Ylämaan valtuusto hyväksyi kuntaliitoksen pienin soraäänin

Valtuusto hyväksyi lopulta yksimielisesti Lappeenrannan kanssa neuvotellun liitossopimuksen. Perussuomalaiset olisivat halunneet kuudennen ylämaalaisen Lappeenrannan valtuustoon. Lääkäripalvelujen säilyminen Ylämaalla huolestutti valtuutettuja.

ILPO LESKINEN

YLÄMAA. Ylämaan kunnanvaltuusto on hyväksynyt Lappeenrannan kanssa neuvotellun kuntaliitossopimuksen. Valtuusto päätti asiasta maanantai-iltana.

Liitossopimus hyväksyttiin lopulta yksimielisesti, vaikka pientä soraääntä kuultiin.

Perussuomalaisten valtuutetut Ville Naumanen ja Pekka Peräkylä hyväksyivät sinänsä kuntaliitoksen.

He kuitenkin halusivat muuttaa sopimusta siten, että tulevassa Lappeenrannan valtuustossa olisi viiden ylämaalaisen sijasta kuusi ylämaalaista.

PERÄKYLÄ olisi tällöin noussut valtuustoon, sillä hänellä oli vaaleissa suhteellisesti laskettuna kuudenneksi suurin äänimäärä.

– Pekka Peräkylän nousu valtuustoon on perusteltua, sillä hän sai vaaleissa 11 prosenttia kaikista äänistä, Ville Naumanen perusteli esitystään.

KESKUSTAN Paavo Apo ei pitänyt mahdollisena, että kuntaliitossopimusta voidaan muuttaa.

Kunnanjohtaja Esko Hämäläinen muistutti, että jos Lappeenranta ja Ylämaa hyväksyvät erilaiset sopimukset, liitossopimus raukeaa ja kuntaliitos vähintään viivästyy.

Kokoomuksen Helena Laapas sanoi samaa ja muistutti, ettei kuntaliitosta ennätetä tehdä ensi vuoden alussa, jos liitossopimusta ryhdytään muuttamaan.

Perussuomalaiset eivät lopulta äänestyttäneet asiasta, ja liitossopimus hyväksyttiin yksimielisesti.

NAUMANEN piti liitossopimusta epämääräisenä. Sopimuksen mukaan Ylämaan terveystalolla tarjotaan resurssien puitteissa vuosina 2010-2012 lääkärin, hammaslääkärin sekä terveydenhoitajien palvelua.

Naumasen mielestä sanamuoto resurssien puitteissa vapauttaa Lappeenrannan näiden palvelujen järjestämisvastuusta.

Kokoomuksen Helena Laapas korosti, että sopimuksen sanamuotoja mietittiin Lappeenrannan ja Ylämaan kesken huolella.

KUNNANJOHTAJA Hämäläinen puolestaan viittasi valmisteilla olevaan sosiaali- ja terveyspiiriin, jonka takia mitään tämän tarkempaa ei voitu tässä vaiheessa sopia.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja keskustan valtuutettu Ari Alatalo muistutti, että yksityiskohdista neuvotellaan sen jälkeen, kun liitossopimus on hyväksytty.

Keskustan Antti Ihalainen toivoo, että palvelut säilyvät liitoksen jälkeenkin.

– Terveyskeskuksen tulevaisuus huolestuttaa, että mikä on tilanne kolmen vuoden kuluttua.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen