Vastaanottokeskuksen siirtoaikeet Konnunsuolle tyrmätään osittain

Lappeenrannan kaupunginjohtaja siirtäisi Joutsenon vastaanottokeskuksen Konnunsuon vankilaan. Kalliit remonttikustannukset mietityttävät.

HANNA KUUSISTO

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen on ehdottanut Joutsenon vastaanottokeskuksen siirtämistä Konnunsuon vankilan tiloihin.

Miettisen ehdotus ei juurikaan saa kannatusta vastaanottokeskusten parissa toimivilta.

– Vastaanottokeskus tuli Joutsenon myötä Lappeenrannan kaupungin omistukseen. Uskoisin, että Tiuruniemen rakennuksille vaihtoehtoisen käyttötarkoituksen löytäminen olisi huomattavasti helpompaa kuin Konnunsuolle, Miettinen perustelee.

Hänen mukaansa Konnunsuolla on suhteellisen hyväkuntoisia rakennuksia, joista saisi kunnostamalla sopivia tiloja. Nykykunnossa rakennukset eivät Miettisenkään mielestä sovellu vastaanottokeskukseksi

– Ehdotukseni on keskustelun avaus. Valtion kannalta on nyt suuri vaara, että koko Konnunsuon laaja ja arvokas kompleksi jää tyhjilleen. Kunnostettuna sen saisi sellaiseen järkevään toimintaan, josta on tällä hetkellä suuri puute.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen suhtautuu kaupunginjohtajan ehdotukseen varovaisesti.

– Vaatisi varmaan aika kalliit investoinnit, että rakennuksesta saataisiin turvapaikanhakijoiden majoitukseen soveltuva. Katsoisin, että muut tilat olisivat tässä tilanteessa ajankohtaisempia.

– Kustannustekijä voi olla niin huikea, sillä käsittääkseni Konnunsuon vankila kaipaa myös peruskorjausta, Kähkönen lisää.

Kähkönen muistuttaa siitä, etteivät turvapaikanhakijat ole vankeja.

– Kaikki vankilaan viittaava tunnusmerkistö pitäisi riisua rakennuksesta.

– Nyt puhutaan suljetun vankilan muuttamisesta ihan toisenlaiseen toimintaan. Se vaatii varmasti, tuntematta rakennuksen yksityiskohtia, aika lailla muutoksia, sanoo Maahanmuuttoviraston Saimaan tulosalueen johtaja Juha Similä.

Kähkönen ei halua kuitenkaan täysin tyrmätä Konnunsuon mahdollista käyttöä vastaanottokeskuksena.

– Se on mielenkiintoinen ajatus eikä koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tässä vaiheessa en kuitenkaan näe ajatusta toteuttamiskelpoisena.

Vastaanottokeskuksen perustamista varten tarvitaan rakennus, jossa on riittävästi tilaa majoitukselle. Lisäksi rakennuksen on oltava asuttavassa kunnossa.

Kähkösen mukaan luksusta ei tarvitse olla, kunhan tiloissa pystyy pyörittämään toimintaa ja asumaan.

– On myös huomioitava paloturvallisuusseikat ja se, ettei tiloissa ole terveysvaaroja. Esimerkiksi vanhat kerrostalot soveltuvat hyvin vastaanottokeskuksiksi, jos ne ovat kunnossa.

Kähkösen mukaan vastaanottokeskuksen syrjäinen sijainti lisää kuljetuskustannuksia.

– Asukkaita on kuljetettava junalle ja turvapaikkapuhutteluihin. Eihän Tiuruniemikään sijaitse julkisten liikenneyhteyksien lähettyvillä, mutta palvelut ovat vielä järkevän matkan päässä.

– Konnunsuolta taitaa olla pitempi matka palvelujen äärelle.

Konnunsuon vankila vapautuu vuoden 2011 lopussa. Kähkösen mukaan se ei auta akuuttiin tilanteeseen, sillä vastaanottokeskukset täyttyvät parhaillaan.

Suomeen on tullut syksyn aikana ennätysmäärä turvapaikkaa hakeneita.

– Lähiviikkoina selvittelemme mahdollisuutta lievään paikkaluvun nostoon Tiuruniemen alueella. Tarkastelemme myös muita tiloja Lappeenrannan lähialueelta, ja mietimme, onko mahdollisuutta jonnekin vähän laajentaa, Kähkönen sanoo.

– Meille tulee päivittäin uusia turvapaikanhakijoita ja puhuteltavia. Meillä se ei näy, onko Tiuruniemessä ahdasta vai väljää. Joutsenossa monta kertaa käyneenä voin kuitenkin sanoa, että siellä on aika tiivis tunnelma, kun talo on ääriään myöten täynnä, Similä lisää.

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtajan Sirkku Päivärinteen mukaan vuoteen 2011 on pitkä aika.

– Niin pitkän tähtäimen laajenemissuunnitelmia meillä ei ole. Aika näyttää, voiko Konnunsuon vankilaa harkita vastaanottokeskukseksi. Nyt sillä ei voida ymmärtääkseni vastata tämänhetkiseen tilatarpeeseen, Päivärinne sanoo.

Päivärinteen mukaan valtio arvioi ja tarkastelee olemassa olevaa rakennuskantaa ja vastaanottokeskuksille soveltuvia tiloja. Hän kertoo, että Lappeenrannan seutua pidetään tärkeänä turvapaikanhakijoiden vastaanottoalueena.

Syynä siihen on Lappeenrannassa sijaitseva Maahanmuuttoviraston toimipiste.

– Kaikkien uusien tilojen suhteen huomioimme muun muassa toiminnallisuutta, tarkoituksenmukaisuutta, kustannuksia ja rakennuksen kuntoa. Jos Konnunsuon vankilaa harkitaan vastaanottokeskukseksi, tilojen toimivuus täytyy arvioida.

– Meillä on selkeä kapasiteetin lisäysratkaisu, eli paikkakunnan olemassa olevasta rakennuskannasta käytetään normaaleja asuntoja vastaanottoon. Jos tiloja ei niin laajamittaisesti käytetä, niistä voidaan luopua eikä tule myöskään kustannuksia.

KUVATEKSTI

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Konnunsuon vankilat tilat kaipaisivat suurta muodonmuutosta ennen kuin ne voisivat toimia vastaanottokeskuksena.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto