällä hetkellä Lappeenrannassa on 45 työntekijää. Tämän vuoden aikana määrä nousee 70:ään. Kasvunäkymien hidastuminen näkyy väkimäärässä, sillä alunperin työntekijöitä arvioitiin olevan tuotannon käynnistyessä sata.

Toisaalta Jorma Laukkanen sanoo, että hitaampi kasvu on hyväksikin. Viime vuonna yhtiön työntekijämäärä kolminkertaistui, mikä toi mukanaan myös kasvukipuja.

Kiinaan Sichuanin maakuntaan The Switchille rakennetaan parhaillaan 20 kertaa Lappeenrannan-tehdasta suurempaa tuulivoimaloiden generaattoreita valmistavaa tehdasta.

Työnjako on selvä: Lappeenrannassa, Vaasassa ja USA:n Hudsonissa valmistetaan prototyyppejä ja pieniä sarjoja, kun taas Kiinassa The Switch keskittyy massatuotantoon.

THE SWITCH -KONSERNI

Kolmen yhtiön kokonaisuus: The Switch Electrical Machines Lappeenrannassa, The Switch High Power Converters Vaasassa ja The Switch Controls and Converters USA:ssa.

Perustettu marraskuussa 2006.

Päätuotteet generaattorit ja tehonmuokkaimet etupäässä tuulivoimalakäyttöön.

Suomen-toimipisteet sijaitsevat Vaasassa, Lappeenrannassa ja Helsingissä.

Lisäksi yhtiöllä on toimintaa USA:ssa Hudsonissa ja Kiinassa Pekingissä, Luanissa ja Deyangissa.

Työntekijöitä tällä hetkellä yhteensä 150 työntekijää, joista 120 Suomessa.

Tänä vuonna kokonaistyöntekijämäärä kasvaa noin 250:een.

Henkilökunta omistaa yrityksestä 25 prosenttia, rahastoyhtiöt noin 40 ja tehoelektroniikan suuryhtiöt Vacon ja Semikron reilut 30 prosenttia.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara