Lappeenranta vakinaisti 30 koulunkäyntiavustajaa

Jatkossa kaupungilla on 72 vakinaista ja 50 määräaikaista koulunkäyntiavustajaa. Myös varhaiskasvatus saa vakinaisia avustajia.

Lappeenrannan kaupunki vakinaistaa 30 opetustoimen koulunkäyntiavustajaa ja kahdeksan varhaiskasvatuksen avustajaa. Kaupunginhallituksen hallinto- ja henkilöstöjaosto hyväksyi kasvatus- ja opetustoimen esityksen.

Peruskouluissa työskentelee edelleen noin 120 koulunkäyntiavustajaa, joista jatkossa on järjestelyjen jälkeen 72 vakinaisia ja noin 50 määräaikaisia. Aikaisemmin määräaikaisia oli lähes 80.

Varhaiskasvatuksessa työskentelee puolestaan jatkossa 26 vakinaista avustajaa.

Perusteluna vakinaistamiselle oli, että avustavan henkilökunnan tarvetta voidaan pitää kasvatus- ja opetustoimessa vakiintuneena. Lappeenrannan kaupungin yhtenä henkilöstöpoliittisena periaatteena on, että pysyvät tehtävät hoidetaan vakinaisella henkilöstöllä.

Määräaikaisen henkilöstön suuri määrä on johtunut kasvatus- ja opetustoimen mukaan henkilöstön kovasta vaihtuvuudesta ja koulunkäyntiavustajien poikkeavien työsuhde-ehdoista. Työ on osa-aikaista, ja työaikaa ovat koulujen työajat. Avustava henkilöstö on monesti ollut omasta tahdostaan määräaikaisessa työsuhteessa.

Ongelmana ovat opettajien ja koulunkäyntiavustajien eri työehtosopimukset. Avustajilla on tavanomainen kesäloma, eikä opettajien pitkää kesäkatkoa. Tämä on johtanut siihen, että useimmilla vakinaisilla koulunkäyntiavustajilla on vuosittain yhden kuukauden palkaton aika.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen