Kunnanjohtaja Paavo Tyrväisen latu oli hyvin pohjustettu ja helppo Luumäellä

Luumäen keskiviikkona jättävä kunnanjohtaja sanoo, että tuleminen oli helpompaa kuin lähteminen. Hän ei lähde kunnasta pettyneenä miehenä.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Miehen tyyli on irtonainen ja lennokas. Kaikesta näkee, että hiihtoharjoittelua on talven mittaan tullut tehdyksi aikamoinen määrä.

– Noin 950 kilometriä. Ennen kuin menen Kurikkaan ensi viikon alussa, saan tasalukemat täyteen, kertoo kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen valmistautuessaan lopputalven pitkiin hiihtovaelluksiin ja viimeisiin työhetkiinsä Luumäellä.

Jo ensi viikon alussa hän aloittaa Kurikan kaupunginjohtajan tehtävät.

– Lupasin Juha Miedolle, että tuhat kilometriä on täynnä, kun Kurikkaan menen.

Viimeinen työpäivä Luumäellä on tänään keskiviikkona. Tyrväinen myöntää, että lähtemisestä on hieman haikea mieli.

– On helpompaa tulla kuin lähteä.

TYRVÄINEN on kokenut vajaan neljän ja puolen vuoden mittaisen työrupeamansa Luumäellä helpoimpana kunnanjohtajaurallaan. Luumäki on sillä uralla viides, Kurikka kuudes. Ennen Luumäkeä olivat Kestilä, Sonkajärvi, Liperi ja Paimio.

– Tänne oli helppo tulla aikanaan. Edeltäjä, muu henkilökunta ja luottamushenkilöt olivat tehneet erinomaista työtä erityisesti talouden suhteen. Hyvä talous luo aina vahvan pohjan kaikelle kehittymiselle ja kunnan menestymiselle.

Tyrväinen ei lähde Luumäeltä siksi, että olisi pettynyt kunnassa johonkin.

– Luottamushenkilöidenkin kanssa on mennyt pääsääntöisesti hyvin ja meillä on hyvät suhteet, vaikka kaikissa asioissa ei aina samaa mieltä ole oltukaan.

HIIHTOTERMEIN Tyrväinen arvioi, että Luumäellä on asioiden hoidossa ollut pitoa sekä luistoa.

– Ihan olen ollut tyytyväinen, mutta ehkä Luumäen päättäjät voisivat joskus panna lisää luistovoidetta ja vähentää pitoa. Täällä ollaan totuttu liian pitäviin suksiin. Joissakin asioissa traditionaalisuus näkyy.

– Olisi voitu ehkä ottaa joitain riskejä.

– Pitoa ei pidä laittaa liikaa. Nykyään tasatyöntö on valttia. Kun voimaa on, pitää sitä osata myös käyttää. Ja voimaahan Luumäeltä löytyy.

KUN TYRVÄINEN lokakuussa 2004 tuli Paimion kaupunginjohtajan paikalta kunnanjohtajaksi Luumäelle, ryhtyi hän tuota pikaa puhumaan, että kunnan on rakennettava strategiansa. Ne ovatkin näiden vuosien aikana valmistuneet.

– Kunnalla täytyy olla linjattuina keskeiset tavoitteet. Strategia helpottaa budjetin tekemistä ja virkamiesten valmistelua.

Viime aikoina kunta on tehnyt isoja maakauppoja, kuten kunnanjohtaja sanoo ”strategisilta paikoilta”.

– Pidän maan hankintaa kunnan tulevaisuuden kannalta tärkeänä asiana. Pitää olla resursseja ja alueita, joita voidaan tarjota niin yrittäjille, liikepaikoiksi kuin asumiseenkin.

PAHIN TAKAISKU Tyrväiselle Luumäen vuosina oli UPM:n tehtaan sulkeminen Jurvalassa. Vähän kaivertaa Puukylän hidas kehittyminen. Vaikein päätös kunnassa oli sosiaali- ja terveyspiiriin liittyminen.

Myönteisinä asioina hän mainitsee rakentamisen tahdin, vahvan talouden 17 prosentin tuloverolla ilman velkaa sekä panostukset markkinointiin.

– Taloudellisesti olemme tehneet vahvaa tulosta ja uskon, että toiminnallisestikin tulos on hyvä. Voi olla, että joku olisi odottanut voimakkaampaa henkilöstön lisäystä, mutta kestävän talouden kannalta ratkaisut ovat olleet perusteltuja.

Tyrväinen olisi toivonut, että hänelle olisi työssään jäänyt enemmän aikaa elinkeinotoiminnan kehittämiseen. Hänen mielestään kuntaan kannattaisi palkata elinkeinoasiamies, jos sopiva henkilö löytyisi.

– Hyvä elinkeinohenkilö hankkii aina palkkansa.

VIIMEISESSÄ valtuustokokouksessa Tyrväinen nosti esiin kuntaliitoksen mahdollisuuden Miehikkälän ja Savitaipaleen kanssa.

– Miehikkälä voisi olla helpommin lähestyttävissä. Isompi väestöpohja antaisi enemmän uskottavuutta. Liitosrahoista osan voisi käyttää vaikka Miehikkälä-Taavetti-tien oikaisuun.

– Jos Luumäen ei ole pakko, sen ei kannattaisi liittyä isoihin kaupunkeihin, Kouvolaan tai Lappeenrantaan. En näe sellaisessa liitoksessa mitään hyötyä.

KUVATEKSTI

PEKKA HÖLKKI

Kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen lykkii Luumäellä tänään maalisuoralla.

Paavo Tyrväinen

Syntymäpaikka ja -aika: Hankasalmi 1952.

Koulutus: yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kuntajohtajan ura: Kestilä, Sonkajärvi, Liperi, Paimio, Luumäki, Kurikka.

Harrastukset: Hiihto, rullaluistelu, metsästys, golf, lukeminen.

Perhesuhteet: Naimisissa eläinlääkäri Liisa Kotisalon kanssa. Ensimmäisestä avioliitosta poika Heikki, 29, kauppatieteiden maisteri, johtaja Pretaxissa.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä