Heikki Mälkiä kelpasi hyvin Ilvekselle ilman pelikirjaakin

Tanskasta muuttava Heikki Mälkiä palaa Ilveksessä toiseen kotiinsa. Tamperelaisten kanssa välit ovat aina olleet lämpimät.

VESA SALMINEN

TAMPERE. ”SaiPa:ssa työnlaatu ja asennoituminen työntekoon oli parempaa, mutta kyllä tyyli Ilveksessäkin nyt muuttuu, kun se muutetaan.”

Heikki Mälkiä naurahtaa Frederikshavnissa puhelimeen ja väittää, ettei tiedä kenen kommentti on. Autetaan vähän, se on Ilveksen tuoreen valmentajan Heikki Mälkiän kommentti vuodelta 1999.

Ei ole ihme, ettei eteläkarjalaisvalmentaja halua edellistä Hakametsän pihtipielten rymistelyä muistella, sillä perinteisessä Ilveksessä ”karjalaisen kusipääkiekon” luoja herätti melkoista pahennusta arvostelleessaan tupsukorvien tekemisen tasoa heti kättelyssä.

– Ei nyt ärsytetä kaikkia, ruvetaan töihin, Mälkiä sanoo nyt.

– Kai sitä ihminen vanhemmiten rauhoittuu.

Mälkiä on jääkiekon SM-liigassa pelaavan Ilveksen uusi päävalmentaja 1+1-vuotisella sopimuksella.

Lähtökohdat ovat taantumasta huolimatta selvästi edelliskertaa paremmat, sillä vuosituhannen vaihteessa tamperelaisseura kynti syvissä veloissa ja palkanmaksuongelmissa.

– Se oli ihan kaaos silloin.

MÄLKIÄ HALUAA osallistua ensi kauden joukkueen luomiseen kiinteästi, vaikka virallisesti sopimus alkaa toukokuun alussa. Sitä ennen pitää hoitaa vielä nykyisen joukkueen White Hawksin pudotuspelit Tanskan liigassa.

– Tämä on hirveän tärkeä hetki vaikuttaa siihen, millaisia työkaluja ensi kaudella on.

Päätöstä Tampereelle lähdöstä helpotti Mälkiän mukaan se, että Tanskassa lama on syvä varsinkin jääkiekkoseuroissa.

Yksi liigaseura putosi jo ja muut karsivat tiukasti toimintaansa.

– Ei ole rahaa mihinkään.

ILVES on Mälkiälle SaiPan rinnalla toinen tärkeä seura. Tamperelaisten kanssa välit ovat aina olleet hyvät, ja valmennuspestistä on keskusteltu edelliskausien alla useamman kerran.

– Molemmilla puolilla on aina ollut halu tehdä yhteistyötä vielä kerran.

Mälkiä seuraa päävalmentajana Sakari Pietilää, joka kertoi tammikuun alussa, ettei hän jatka tämän kauden jälkeen.

– Kyllähän siellä työmaata riittää, ihan varmasti riittää. Mie vien sinne oman persoonani.

– Ei se niin mene, että siellä yksi puupää muuttaa kaiken.

Mälkiän apuvalmentajina ovat Juha Pajuoja ja Juha Juujärvi sekä maalivahtivalmentaja Arto Koivisto. Pajuojan ja Juujärven pestit ovat 1+1-vuotisia, Koiviston sopimuksesta Ilves käyttää optiovuoden.

Raimo Helmisen Ilveksen kapteeniksi omana aikanaan nostanut Mälkiä keskusteli ilvesikonin kanssa yhteistyöstä, mutta tämä ei ollut vielä valmis valmennushommiin.

ILVES-LEIMA säilyy edelleen tamperelaisten tekemisessä, mutta Mälkiän mukaan jääkiekko on yhä ennen muuta suunnanmuutospeli, nopea peli ja kamppailupeli.

– Miulla jäi pelikirja kaverin luo, mie en ole löytänyt sitä. Mie pärjään ilman sitäkin.

HEIKKI MÄLKIÄ

Vuoksenniskan Vesan kasvatti siirtyi Ketterän kautta SaiPaan pelaamaan vuonna 1975. Hän edusti pelaajana kaksi kautta myös JYP:iä, mutta oli lopulta koko sydämeltään SaiPan mies. A-maaotteluita Mälkiälle kertyi kuusi.

Valmentajan uransa Mälkiä aloitti Imatran Jymäkässä ja jatkoi sieltä Ketterään. SaiPaa Mälkiä valmensi ensimmäisen kerran kausilla 1995-1999. Hän palasi seuraan uudelleen joulukuussa 2003, kun Petri Skriko oli saanut potkut.

Mälkiä valmensi SaiPa-kausien välillä ensin Ilvestä ja sen jälkeen HIFK:ta, josta hän sai lopputilin kesken kauden 2001-02. Mälkiä palkattiin helsinkiläisseuraan rakentamaan uutta joukkuetta nuorukaisista, mutta seuran kärsivällisyys ei siihen riittänyt. Mälkiän HIFK-uran viimeinen peli oli 0-7-tappio-ottelu SaiPaa vastaan.

Seuraavalla kaudella Mälkiä valmensi Tanskan Rödovressa ennen paluuta Lappeenrantaan. Kisapuistossa Mälkiän työt loppuivat viimeisen sopimuskauden keväällä vuosi sitten, kun hän kärähti ratista. Kausi olisi joka tapauksessa ollut viimeinen sillä erää.

Mälkiä palasi viime kevääksi Tanskaan, nyt Frederikshavniin. Valmentajalla oli optio ensi kaudesta, mutta hän ilmoitti tammikuussa seuralle, ettei käytä sitä. Siinä vaiheessa Mälkiän huhuttiin jo menevän takaisin Ilvekseen, mutta valmentaja itse kiisti vielä tiedon.

Ilves julkisti ensi kauden valmentajansa Heikki Mälkiän nimen 3.2.2009.

SaiPa jäädytti Mälkiän pelipaidan numero 20 tammikuun alussa. Numeroa voi käyttää seurassa enää vain Mälkiän poika, puolustaja Simo Mälkiä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen