Lappeenrannan Energiaverkon investoinnit 42 miljoonaa euroa

Viiden vuoden investointiohjelma on lähes kaksinkertainen normaalivuosien tarpeeseen verrattuna. Kaikkien asiakkaiden sähkömittarit vaihdetaan ja lukemat tarkistetaan etäyhteyksillä.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANNAN Energiaverkot Oy:llä on edessään mittava viiden vuoden investointiohjelma.

Energiaverkot investoi sähkön siirron saneerausohjelmaansa yhteensä noin 42 miljoonaa euroa vuosina 2009-2013. Lappeenrannan Energia Oy:n asiakkaille investointiohjelma merkitsee suurempia sähkölaskuja.

Suurin yksittäinen investointi on lähes 9 miljoonaa euroa maksava automaattisten kaukoluentaan tulevien asiakasmittareiden asennustyö. Työ käynnistyy täydellä teholla vuoden 2010 aikana.

Kaukoluentamittarit asennetaan kaikille Lappeenrannan Energian yli 53 000 asiakkaalle.

Kaukoluentaan sopivien asiakasmittarien asennustyön taustalla on valtioneuvoston asetus. Sen mukaan 80 prosenttia kaikista sähkönkäyttöpaikoista on oltava tuntiluennan piirissä vuoteen 2014 mennessä.

– Mittareiden asennustyö on viivästynyt parilla vuodella, koska asiakastietojärjestelmämme ei ole ollut uudistuksen edellyttämässä kunnossa. Siihen tulee korjaus tämän vuoden aikana, lupaa Energiaverkot Oy:n johtaja Arto Taipale.

Mittareiden pilottiasennuksia Energiaverkot tekee jo tänä vuonna, mutta varsinaisesti asennustöihin päästään ensi vuoden puolella. Asennukset on mittava operaatio, ja päälle tulevat vielä kaukolämpö- ja maakaasuasiakkaiden mittarit.

Kaukoluentamittarien myötä arviolaskutus jää historiaan. Jokainen asiakas saa kuukausittain sähkönkulutustaan vastaavan sähkölaskun.

Energiaverkoilla ei ole mahdollisuutta toteuttaa mittariuudistusta omana työnään. Taipaleen mukaan yhtiö tarvitsee jo suunnittelu- ja kilpailutusvaiheessa konsulttiapua, koska omaa asiantuntemusta tässä ei ole.

– Mittariprojekti tilataan aikanaan julkisen kilpailutuksen jälkeen ulkopuoliselta yhteistyökumppanilta avaimet käteen -periaatteella.

Energiaverkot on mukana myös Fingridin kumppanina rakentamassa Yllikkälä-Huttula-välille 110 kilovoltin voimajohtoa, joka tulee Fingridin Huutokoskelle rakentaman 400 kilovoltin linjan alle.

Uudella voimajohdolla varmistetaan sähkön toimitukset Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren sähköasemille. Kolmelle vuodelle jakaantuvan investoinnin arvo on noin 3 miljoonaa euroa.

Isoja lähes viiden miljoonan euron investointeja vaativat myös päämuuntajahankinnat Simolantien ja Skinnarilan sähköasemille sekä Valtakadun kytkinkentän saneeraus ja kaapeleiden uusinta kaupungin keskustan alueilla.

Näillä töillä varmistetaan kaupungin keskustan ja teollisuusalueiden häiriötön sähkönsaanti.

Verkostopäällikkö Jouni Horpun mukaan suuri osa saneerausohjelman töistä tehdään yhteistyössä ulkopuolisten urakoitsijoiden kanssa.

Investoinnit näkyvät kuluttajien sähkölaskuissa huhtikuun alusta lukien. Sähkön siirtohintoja nostetaan keskimäärin 8,5 prosenttia. Asiakkaan sähkölaskussa sekä myynnin että siirron kokonaishinnassa korotus on keskimäärin 2,5-3 prosenttia.

Edellisen kerran sähkön siirtohintoja korotettiin kaksi vuotta sitten.

Korotuksen seurauksena sähkön siirtohinnan vuosikorotus vaihtelee tyyppikäyttäjästä riippuen 9-85 eurossa vuodessa. Normaalissa kerrostalohuoneistossa korotus on noin 9 euroa, omakotitalossa 18 euroa, sähkölämmitteisessä omakotitalossa 45 euroa ja suoran sähkölämmityksen maatilalla noin 85 euroa vuodessa.

Arto Taipaleen mukaan korotuksen jälkeenkin Energiaverkkojen sähkön siirron hinnat säilyvät selvästi viranomaisen vaatiman sallitun tuoton alapuolella.

– Valtakunnallisessa vertailuissa joillakin yhtiöillä siirtohinnat ovat meitä edullisempia, koska hinta määräytyy verkostokilometrien perusteella.

– Meidän toiminta-alueemme on laaja ja verkoston kilometrimäärään suhteutettuna asiakkaita on vähemmän, jolloin loppuhinta näkyy väistämättä myös asiakashinnassa, Taipale sanoo.

Saneerausohjelman kohteita

Simolantien päämuuntajat ja 110 kilovoltin kenttä, vuonna 2010.

Valtakadun 110 kilovoltin kaapelit ja kenttä, vuosina 2011-2012.

Automaattinen mittariluenta kaikille asiakkaille, vuosina 2009-2013.

Yllikkälä-Huttula 110 kilovoltin voimajohdon rakentaminen, vuosina 2010-2012.

Sähkön laadun ja turvallisuuden lisääminen sähköasemien kompensoinnilla, vuosina 2009-2012.

Skinnarilan päämuuntajan tehojen kasvattaminen, vuonna 2011.

Skinnarilan 20 kilovoltin kojeiston uusinta ja järjestelyt, vuonna 2009.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki