Yliopisto irtisanoo 12

Professoreja oli mukana vielä tehostamisselvittelyn loppusuoralla. Koulutuksesta ja tutkimuksesta irtisanottiin yksi lehtori ja yksi tutkija.

ESA VILENIUS

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta joutuu pois kaksitoista työntekijää.

Yliopiston rehtori Ilkka Pöyhönen ja hallintojohtaja Keijo Siiskonen sanovat yt-prosessin olevan nyt ohi, mutta tehostaminen yliopistolla jatkuu. Se on välttämätöntä jo siksi, että yliopistojen rahoitus riippuu niiden tuloksista.

Siiskosen mukaan väen vähentämisellä ei ollut mitään erityistä viestiä, vaan kyse oli aidosti kriittisestä tarkastelusta ja taloudellisen liikkumavaran luomisesta.

Pöyhösen mukaan väen vähentämisellä saavutetaan 1,7-1,8 miljoonan euron säästöt, jotka toteutuvat kokonaisuudessa ensi vuonna.

Läpikäytyä prosessia Pöyhönen kommentoi niin, että sillä saavutettiin haluttu tulos oletettua pehmeämmillä keinoilla.

Yt-neuvottelujen lähtökohtana oli 30-50 työntekijän vähentäminen.

Irtisanottujen joukossa on yksi tutkija ja yksi lehtori. Kymmenen muuta irtosanottavaa työskentelee erilaisissa laboratorio- ja toimistotehtävissä. Osa irtisanomisista juontuu vuoden 2007 alkuun, jolloin yliopiston tietohallintopalvelut keskitettiin.

Kaikkiaan yliopiston työntekijämäärä vähenee 38:lla. Suurin osa vähennyksestä tulee laboratoriotehtävistä. Pääosa osa toteutuu eläkejärjestelyillä ja määräaikaisten tehtävien lakkauttamisella.

Neljä työntekijää otti vastaan valtion irtisanoutumiskorvauksen. Heidän joukossaan on kaksi professoria.

PROFESSORIEN mahdollinen irtisanominen LTY:sta sai äskettäin julkisuutta. Siiskonen ja Pöyhönen vahvistavat, että professorien irtisanominen oli esillä tehostamisselvittelyn loppuvaiheessa. Kyse oli vähemmästä kuin viidestä professorista. Tilanteessa otti kantaa myös Professoriliitto.

Siiskosen mukaan Lappeenranta oli sattumalta ensimmäinen yliopisto, jossa tällaiset ratkaisut toteutettiin. Hän sanoo, ettei hän tiedä mikä tilanne muissa yliopistoissa on, mutta toiminnan tehostaminen on yleisesti ajankohtaista.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on kaikkiaan noin 950 työntekijää. Opiskelijoita on jatko-opiskelijat mukaan lukien noin 5 700.

Toiminnan tehostamiseen kuuluu myös opetuksen ”kohdentamista uudelleen”. Esimerkiksi teknillisen tiedekunnan nykyisestä yli 400 opintojakson tarjonnasta poistuu ensi lukuvuonna 36 jaksoa.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius