Joutsenon puolivakinaiset palomiehet lopettavat varallaolon tänään

Henkilökunnan mielestä palokunta ei voi toimia normaalisti vakinaisten työntekijöiden päivystyksen loputtua. Palomiehet kiistävät olleensa tyytymättömiä päivystyskorvauksiin.

LAPPEENRANTA. Joutsenon paloaseman puolivakinaisten palomiesten virka-ajan ulkopuolinen varallaolo loppuu jo tänä aamuna. Hälytykseen reagoiminen heikentyy virka-ajan ulkopuolella, sillä tehtäviin ei varmuudella ole saatavissa yksikönjohtajaa eikä puolivakinaista palomiestä.

Aseman vakinaisten palomiesten päivystysjärjestelmä lakkautetaan huhtikuun alussa. Tarvittaessa apuun on tarkoitus saada yksiköitä johtajineen Lappeenrannasta ja Imatralta. Taustalla ovat pelastuslaitoksen ja paloaseman väliset erimielisyydet varallaoloajan korvauksista.

Palomiehet toteavat, etteivät ole kieltäytyneet varallaolokorvauksen laskemisesta 30 prosenttiin, kuten Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle sanoi maanantain Etelä-Saimaassa.

Sekä vakinainen että puolivakinainen henkilökunta on tyrmistynyt Westerstråhlen lausunnoista.

Henkilökunnan mukaan palokunnan normaali toiminta on mahdotonta sen jälkeen, kun vakinaisen henkilökunnan päivystysjärjestelmä lakkautetaan.

Puolivakinainen henkilökunta tekee pelastustyötä leipätyönsä ohessa. Joutsenon palomiehet ry:n mukaan heidän vastuunsa lisääminen ei ole mahdollista.

– Kohta menee enemmän tunteja täällä kuin varsinaisessa työssä, toteaa yksikönjohtaja Petri Iivonen.

Palomiesten mukaan huhtikuussa alkava käytäntö, jossa pelastusyksiköitä yksikönjohtajineen tulee tarpeen vaatiessa Joutsenoon Lappeenrannasta tai Imatralta, ei käytännössä toimi.

Yksikönjohtaja ei välttämättä ehdi onnettomuuspaikalle johtamaan työtä.

Tämä on henkilökunnan mielestä työturvallisuudenkin kannalta väärin.

– Ei kukaan ilman koulutusta voi hypätä hoitamaan yksikönjohtajan tehtäviä, tuhahtaa vanhempi sammutusmies Kimmo Virtanen.

Palomiehet muistuttavat, että jokainen Joutsenoon hälytetty yksikkö ja yksikönjohtaja on pois Lappeenrannalta ja Imatralta.

– Puute on sitten sielläkin, toteaa Virtanen.

Palomiehet muistuttavat, että myös harjoitusten suunnittelu ja pito on ollut päivystävän P5-henkilökunnan vastuulla.

Miesten mukaan työntekijöiden motivoiminen sekä taitojen kehittäminen ja ylläpito vaikeutuvat ilman säännöllistä harjoitustoimintaa.

Sekä vakinaiset että puolivakinaiset palomiehet ovat ihmeissään Westerstråhlen toteamuksesta, että joutsenolaisten turvallisuus saattaa päivystyksen lopettamisen ansiosta jopa parantua, kun apua saadaan Imatran ja Lappeenrannan vakinaiselta henkilökunnalta.

Palomiehet kokevat, että heidän ammattitaitonsa on kyseenalaistettu.

Paloaseman kahvipöydässä on kireä tunnelma. Lauantain Etelä-Saimaa on teipattu paloaseman seinälle, ja Ulf Westerstråhlen loukkaavaksi koettu lausunto alleviivattu punakynällä.

– Se on tyhmyyttä, jos näin hyvä palokunta ajetaan jääräpäisyyden takia alas, toteaa palomestari Jari Nalli.

Kirjoittaja:
Maija Vehviläinen