Rehulan ja Leväsen koulut ovat vaarassa Taipalsaarella

Taipalsaaren kunnanvaltuusto hakee talousarviosäästöjä ensi maanantaina.

URPO LAANINEN

TAIPALSAARI. Taipalsaaren kunnanvaltuutetut joutuvat seminaarissaan tiukkaan paikkaan ensi maanantaina. Kunnan verotulot putoavat tänä vuonna vajaalla puolella miljoonalla eurolla, ja budjettiin on saatava samansuuruiset säästöt.

Säästökeinoja ovat lomarahojen muuttaminen ainakin puoliksi vapaiksi sekä mahdollisesti Rehulan ja Leväsen koulujen sulkeminen.

Taipalsaarella toimii edelleen viisi ala-asteen koulua. Rehula ja Levänen ovat niistä pienimmät.

Muut ovat Saimaanharjulla, kirkonkylässä ja Vehkataipaleella.

Kunnanjohtaja Jari Willman kertoo, että Taipalsaaren päättäjät joutuvat käymään kouluverkkokeskustelun ja pohjaesityskin on tulossa.

Lappeenrantaa ja Imatraa lukuun ottamatta missään muussa Etelä-Karjalan kunnassa ei ole yhtä monta kyläkoulua. Ruokolahdella ja Luumäellä niitä on neljä.

Suurimmat säästöt on saatavissa lomarahoista. Jari Willmanin mukaan lomarahoista noin puolet vaihdettaisiin vapaiksi, jotka pidettäisiin jaksotettuna pitkin syksyä.

– Lomaraha-asiaa lähestytään osastokohtaisesti. Se ei välttämättä sovi kaikille. Lomautuksista ei ole puhetta.

– Kun kunnan verotulot putoavat, on pakko tehdä jotakin. Se on sama juttu joka kunnassa.

Myös investointien lykkäämistä mietitään Taipalsaarella. Kunnanjohtaja Willmanin mukaan tämän vuoden investoinnit ovat aika pienet, ja siksi säästöjä joudutaan hakemaan ihan pienimmistäkin hankkeista.

Yhtenä mahdollisuutena on lykätä siirtoviemärin rakentamista Saimaanharjulta kirkolle. Se on ollut tarkoitus tehdä puoliksi tänä vuonna ja puoliksi seuraavana vuonna.

– Siirtoviemärin rakentaminen ei ehkä ole niin vuoden päälle.

Myös tieavustuksista voidaan joutua tinkimään tänä vuonna.

Willman kertoo, että osastot valmistelevat esityksiään valtuustoseminaariin tällä viikolla. Sen tehtävänä on sitten tehdä linjaukset ja antaa ohjeet siitä, mitä säästöjä lähdetään tekemään.

Taipalsaarella on mietittävä säästöjen lisäksi erityisopetuksen järjestämistä, koska Lappeenranta ei tarjoa enää palveluja taipalsaarelaisille. Kaupungin paikat ovat tulossa omastakin takaa täyteen.

Willman arvioi, että Taipalsaarella tarvitaan kaksi erityisopetusryhmää.

KUVATEKSTI

SEPPO RAUTIOVAARA

Rehulan koulu on toiminut yli 90 vuotta. Nyt sen kohtalo on säästöjen takia vaakalaudalla.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen