Tunnetut kansanedustajat peräävät norpansuojeluun tiukempaa linjaa

Kirjallisessa kysymyksessä esitetään keväisen verkkokalastuksen kieltämistä. Näillä näkymin kieltoa ei asetukseen tule. Asiasta päättää ministeri Sirkka-Liisa Anttila.

LEENA SALLINEN

Saimaannorpan suojelun tehostamisvaatimuksille tulee tukea eduskunnasta. Seitsemän kansanedustajaa perää kirjallisessa kysymyksessään tiukempaa linjaa norppavesien keväiseen verkkokalastukseen. Se pitäisi allekirjoittajien mielestä kieltää norppavesillä asetuksella.

Allekirjoittajat ovat näkyviä poliitikkoja eri puolueista. He ovat Pekka Haavisto (vihr.), Pertti Salolainen (kok.), Tanja Karpela (kesk.), Eero Heinäluoma (sd.), Martti Korhonen (vas.), Toimi Kankaanniemi (kd.) ja Timo Soini (ps.).

Kysymys on jätetty 10. maaliskuuta. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vastaa siihen 1. huhtikuuta.

Anttila myös päättää saimaannorpan suojelua koskevasta asetuksesta, jonka päivitys on työn alla. Sen luonnoksessa ei ole keväisen verkkokalastuksen kieltoa.

Ministeriön tavoitteena on rajoittaa keväistä verkkokalastusta edelleen osakaskuntien vapaaehtoisilla sopimuksilla, mitä myös asiaa pohtinut työryhmä alkuvuodesta esitti. Työryhmän mukaan vapaaehtoisuutta voitaisiin jatkaa vielä kaksi vuotta.

Helmikuussa Suomen luonnonsuojeluliitto vaati vapaaehtoisuuden sijaan viisivuotista asetusta verkkokalastuskiellosta 15.4.-30.6. väliseksi ajaksi saimaannorpan keskeisille elinalueille.

Kansanedustajilla on kysymyksessään samankaltainen tavoite.

– Vapaaehtoisista rajoituksista huolimatta vuosittain hukkuu kalaverkkoihin yhä 20-30 norppaa, valtaosa kuutteja, kansanedustajat perustelevat vaatimustaan.

Asetuksella on tähänkin asti määrätty vahvimpien verkkojen ja muutamien muiden norpalle vaarallisten pyydystyyppien käyttörajoituksia norppavesillä ympäri vuoden, viideksi vuodeksi kerrallaan.

Asetuksen päivitysluonnoksessa rajoitukset kiristyvät jonkin verran ja ulottuvat 1 674 neliökilometrin alueelle tähänastisen 1 250 neliökilometrin sijasta.

Asetusluonnos on ollut lausuntokierroksella. Ylitarkastaja Roni Selén maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että lausunnoissa rajoituksia pidettiin sekä liian lepsuina että tiukkoina.

– Lausunnoista ei kuitenkaan tullut hirveää painetta lisätä asetukseen keväisen verkkokalastuksen kieltoa, Selén sanoo.

Selénin mukaan eniten arvostelua lausunnoissa aiheutti riimuverkkojen käytön rajoitus.

– Riimuverkko on rakenteeltaan norpille erityisen vaarallinen pyydys, mutta se on myös suosittu pyydys lahnan ja hauen kevätpyynnissä.

Uuden asetuksen on määrä astua voimaan toukokuun alusta.

Vetoomus saimaannorpan vapaaehtoisesta suojelusta kehottaa välttämään norppavesillä kalastusta verkoilla ja täkykoukuilla 15.4.-30.6. välisenä aikana.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen