Etelä-Karjalan keskussairaalan Nova-osasto aloittaa maanantaina

Aluksi käytössä on seitsemän potilaspaikkaa. Myöhemmin ne tuplaantuvat.

URPO LAANINEN

Etelä-Karjalan keskussairaalan nopean vasteen Nova-päivystysosasto avautuu porrastetusti maaliskuun aikana. Ensimmäiset potilaat otetaan osastolle maanantaiaamusta lähtien, jolloin käytössä on seitsemän potilaspaikkaa.

Seuraavana maanantaina otetaan käyttöön neljä uutta paikkaa. Nova-osastolle tulee kaikkiaan 14 potilaspaikkaa. Keskussairaalan tavoitteena on 85 prosentin täyttöaste.

Nova-osastolle ohjataan potilaita yleislääketieteen päivystyksestä. Vain poikkeustapauksessa osastolla hoidetaan erikoissairaanhoidon potilaita.

Hoitoaika on korkeintaan kaksi vuorokautta. Potilas kotiutetaan perusterveydenhoidon sairaalaan, muuhun hoitopaikkaan tai keskussairaalan osastolle.

Nova-osastolla on maaliskuussa tilapäisesti puolipäivätoiminen ja huhtikuun alusta kokopäiväinen ostolääkäri. Toimintaa johtaa Akuutti-tulosyksikön johtaja, ylilääkäri Jouko Saramies, joka aloittaa huhtikuussa.

Muu henkilöstö koostuu kymmenestä sairaanhoitajasta, viidestä ensihoitoon suuntautuneesta lähihoitajasta, kotiutussairaanhoitajasta, osastosihteeristä, kolmesta sairaala-apulaisesta ja osastonhoitajasta.

Nova on uutta Etelä-Karjalassa. Nopean vasteen päivystysosasto on osa maakunnallista yhteispäivystystä ja sairaalan päivystyspoliklinikkaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen