Ylämaan kunta yhdistyy Lappeenrantaan 2010 alusta

Toimikunnan puheenjohtaja Ari Alatalo on helpottunut, kun esitys syntyi yksimielisesti. Nopea liitos katsottiin kannattavimmaksi. Viisi Ylämaan valtuutettua siirtyy Lappeenrannan valtuutetuiksi.

Ylämaan kunta on yhdistymässä Lappeenrantaan vuoden 2010 alusta lukien. Kuntaliitos näyttää aika varmalta, sillä johtavista poliitikoista ja virkamiehistä koostuva yhteistyötoimikunta esittää sitä yksimielisesti.

Toimikunnan mielestä kuntaliitosta puoltavat erityisen vahvasti taloudelliset perusteet. Ylämaan on vaikeaa omin keinon tasapainottaa alijäämäistä talouttaan.

Kuntaliitos turvaa toimikunnan perustelujen mukaan Ylämaan lähipalvelut lähivuosina, vahvistaa Lappeenrannan asemaa maakuntakeskuksena ja vauhdittaa kivialan yritystoiminnan kasvua.

Toimikuntaa vetänyt Ylämaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Alatalo (kesk.) on helpottunut ja tyytyväinen kokouksen jälkeen, kun esitys saatiin aikaan yksimielisesti ja kuntaliitos tapahtuu vuoden 2010 alusta.

– Viime keväästä asti on neuvotteluja käyty, ja nyt asiat loksahtivat kohdalleen.

Alatalon mukaan ainakin Ylämaan keskusta- ja kokoomusryhmät kannattavat Lappeenrannan kanssa sovittua aikataulua. Kahden perussuomalaisen valtuutetun kannasta ei ole tietoa.

Hallituksen puheenjohtajan Ari Alatalon tavoin kunnanjohtaja Esko Hämäläinen on hyvin tyytyväinen yksimieliseen esitykseen. Hän ja Audiator Oy tekivät liitoksesta aika samansuuntaiset laskelmat.

Lappeenrannan ja Ylämaan valtuustot päättävät kuntaliitoksesta nopealla aikataululla jo 23. helmikuuta. Toimikunnan sihteeri, Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen kertoo, että valtioneuvostolle on tehtävä virallinen esitys maaliskuun aikana.

Valtioneuvoston pitää tehdä päätöksensä kesäkuun loppuun mennessä, jotta kuntaliitos voi toteutua 2010 alussa.

Aikaisemmin kriittisesti nopeaan aikatauluun suhtautunut Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) kertoo olevansa kriittinen edelleen, mutta kannattaa esitystä.

– Kokoomuksella ei ole vielä virallista kantaa. Yksinkertaisesti sanottuna Ylämaan kunta on taloudellisesti niin riekaleina, että jos Lappeenranta ei ota sitä vastaan, niin valtiovalta pakottaa siihen.

– Ei ole hirveän paljon vaihtoehtoja. Euroissa mitattuna on edullisempaa tehdä kuntaliitos 2010. Lähdin alun perin siitä, että 2013 olisi seuraava kuntaliitosvuosi, mutta toisaalta Ylämaa on niin pieni 1 430 asukkaineen, että se menee vähän poikkeustapauksena Länsi-Saimaan muihin kuntiin verrattuna, Järvenpää toteaa.

Toimikunta pyöritteli pitkään ja ihan loppuun saakka laskelmia. Niiden perusteella kuntaliitos kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti. Yhdistämisavustus on nyt 1,26 miljoonaa euroa. Jos kuntaliitos tehtäisiin myöhemmin 2013, avustus nousisi 3,2 miljoonaa euroon.

Toisaalta jos 2013 Lappeenrantaan liittyy joku muukin kunta, Ylämaan liitos tuo nyt 560 000 euroa isomman kokonaisavustuksen kuin jos se jätetään myöhemmäksi.

Jos yhdistyminen ei toteudu vuonna 2010, Ylämaan kunnan alijäämä kasvaa 3,5 miljoonalla eurolla. Kunta velkaantuisi enemmän kuin yhdistymisavustuksen erotus on.

Kuntaliitoksesta saadaan Markku Heinosen mukaan aidosti palkkamenojen säästöjä. Ylämaan kunnan henkilöstön määrä on noin 50, joista puolet siirtyy sosiaali- ja terveyspiirin palvelukseen. Vuosittaiset henkilöstömenojen säästöt ovat liki 300 000 euroa ja kolmen vuoden aikana 880 000 euroa.

Muiden toimintamenojen säästöt arvioidaan vuosien 2010-2012 aikana noin 1,4 miljoonaksi, joten kuntaliitoksen kokonaisvaikutus on noin 2,3 miljoonaa euroa.

Lappeenranta pysyy Ylämaa-liitoksesta huolimatta Joensuuta hieman pienempänä. Laajenevan kaupungin asukasmäärä on noin 72 000. Lappeenranta pysyy Suomen kaupunkien joukossa sijalla 13.

Toimikunta uskoo, että kuntarakenteen uudistaminen jatkuu Etelä-Karjalassa ja uusia kuntaliitoshankkeita lähtee vireille ennen vuotta 2013.

Ylämaalta viisi valtuutettua siirtyy Lappeenrannan kaupunginvaltuutetuiksi vuosiksi 2010-2012. Heistä neljä on keskustalaisia ja yksi kokoomuslainen. Uusia vaaleja ei tarvitse järjestää. Lappeenrannan valtuuston jäsenmäärä nousee väliaikaisesti 76:een.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Ylämaan kunnanjohtajan Esko Hämäläisen laskelmat pitivät hyvin kutinsa. Hän sai lappeenrantalaiset vakuuttuneiksi, että kuntaliitos kannattaa tehdä 2010 eikä myöhemmin.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen