Kunnanjohtaja Olander epäilee Parikkalalle koittavan tiukat ajat

Parikkalan tuleva kunnanjohtaja näkee tuloveronkorotuksen väistämättömänä. Olanderin vaimo ja lapsi jäävät Helsinkiin.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan tuleva kunnanjohtaja Hans Olander pitää Parikkalan tulevia vuosia taloudellisesti vaikeina. Olanderin mukaan heikkoihin näkymiin vaikuttaa heikentyneen maailmantalouden lisäksi kunnan väestörakenne.

– Parikkalan talousarviossa verotulojen kasvu on arvioitu aivan liian suureksi, ja sen paikkaamiseksi on mietittävä menopuolen säästöjä. Investointiohjelmakin on raskas.

Parikkalassa pikakäynnillä piipahtanut Olander pohtii myös, miten Parikkala tulevaisuudessa pystyy turvaamaan palvelut, kun työtätekevien joukko pienenee vanhusväestöön verrattuna. Kunnan ikärakenne on Olanderin mukaan iso haaste taloudellekin.

Olander toteaa, että Parikkalan lähtökohdat ovat hyvät, sillä kunnalla ei ole tällä hetkellä juuri velkaa. Julkisuudessa väläyteltyjä tuloveronkorotusta Olander pitää väistämättömänä.

– Korotukselle on erittäin kovat paineet.

Uusi kunnanjohtaja toteaa, että on hankala tulla kunnanjohtajaksi tällaisessa taloustilanteessa, mutta huononeva tilanne on varmaan ollut jo yleisesti tiedossa.

Olanderin pesti Parikkalassa alkaa ensi kuun alussa. Hän on ehtinyt seurata netin kautta Parikkalan päätöksentekoa, keskustella nykyisen kunnanjohtajan Alpo Kosunen kanssa ja käydä yhdessä johtoryhmän kokouksessa.

– Ei tässä vielä ole ehtinyt perehtyä Parikkalan asioihin syvällisesti. Ensimmäinen työtehtävä onkin käydä keskustelua eri sektoreiden kanssa.

Tuleva Etelä-Karjalan terveyspiiri ei Alavieskan kunnanjohtaja Olanderia hätkäytä, sillä Alavieska on ollut terveyspiirin kuntayhtymässä jo vuoden päivät.

– Parikkalan on tärkeä seurata omistajana piirin toimintaa, jotta palvelut säilyvät kuntalaisilla.

Särkisalmen tukiasumisyksikkö ja sen toiminta taas ovat uusia ja haastavia asioita Olanderille.

Uuden kunnanjohtajan mielestä Parikkalalla on hyvä yleisilme ja laajat palvelut. Olanderin mukaan luonto ja vesistöt ovat varsinkin kesällä upeita.

– Parikkalan pitäisi houkutella perheellisiä, joista ainakin vanhempien toiselle puoliskolle saataisiin kiinnitettyä tänne työtä. Toinen puolisko voisi pendelöidä lähikunnissa.

Pendelöinti on Olanderille tuttua, sillä hänen vaimonsa on tarkastusvirastossa työssä Helsingissä. Nytkin vaimo ja lapsi jäävät Helsinkiin, kun Olander muuttaa Parikkalaan.

– Tätä kahden asunnon elämää on jatkunut jo toistakymmentä vuotta, sanoo Olander.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan tulevan ja Alavieskan jättävän kunnanjohtajan Hans Olanderin mukaan parikkalalaisissa ja alavieskalaisissa ei ole suuria eroa. Ainakin molemmissa paikoissa puhutaan paljon.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen