Saimaan ammattikorkeakoulu haluaa muuttaa Skinnarilaan

Ennen siirtymistä nykyisten kiinteistöjen tuleva käyttö on ratkaistava. Lappeenrannan havittelemalle väylävirastolle ammattikorkeakoulun siirtyminen tekisi sopivasti tilaa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANTA. Saimaan ammattikorkeakoulu Oy haluaa siirtää yksikkönsä keskustasta Lappeenrannan teknillisen yliopiston kampusalueelle Skinnarilaan. Muuton kohteina ovat tekniikan ja liiketalouden koulutus sekä sosiaali- ja terveysalan koulutus.

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtorin Anneli Pirttilän mukaan taustalla on valtion vaatimus yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintojen tiivistämisestä ja lähentämisestä.

– Kysymys on henkiin jäämisestä. Olemme liian pieni yksikkö, jotta voisimme säilyä itsenäisenä.

Vaihtoehtoja on vähän, eikä mikään niistä ole Pirttilän mielestä kovin hyvä maakunnan koulutusresurssien säilyttämisen kannalta.

– Korkeakouluyhteistyölle on tärkeää, että ammattikorkeakoulu voisi toimia fyysisesti lähempänä yliopistoa. Yhteisellä kampuksella saamme taloudellisia ja toiminnallisia hyötyjä, jotka pitävät maakunnan tiukasti korkeakoulutoiminnan kartalla.

SEKÄ PIRTTILÄ että yliopiston rehtori Ilkka Pöyhönen uskovat yhteisen kampuksen luovan hyvät mahdollisuudet korkeakoulujen opetus- ja laboratoriotilojen yhteiskäytölle, tukipalvelujen yhteiselle tuottamiselle ja molempia osapuolia hyödyttävälle tiiviille yhteistyölle.

Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen uskoo yhteisen kampuksen lisäävän myös Saimaan ammattikorkeakoulun laatua ja kilpailukykyä.

– Yhden suuren korkeakouluyhteisön muodostuminen Lappeenrantaan luo maakunnastamme Kaakkois-Suomen korkeakoulutoiminnan ytimen, Miettinen visioi.

– Opetusministeriön kanssa käydyissä keskusteluissa yhteiseen kampukseen on suhtauduttu hyvin myönteisesti.

AJATUS YLIOPISTON ja ammattikorkeakoulun yhteisestä kampuksesta ei ole uusi. Jo tammikuussa 2007 opetusministeriölle tehdyssä esityksessä yliopisto ja ammattikorkeakoulu hahmottelivat mahdollisuuksia kampusratkaisuihin.

Ammattikorkeakoulu ja yliopisto käynnistävät suunnittelun yhteisen kampuksen rakentamiseksi Skinnarilaan teknillisen yliopiston nykyisten toimitilojen yhteyteen.

Skinnarilaan siirtyisi lähes 2 000 ammattikorkeakoulun opiskelijaa ja vajaat 200 henkilökuntaan kuuluvaa. Jos suunnitelmat hyväksytään, ammattikorkeakoulun siirtymisen ajankohdan ratkaisee se, missä vaiheessa nykyisille kiinteistöille löytyy sopiva käyttötarkoitus.

AMMATTIKORKEAKOULUN siirtyminen Skinnarilaan merkitsisi sitä, että Lappeenrannan keskustassa sijaitseva Kimpisen kampus Pohjolankadulla vapautuisi muuhun käyttöön. Samoin Kahilanniemen kampukselta keskussairaalan vierestä vapautuisi tilaa.

– Hankkeen toteutuminen edellyttää nykyisille kiinteistöille muuta järkevää käyttöä. Kaupungin keskustassa sijaitseville kiinteistöille on mahdollista tällainen käyttö löytää, uskoo kaupunginjohtaja Miettinen.

– Ratkaisu luo tilaa myös väyläviraston siirtämiselle Lappeenrantaan. Saisimme kohtuullisilla kustannuksilla viraston käyttöön sopivat tilat.

Miettinen uskoo hyvillä tiloilla olevan merkitystä, kun kaupunki kilpailee viraston sijoituspaikasta.

MOLEMMAT kiinteistöt siirtyivät ammattikorkeakoulun osakeyhtiöittämisen yhteydessä Saimaan ammattikorkeakoulun omistukseen. Kahilanniemen rakennuksessa toimivat myös Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymään kuuluvat ammatti- ja aikuisopisto.

Imatralla ammattikorkeakoulu toimii Linnalan ja Itä-Vuoksen kampuksilla. Niiden toimintaan Lappeenrannan tulevilla toimitilaratkaisuilla ei ole vaikutusta.

Esitys hankesuunnitelmasta tulee ammattikorkeakoulun hallituksen käsittelyyn perjantaina. Lopullisen päätöksen mahdollisesta suunnittelun käynnistämisestä hallitus tekee kokouksessaan perjantaina 13.2.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki