Lappeenranta palasi kakkoseksi tammikuun tax free -myynnissä

Joulukuussa toiseksi jäänyt Helsinki nousi kärkeen 35,2 prosentin osuudella kokonaismyynnistä. Lappeenranta oli toisena 18,1 prosentin osuudella.

HELENA RISSANEN

LAPPEENRANTA palasi kakkostilalle tax free -myynnin paikkakuntakohtaisessa vertailussa. Joulukuussa myynti Lappeenrannassa oli poikkeuksellisesti suurempaa kuin Helsingissä.

Lappeenrannan osuus koko Suomen tammikuun tax free -myynnistä oli 18,1 prosenttia (joulukuussa 32,8), Helsingin 35,2 (31,3) ja Imatran 4,3.

Lappeenrannassa tax free -kauppa kuitenkin kasvoi edelleen. Viime vuoden tammikuun myyntiin verrattuna Lappeenranta paransi seitsemän ja Imatra yksitoista prosenttia. Helsingissä tammikuun myynti laski edellisvuodesta yhdeksän prosenttia.

Koko maan tax free -myynti väheni viime tammikuusta vain prosentin.

Tax free -myynnin kokonaisarvo oli tammikuussa runsaat 16 miljoonaa euroa, josta Lappeenrannan osuus oli vajaat kolme miljoonaa. Imatralla verovapaata kauppaa tehtiin 687 000 eurolla.

VENÄLÄISTEN talvilomailu nosti ilmeisesti tammikuun myyntiä Rovaniemellä 54 prosenttia ja Kajaanissa 16 prosenttia. Niiden osuus tax free -myynnistä on kuitenkin vain kolmen prosentin luokkaa.

Tuurin kyläkauppa menettää koko ajan vetovoimaansa. Viime vuoden tammikuusta tax free -myynti laski siellä 35 prosenttia. Tuurin osuus kokonaismyynnistä on alle prosentin.

Joensuun myynti kasvoi edellisestä tammikuusta 19 prosenttia (osuus kokonaismyynnistä 3,4 prosenttia) ja Kotkan kuusi prosenttia (3). Mikkelin vetovoimaa on hiipumaan päin, sillä viime vuoden tammikuusta tax free -myynti näytti viiden prosentin miinusta.

SUOMEN tax free -asiakkaat tulevat käytännössä Venäjältä. Tammikuussa venäläiset tekivät 95 prosenttia tax free -kaupasta.

Vaatemyynnin osuus tax free -kaupasta oli tammikuussa 28,5 prosenttia, ja siinä oli edellistammikuuhun lievä viiden prosentin lasku. Miesten vaatteissa lasku oli tosin 21 prosenttia.

Päivittäisavarakauppa kasvoi edellisvuoteen verrattuna 15 prosenttia, ja sen osuus kokonaismyynnistä oli vajaa kymmenesosa. Rauta- ja rakennustarvikkeita myytiin tämän vuoden tammikuussa 14 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Joulukuussa jyrkästi kasvanut turkis- ja nahkavaatteiden kauppa lähti tammikuussa selvään laskuun.

KUVATEKSTI

PÄIVÄ HEISKANEN

Lappeenrannan Citymarketissa Marika Karvinen teippasi keskiviikkona tax free -tarran pietarilaisen Sasha Krainovin ruokaostoksiin. Päivittäistavaroiden tax free -kauppa kasvoi viime vuoden tammikuuhun verrattuna 15 prosenttia.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen