Turvapaikanhakijat saapuvat Parikkalaan helmikuun alussa

Tukiasumisyksikön työntekijöissä monenlaista osaamista. Työntekijöiden lopullinen valinta vaatii vielä kunnan päätöksen.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan tukiasumisyksikön ensimmäiset työntekijät on valittu. Johtajan lisäksi työnsä aloittaa ensi viikolla 21 työntekijää, joista noin puolet on Parikkalasta ja loput lähinnä Parikkalan ympäristökunnista.

Tukiasumisyksikön johtaja Heli Hyvönen on tyytyväinen alaisiinsa, sillä joukossa on monenlaista osaamista.

– Joku on perehtynyt opinnoissaan mielenterveystyöhön tai hankkinut jo kokemusta maahanmuuttajista. Lisäksi on liikuntapuolen osaamista ja yksi on tämän maatalousoppilaitoksen entinen kotitalousopettaja.

Hyvönen on ilahtunut myös siitä, että miehiä saatiin töihin, kun muuten sosiaalialalla on niin vähän miehiä.

Tukiasumisyksikön työpaikkoihin tuli kaikkiaan 120 hakemusta.

Ensimmäiset alaikäiset turvapaikanhakijat saapuvat Parikkalaan heti ensi kuun alussa. Ensiksi tulee 20-30 hengen ryhmä, ja lisää helmikuun lopussa.

Hyvönen ei tällä hetkellä pysty sanomaan mistä päin Suomea turvapaikanhakijat tulevat ja mitä kansallisuutta he edustavat.

– Esimerkiksi Espoossa sijaitsevaan Ingaksen ryhmäkotiin alaikäisiä turvapaikanhakijoita tulee keskimäärin yksi päivässä, ja heitä on nyt majoitettuna myös väliaikaisissa vastaantulopaikoissa. Tulijoita on myös muualle Suomeen, erityisesti Turkuun. Tilanne muuttuu koko ajan.

Tyttöjäkin voi olla arvioitua enemmän. Käydessään Turun vastaanottokeskuksessa Hyvönen yllättyi, sillä tyttöjä oli saapuneista arviolta joka neljäs.

Hyvösen mukaan nykyisellä työntekijämäärällä voidaan ottaa vastaan 40 turvapaikanhakijaa. Tulijoiden määrä nostetaan asteittain ja samalla rekrytoidaan uusia työntekijöitä.

Tukiasumisyksikön tilat Parikkalan Särkisalmella ovat viimeistelyä vaille valmiita. Päätalossa muun muassa vedellään vielä sähköjohtoja ja kalusteitakin puuttuu.

– Tilat eivät ole mitkään loisteliaat, mutta tarkoitukseensa hyvin toimivat.

Hyvönen toteaa, että tukiasumisyksikön tarkoituksena on tarjota tulijoille majoitus, ruokailu ja koulutus.

Päivällä turvapaikanhakijat opiskelevat suomea ja iltaisin heille tarjotaan muuta ohjelmaa. Ruuan valmistus on tarkoitus pikku hiljaa siirtää turvapaikanhakijoiden omille harteille.

– Tarvittavaa kriisiapua saadaan Lappeenrannasta tai Imatralta.

Tukiasumisyksikkö hakee turvapaikanhakijoille vielä edustajia, jotka hoitavat alaikäisen tulijan etua esimerkiksi henkilö ja varallisuusasioissa.

Parikkalan tukiasumisyksikkö on suunniteltu 80 turvapaikanhakijalle, jotka ovat 15-17 vuotiaita. Sopimuksen mukaan yksikkö toimii alustavasti vain vuoden, sillä toiminnan rahoittaja valtio laatii budjettinsa vuodeksi kerrallaan.

– Minä olen aivan vakuuttunut, että toiminta tulee jatkumaan pitkään. Kun katselee maailman tapahtumia, niin turvapaikanhakijat vain lisääntyvät.

Hyvösen mukaan on realiteetti, että myös Suomeen tulee enemmän turvapaikanhakijoita kuin nyt.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan tukiasumisyksikön johtaja Heli Hyvönen näyttää rivitalojen soluasuntoja, joihin ensimmäiset tulijat majoitetaan. Ikkunan takana pilkistää päärakennus.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen