Kaupunkikuvan kohentamiseen riittää entistä vähemmän euroja

Lappeenrantalaiset haluavat kaupungin rakentavan ja korjaavan leikkipaikkoja. Rahaa töihin on entistä vähemmän. Keskustan viihtyisyys säilyy yhtä hyvänä tai huonona kuin viime vuonna.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA käyttää juhlavuotenaan kaupunkikuvan ja viihtyisyyden kohentamiseen entistä vähemmän rahaa. Ympäristötöiden määrärahat puolittuivat 100 000 euroon.

Leikkaus harmittaa kaupungin vastaavaa hortonomia Hannu Tolosta. Toisella 100 000 eurolla olisi kaupunkikuva parantunut merkittävästi.

– Myös leikkipaikkojen korjauksiin ja rakentamiseen uusilla alueilla on kova paine. Kaupungin alueella on lähes 70 leikkipaikkaa, ja niiden ylläpitoon pitäisi olla enemmän rahaa.

Nyt näihin töihin on jaossa pelkkää niukkuutta, sillä myös aikaisempien vuosien 200 000 euron määräraha ympäristörakentamisessa on ollut asukkaiden toiveisiin nähden kovin pieni.

Tolonen pitää valitettavana, ettei keskustan viihtyisyyden lisäämiseen riitä rahaa lainkaan.

– Pieniäkään asioita ei voida kohentaa. Uudet katukalusteet, kuten penkit, roskapöntöt ja pyörätelineet, jäävät nyt odottamaan vuoroaan. Uudistamisella olisi iso kaupunkikuvallinen merkitys.

Teknisen lautakunnan määrärahojen leikkaus harmittaa myös lautakunnan puheenjohtajaa Kyösti Harjua (kesk.).

– Vaihtoehtoja on kuitenkin vähän, kun säästöjä on tehtävä ja keskeneräiset kohteet on pakko rakentaa valmiiksi.

Kaupunki on pyrkinyt saneeraamaan vuosittain puolenkymmentä leikkipaikkaa. Uusia leikkipaikkoja on rakennettu yleensä yksi vuodessa.

Kaupupungin juhlavuoden teemana ovat lapset, joten työohjelman painopiste on leikkipaikkojen rakentamisessa. Niiden rakentamiseen ja saneeraamiseen on käytettävissä 55 000 euroa.

Uusi leikkipaikka on suunniteltu rakennettavaksi Rutolan alueelle joko Ruoholammenpuistoon tai Koiniemenpuistoon.

– Olemme heittäneet pallon alueen asukkaille. He saavat miettiä, kumpaan paikkaan uusi leikkipuisto tulee, Tolonen sanoo.

Peruskorjattavia leikkipaikkakohteita ovat Kitkapuisto Tyysterniemessä, Hietalankatu Alakylässä ja Vellamonpuisto Hartikkalassa. Viime vuonna peruskorjatun Rantapuiston leikkipaikan ympärille rakennetaan tänä vuonna aita, kun rahat eivät viime kesänä riittäneet.

– Peruskorjauskohteiden leikkivälineet ovat jo parikymmentä vuotta vanhoja. Ne on joko korjattava tai rakennettava uudelleen turvallisuusmääräysten mukaisesti.

Joutsenon taajama-alueella on kuusi leikkipaikka. Ne ovat Tolosen mukaan verrattain hyväkuntoisia, mutta välineitten alustahiekoitus on muutettava EU-normit täyttäviksi.

Joutsenolaislasten kipukerroin alenee, kun pehmeämpien, putoamista vaimentavien hiekkapohjien vaihtamiseen on varattu 15 000 euron määräraha.

Puistoissa kaupunki panostaa uusiin ja täydennysistutuksiin. Keskuspuistossa, Rantapuistossa ja Vanhassapuistossa on viime vuosina kaadettu puita.

Nyt korvaavaa puustoa istutetaan tilalle reilummalla määrällä.

– Ainuttakaan vanhaa puuta ei kaadeta turhan takia. Kulkijoille vaaralliset puut lähtevät.

Lauritsalassa on toivottu koirapuiston rakentamista, mutta nykyisellä rahoituksella siihen ei ole mahdollisuuksia.

– Olemme käyneet asukasyhdistyksen kanssa paikkavaihtoehtoja läpi, mutta tarkkaa paikkaa koirapuistolle ei ole vielä lyöty lukkoon, Tolonen sanoo.

Hän pitää yhteistyötä asukasyhdistysten kanssa tärkeänä niukkojen määrärahojen aikana.

– Talkoomäärärahaa on varattu 8 000 euroa ympäristötöihin. Yritämme saada asukkaita mukaan ympäristöjen kohentamiseen.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki